De Kracht van Staal

Staal is op talloze manieren verweven in ons dagelijks leven. Staal vormt de basis van de gebouwen waarin we werken, zorgt ervoor dat we onszelf veilig kunnen vervoeren, en maakt dat we voedingsmiddelen veilig en langdurig kunnen verpakken. In ‘De Kracht van Staal’ onderzoeken we de rol van staal in ons dagelijks leven en vertellen experts over hoe staal kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

We kunnen letterlijk en figuurlijk niet om staal heen. Onze samenleving is gebouwd op staal: we wassen in staal, we eten uit staal, we wonen in staal en we rijden in staal. Kortom; we kunnen niet zonder staal. In samenwerking met XTR branded content vertellen we in de campagne ‘De Kracht van Staal – over de toekomst en innovaties’ het bredere verhaal over het belang van staal voor onze maatschappij.

Onze verhalen 

In deze serie van artikelen en podcasts op het NRC-platform vertellen onafhankelijke sector experts, wetenschappers en andere partijen hun perspectief op de rol van staal in belangrijke thema’s voor onze samenleving: mobiliteit, bouw, verpakkingen en de energietransitie.

Bouw  
Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Daarom zoeken experts in alle sectoren naar manieren om grondstoffen optimaal te hergebruiken. Ook de bouwsector moet grote stappen zetten naar meer recycling, upcycling en hoogwaardig hergebruik. Om die circulaire doelstellingen te behalen is demontabel bouwen hard nodig. Met name staal biedt daarvoor veel mogelijkheden.

- Luister naar Pim Peters, constructief ontwerper en partner bij IMd Raadgevende Ingenieurs, in een podcast over circulair bouwen en de rol van staal hierin.

- Lees hier het artikel ‘Is staalbouw ‘net als Meccano’ sleutel naar circulair bouwen?’ met Han van Son, docent/onderzoeker bij Avans Hogeschool in Breda, en Aniek Averesch van Circulairstaal.

Mobiliteit
Mensen reizen verder, vaker en sneller dan ooit tevoren. De behoefte aan transport neemt de komende decennia sterk toe: met 250 procent tot 2050. Intussen moeten energieverbruik en uitstoot drastisch omlaag. Wetenschappers en industrie werken daarom aan nieuwe, snelle en energiezuinige alternatieven voor vervoer. Denk aan de hyperloop, een bliksemsnelle ‘buizenpost’ voor mensen en goederen, of de transitie naar elektrische auto’s. Staal speelt een belangrijke rol in deze veranderingen, naar het vervoer van de toekomst:

- Lees hier het artikel ‘Hyperloop: doorbraak in duurzame mobiliteit’ met Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de Technische Universiteit Delft, en Mars Geuze, chief commercial officer bij Hardt Hyperloop. Of lees het originele artikel bij XTR branded content

- Beluister hier de podcast 'Duurzame mobiliteit:meer en slimmer' met Carlo van de Weijer, Directeur smart mobility aan de TU Eindhoven. Of beluister de podcast door XTR branded content op het NRC-platform

Houd de pagina in de gaten voor het vervolg van de campagne! 

Groen staal in een schone leefomgeving

Staal speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van onze maatschappij. Maar dit  is alleen mogelijk is als we op een verantwoorde en duurzame manier staal maken, waarbij wij de impact op u en onze leefomgeving zo snel mogelijk verbeteren. Daarom maakt Tata Steel in IJmuiden een radicale koerswijziging; wij stappen versneld over naar waterstof. Hierdoor kunnen we in 2030, 10 jaar eerder dan gepland, groen staal produceren en geven we de waterstofeconomie een enorme boost. Daarnaast blijven we inzetten op de verdere vermindering van overlast met de maatregelen uit de Roadmap Plus. Die maatregelen zijn in 2025 allemaal afgerond. Lees hier meer over onze ambities.  

 

Hyperloop: vervoer van de toekomst

Lees meer

Duurzame mobiliteit:meer en slimmer

Lees meer

Is staalbouw ‘net als Meccano’ sleutel naar circulair bouwen?

Lees meer

Circulair bouwen: toekomst zonder nieuw materiaal

Lees meer

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2022

Volg ons