13
november
2020
|
09:55
Europe/Amsterdam

Minder stofverspreiding bij verwerking converterslak

Samenvatting

Om stofverspreiding tijdens de verwerking van converterslak te verminderen, hebben we het gehele converterproces in de Staalfabriek - waarbij het bijproduct converterslak ontstaat - onder de loep genomen. We hebben aanpassingen doorgevoerd in deze processtap, zodat er minder stof kan verwaaien tijdens het verwerken van deze slaksoort.

Aanpassingen verwerkingsproces 
Aanpassingen in het converterproces komen bovenop de aanpassingen in de verwerkingsmethoden, zoals het verwijderen van de beschermlaag uit de slakpannen. Hierdoor komt er geen verpulverde laag meer mee tijdens het kiepen van de pannen op het slakverwerkingsterrein. Ook kiepen we deze slak op minimale hoogte van de put. Dit heeft er vorig jaar zomer voor gezorgd dat de stofverspreiding tijdens de verwerking van converterslak aanzienlijk is afgenomen.

Toch was er meer winst te halen: "Bij het kiepen hebben we veel meer controle gekregen over de stofverspreiding, we zien en meten daadwerkelijk minder stofverspreiding tijdens deze stap”, aldus Bram Nugteren, manager Omgeving & Overlast. “Vervolgens hebben we onderzocht hoe de verwaaiing van converterslakstof kan worden verminderd. Dit hebben we gedaan door te kijken aan welke knoppen we kunnen draaien om de kwaliteit van de slak zo te beïnvloeden dat er minder snel stof kan verstuiven. Dat is nu gelukt.”

Converterproces Staalfabriek aangepast 
Het converterproces is de processtap waarin van ruwijzer en schroot, staal wordt gemaakt. Het onderzoek van het team richtte zich op de invloed van het staalmaakproces op de stofverspreiding. San Filbri, Manager Kwaliteit en Technologie ontwikkeling: “Tijdens het staalmaakproces doseren we kalk om voor het product ongewenste elementen te verwijderen. Voor staalsoorten met specifieke eigenschappen, doseren we een kleine overmaat aan kalk. Met name de extra hoeveelheid kalk bleef als poeder op de slak liggen en kon verwaaien. Uiteindelijk is een werkwijze ontwikkeld waarbij we deze overmaat en dus deze vorm van stofverspreiding sterk is verminderd.”

Proef koelen en uitgraven 
In april 2020 hebben we een proef gedaan waaruit bleek dat we het koelproces na het kiepen konden verbeteren. Aanpassingen zijn inmiddels doorgevoerd waardoor er ook minder stof vrijkomt tijdens het koelen en uitgraven van de converterslak. Tijdens de proef hebben we ook een prototype overkapping geplaatst over een open slakkenput voor converterslak.

Momenteel onderzoeken we of deze maatregel voldoende effectief is om het aandeel converterslakstof nóg verder te verminderen of dat er andere maatregelen zijn om het aandeel slakstof te doen afnemen. We zullen hier op korte termijn een besluit over nemen.

Uit stofanalyses van vorig jaar zomer bleek dat ook het verwerken van converterslak veel stofklachten veroorzaakte in de omgeving. Een jaar verder, zien we dat het aandeel converterslakstof in de monsters uit Wijk aan Zee flink is geslonken. In november 2019 en januari 2020 bevatte het stof in Wijk aan Zee nog 40% tot ruim 60% slakdeeltjes, vanaf februari dit jaar daalde dit tot onder de 20%. Lees hierover meer in de laatste blog.