Met de start van de Roadmap 2030 in 2019 zijn verbeteringen gerealiseerd in het reduceren van de verspreiding van stof. Met de Roadmap Plus intensiveren we onze inspanningen: we nemen extra maatregelen en versnellen alle maatregelen die de verspreiding en uitstoot van stof verminderen.
De komende twee jaar ligt de focus op het verder verminderen van het stof dat neerslaat in de directe omgeving. Hierdoor verwachten we in twee jaar de stofdepositie naar Wijk aan Zee met circa 65 procent (ten opzichte van 2021) te verminderen.Ook realiseren wij met de nieuwe ontstoffingsinstallatie (onderdeel van de DeNOx- en ontstoffingsinstallatie) bij de Pelletfabriek in 2023 een reductie van de uitstoot van fijn stof met ongeveer 35 procent, verminderen we de uitstoot van zware metalen met circa 55 procent en de looduitstoot met circa 70 procent.
Een belangrijke maatregel in het verminderen van de stofneerslag is het beperken van stofverwaaiing bij de opslagen en bij het overstorten op transportbanden in het grondstoffengebied. Dit doen we door het bouwen van stofschermen en het overkappen van de bunkers van de Hoogovens en de grondstoffenaanvoer hiernaartoe. Ook het overkappen van het koelproces van converterslak levert hieraan een belangrijke bijdrage. Verder werken we hard aan het verminderen van de dakemissies bij de Staalfabriek en de Hoogovens.
Graag in één oogopslag een overzicht? Bekijk dan de overzichtskaart van de Roadmap Plus.
1. Slakverwerking: overkappen koelproces converterslak
We gaan slakkenputten voorzien van mobiele kappen. De kap plaatsen we op de put gedurende het koelproces van de converterslak. De overkapping werkt als een barriere waardoor we mogelijke stofverspreiding minimaliseren tijdens het koelen van deze slaksoort.
Update december 2021: Overkappen koelproces converterslak gestart.
In samenwerking met Harsco zijn we in december gestart met de realisatie van de eerste nieuwe slakkenputten voor het koelen van converterslak. We verwachten begin volgend jaar de eerste nieuwe overkapte putten in gebruik te nemen en medio 2022 alle putten. Hierdoor koelen we de complete stroom aan converterslak onder een overkapping en minimaliseren we deze stofneerslag in de woonomgeving.
2. Slakverwerking: haalbaarheidsstudie nieuwe verwerkingsmethode converterslak
Onderzoek naar een volledig nieuwe manier van slakverwerking. Door vloeibaar slak via een innovatie techniek sneller te koelen kunnen we slakkorrels maken waardoor er tijdens dit koelproces minder stof vrijkomt.
3. Hoogovens: tijdig dichtmaken aftapgaten
We willen het aantal dakemissies boven de ovenhuisdaken verminderen. Door de plaatsing van high tech milieu camera's kunnen we de eigenschappen van de tapstraal kwantificeren bij het openen en dichten van het tapgat. Met hulp van deze data, verkrijgen we inzicht in welke tijdspanne we het tapgat moeten sluiten om rookemissies maximaal te verminderen. We streven ernaar om dit op korte termijn te realiseren voor beide hoogovens. Ook hebben we onlangs de afzuigcapaciteit van de ontstoffing bij Hoogoven 6 verbeterd door het spoelingsproces van de ontstoffingsinstallatie aan te passen.
4. Hoogovens: nieuw type afzuigkappen
Tijdens het openen en sluiten van de tapgaten bij het ovenhuis van een hoogoven kan er stof vrijkomen uit het ovenhuisdak. Door speciale afzuigkappen te plaatsen boven het aftapgat gaan we het stof gerichter afzuigen en daardoor verminderen. We zullen deze afzuigkappen bij beide Hoogovens plaatsen.Tot die tijd reduceren wij het aantal dakemissies door maatregel 3 (Tijdig dichtmaken aftapgaten).
5. Grondstoffenlogistiek: stofschermen
Op de kolenmengvelden en -opslagen worden kolen opgeslagen en gereed gemaakt voor verwerking in de kooksfabrieken. Vooral bij het verplaatsen van de gemalen kolen kan stofverspreiding plaatsvinden, die met de genomen en geplande operationele maatregelen al zoveel mogelijk beperkt wordt. Om eventuele stofverwaaiing verder terug te dringen, wordt onderzoek gedaan naar stofschermen. Op deze manier verwachten we de stofverwaaiing vanaf dit deel van het terrein verder te kunnen verminderen.
6. Grondstoffenlogistiek: aanvoer en bunker Hoogovens overkappen en afzuigen
We vervoeren sinter, pellets en kooks op transportbanden naar de bunkers van de Hoogovens. Deze grondstoffen zijn warm en droog, waardoor deze route gevoelig is voor het verwaaien van stof. Dit kan gebeuren tijdens het transport en bij het storten in de bunkers. Daarom gaan we de bunkers overkappen en afzuigen, waarbij we het stof eruit filteren. Ook zullen we de transportbanden op deze aanvoerroute grotendeels overkappen.
7. Grondstoffenlogistiek: operationele maatregelen
We nemen diverse operationele maatregelen om stofverspreiding bij de grondstoffenlogistiek te verminderen. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van bandensproeiers, nevelinstallaties op wielgravers die mengvelden op- en afbouwen, het vernieuwen van overstortplekken waar grondstoffen van de ene op de andere transportband vallen, het vernieuwen en verbeteren van waterleidingen en -sproeiers en het plaatsen van extra milieucamera's voor verbeterde detectie.
8. Staalfabriek: extra afzuiginginstallatie
In de Staalfabriek wordt vloeibaar ruwijzer omgezet in staal. We gaan een extra afzuiginstallatie realiseren, zodat rookgassen met stof tijdens het kiepen van ruwijzer in de converter beter worden afgezogen en er minder emissie via het dak vrijkomt.
9. Pelletfabriek: ontstoffingsinstallatie
Bij de Pelletfabriek wordt ijzererts verwerkt tot ronde balletjes (pellets) die worden ingezet in de Hoogovens. Middels een zogenoemde DeNox-en ontstoffingsinstallatie kunnen wij de uitstoot van dit productieproces fors verminderen.
Tata Steel kan een versnelling van de DeNOx-en ontstoffingsinstallatie installatie bij de pelletfabriek realiseren, afhankelijk van medewerking van de vergunningverlenende instanties. Dit doen wij door een ontkoppeling van de bouw van een ontstoffingsinstallatie en de DeNOx-installatie, waarbij het doel is de ontstoffingsinstallatie in 2023 op te leveren en de volledige installatie in 2025. Een ontkoppeling heeft onder andere een groot effect op met name de loodemissies, uitstoot van fijn stof en zware metalen van de pelletfabriek. Deze worden hiermee vervroegd gereduceerd.
Update maart 2022: Eerste stap voor bouw ontstoffings-en DeNOx installatie gezet.
Recentelijk hebben we een contract getekend met een van de hoofdaannemers voor de realisatie van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. We verwachten daarmee de bouw van het eerste deel, de ontstoffingsinstallatie, te starten na de zomer.
De rookgassen die vrijkomen bij de productie van pellets, worden door een speciale leiding getransporteerd naar de nieuwe ontstoffingsinstallatie. Deze leiding is in totaal 140 meter lang en krijgt een doorsnede van 6 meter. Dat is vergelijkbaar met de doorsnede van een tunnelbuis van de Noord-Zuidlijn tunnel in Amsterdam. De ontstoffingsinstallatie zelf bestaat uit ruim 6000 filterzakken, bij elkaar ruim 60 km lang,die de rookgassen vervolgens reinigenzodat de uitstoot vanstof en zware metalen zoals lood bij de Pelletfabriek met circa 80 procent afneemt.
Voor de uitstoot van lood is de milieu-installatie een belangrijke volgende stap. De afgelopen tien jaar is de uitstoot van lood vanaf het terrein al met circa 95 procent verminderd, met name door de doekfilterinstallaties bij de Sinterfabriek. Met de realisatie van de ontstoffingsinstallatie in 2023 wordt een aanzienlijk deel van de resterende emissies verminderd. Hierdoor zal samen met een aantal andere maatregelen volgend jaar de totale looduitstoot van het terrein met circa 70 procent verminderen.
10. Sinterfabriek: elektrofilterinstallatie
De bouw van de tweede Elektrofilterinstallatie voor de sinterkoelers van de Sinterfabriek van Tata Steel is voltooid en volledig in gebruik. De omvangrijke milieu-installatie (15 meter breed, 30 meter lang en 30 meter hoog) zorgt ervoor dat de uitstoot van grof stof uit dat deel van de Sinterfabriek fors wordt gereduceerd.