03
december
2020
|
14:15
Europe/Amsterdam

TNO-onderzoek naar bio-beschikbaarheid

Samenvatting

Als onderdeel van het project ‘Gezondheid in de IJmond’ dat het RIVM momenteel uitvoert, heeft het RIVM in de zomer van 2019 verschillende onderzoeksopties geschetst voor vervolgonderzoek. Deze onderzoeksopties zijn gericht op het beantwoorden van vragen van bewoners in de IJmond op het gebied van hun leefomgeving en gezondheid en zijn voorgelegd aan een zogenaamde klankbordgroep. Deze klankbordgroep bestaat uit externe experts en inwoners van de IJmond en wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter. Provincie Noord-Holland, IJmondgemeenten en Tata Steel hebben geen zitting of stem in de klankbordgroep. Er is in de klankbordgroep geopperd om ‘Tata Steel te vragen een bio-beschikbaarheidsstudie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij.’

Tata Steel geeft hier graag gevolg aan en heeft TNO gevraagd om als onafhankelijk onderzoeksbureau onderzoek te doen naar de mate waarin stoffen (zoals b.v. mangaan) toegankelijk zijn voor en vervolgens opgenomen worden door het lichaam. Dit laatste is de zogenaamde bio-beschikbaarheid. De vraag die TNO gaat beantwoorden is welk percentage van de stoffen (die soms gevangen zitten in verbindingen) die via de mond in het lichaam komen, worden opgenomen door het lichaam. Op basis hiervan kan TNO in combinatie met blootstellingsscenario’s uitspraken doen over het gezondheidsrisico voor bewoners van de IJmond van het stof dat van Tata Steel in de omgeving terecht komt.

Aanvullend onderzoek
Tata Steel ondersteunt nieuwe onderzoeken naar de gezondheid in de IJmond. Tata Steel doet zelf – al zo lang als het bestaat - ook veel onderzoek naar de bijdrage van haar activiteiten aan de luchtkwaliteit en depositie in de omgeving. Dit doet Tata Steel met eigen experts, maar ook met externe experts en wetenschappelijke instituten. De resultaten van onderzoeken gebruiken wij om te kunnen bepalen welke nieuwe maatregelen, ook op basis van zich steeds vernieuwende technologie, wij kunnen nemen om emissies verder terug te dringen.  In het verleden zijn al veel maatregelen genomen in de bedrijfsvoering, die de overlast op meerdere vlakken hebben doen afnemen. Dit is een continu proces voor Tata Steel. 

Informatievoorziening
Wij blijven inzetten op goede informatievoorziening aan alle betrokkenen: medewerkers, leveranciers en omwonenden. Het is voor iedereen van belang te kunnen handelen op basis van zorgvuldig vastgestelde feiten. Wij verwelkomen ieder onderzoek dat daaraan bijdraagt. Voor Tata Steel is de omgeving het uitgangspunt geweest bij het opstellen van de Roadmap. Gezondheid staat bovendien steeds meer centraal in de maatschappelijke discussie. Daarom investeert Tata Steel in en bouwt verder aan haar kennis over gezondheid.