Geluiden die vrijkomen bij de bestaande activiteiten zullen wij in 2022 maximaal reduceren binnen de benodigde veiligheidsmarges. De belangrijkste bronnen die wij aanpakken zijn de primaire afzuiging bij de Staalfabriek, de alarmen op de transportbanden, rangeerbewegingen van de locomotieven, en het verder verminderen van geluiden afkomstig van het schrootpark en de plakkenopslag. Al deze maatregelen zijn reeds in uitvoering.
Graag in één oogopslag een overzicht? Bekijk dan de overzichtskaart van de Roadmap Plus.
1. Staalfabriek: nieuwe geluidsdempers primaire afzuiginstallatie
De primaire afzuiginstallatie van de Staalfabriek zuigt het stof af dat vrijkomt bij het staalmaakproces. Hierdoor verminderen we de mogelijke geluidsemissie van dit proces die met name meer hoorbaar is bij minder omgevingsgeluid, bijvoorbeeld in de nachtperiode. De drie nieuwe geluidsdempers bij de staalfabriek hebben nog niet het gewenste effect. De geluidsemissies namen af, het zoemende geluid nog niet. We zoeken door naar mogelijkheden om deze geluidsbron verder te dempen.
2. Schrootpark: operationele aanpassingen
Omwonenden uit voornamelijk Wijk aan Zee ervaarden geluidsoverlast door de schroothandling afkomstig van het nieuwe schrootpark. Daarom is er in 2019 een geluidsmuur verhoogd op de noordwesthoek van het park. Na evaluatie met omwonenden zijn er vijf nieuwe schrootcompartimenten gebouwd. Deze compartimenten zijn voorzien van aangrenzende geluidsmuren met aangrenzende geluidsmuren gebouwd. Door binnen deze vakken schroot te verladen, zijn er minder geluiden hoorbaar in de omgeving.
Ook is er een maximale focus op het verminderen van nachtactiviteiten en hebben we nieuwe geluidsmonitoringssysteem in gebruik genomen op een aantal kritische installaties. Op deze manier kunnen we geluiden beter koppelen aan activiteiten, waarbij het streven is dat we het geluid door onze schrootactiviteiten zoveel mogelijk beperken. Via dit systeem worden de activiteiten actief gemonitord. Ook kunnen de nieuwe systemen ons inzicht geven of er potentiële verbeteringen mogelijk zijn om de geluidsemissie verder te verminderen. Vanzelfsprekend houden wij via monitoren en geluidsmetingen nauwlettend in de gaten zodat de verbetering ook standhoudt.
3. Grondstoffenlogistiek: nieuwe alarmen transportbanden
Bij de transportbanden van de grondstoffenlogistiek zijn bij elkaar een paar honderd veiligheidsalarmen opgesteld. Ze waarschuwen als een transportband begint te lopen. Al deze veiligheidsalarmen hebben we omgebouwd, zodat ze minder omgevingsgeluid produceren.
4. Noord terrein: verminderen geluiden door treinen
Over het terrein van Tata Steel loopt ruim 100 kilometer aan rails. De afdeling Railvervoer gebruikt deze sporten voor het transport van grondstoffen en producten naar de verschillende productielocaties. We blijven zoeken naar mogelijkheden om treingeluiden te beperken.
Bijvoorbeeld bij het belgeluid van spoorwegovergangen. Voor de veiligheid van onze medewerkers hangen bij de spoorwegovergangen altijd alarmbellen die tijdig afgaan wanneer er een trein aankomt. Deze alarmbellen zijn hoorbaar in de omgeving. Recentelijk hebben we bij ruim twintig spoorwegovergangen dicht bij de grenzen van ons terrein nieuwe alarmbellen geplaatst. Deze nieuwe alarmbellen meten het geluid in de omgeving en passen het geluidsvolume hierop aan. Dat betekent bijvoorbeeld dat het maximale geluid beperkt blijft, maar ook dat het alarm zachter wordt als de trein voorbij gereden is. Daardoor zijn de alarmbellen minder hoorbaar in de directe woonomgeving. Een mooie manier om nieuwe technologie in te zetten en bij te dragen aan minder omgevingsgeluid. Gedurende de rest van het jaar zullen we deze nieuwe technologie ook bij diverse andere overgangen gaan toepassen.
Een ander idee voor geluidsbeperking is het smeren van spoorstaven. Dit vermindert treingeluiden in bochten en beperkt bovendien slijtage. We bekijken momenteel of we deze technologie op grote schaal kunnen toepassen.
5. Plakkenopslag: operationele aanpassingen
Bij de plakkenopslag verladen we plakken staal. Soms kunnen hierdoor geluiden hoorbaar zijn in de omgeving. Een aantal werkzaamheden voeren we niet meer 's nachts uit. We hebben nieuwe geluidsmonitoringssystemen in gebruik genomen op een aantal voertuigen. Op deze manier kunnen we geluiden koppelen aan activiteiten en houden we strak toezicht zodat we geluid door onze activiteiten zoveel mogelijk voorkomen. Ook kunnen de nieuwe systemen ons inzicht geven of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn om de geluidsemissie verder te verminderen. Vanzelfsprekend houden wij via monitoren en geluidsmetingen de situatie nauwlettend in de gaten zodat de verbetering ook standhoudt.