We nemen verschillende maatregelen om geuroverlast te verminderen. Lees hieronder meer over de status van de verschillende maatregelen uit Roadmap 2030. Graag in één oogopslag een overzicht? Bekijk dan het Dashboard van de Roadmap 2030.
1. Revisie kookskamers Kooksfabriek 2
Doel: verminderen van zwavellucht voor omgeving
Status: in uitvoering
Wij zijn bezig met de revisie van de ovenwanden van kookskamers bij Kooksfabriek 2. Het doel is om de garing van de kooks te optimaliseren en daarmee de zwavelgeur te verminderen. Als de inhoud van de oven niet overal gelijkmatig verwarmd wordt, kan het voorkomen dat delen van de kooks niet volledig gaar zijn. Hierdoor kan zwavellucht vrijkomen als de kooks uit de oven komt.
In totaal gaat het om de revisie van 108 ovens. Inmiddels zijn bij 47% van de kookskamers bij Kooksfabriek 2 de ovenwanden vervangen.
2. Onderzoek geur kooksfabrieken
Doel: geuremissie van de kooksfabrieken verminderen
Status: in uitvoering
Een onderzoeksteam is bezig om alle bronnen van geuremissie systematisch te achterhalen. Voor het gehele terrein, maar ook specifiek voor Kooksfabriek 2. Het streven is om geurklachten vóór te zijn door objectief inzicht te krijgen in onze geuremissiepatronen. Dit betekent dat onze focus ligt op het systematisch analyseren van verschillende data en het testen van nieuw verkregen inzichten. In de afgelopen maanden hebben we een statistisch model ontwikkeld waarmee we voor elk moment de geurbelasting kunnen bekijken en het probleemgebied op het terrein kunnen aanduiden.
In de tweede fase van het geuronderzoek, dat we op korte termijn afronden, verkrijgen we meer inzicht in de daadwerkelijke bronnen van overlast bij Kooksfabriek 2 door data uit deze tool te koppelen aan procesdata. We houden u op de hoogte van de voortgang via onze diverse communicatiekanalen, uiteraard kunt u ook altijd de status opvragen in het informatieloket in Wijk aan Zee.
Parallel aan het project waarin we data inzetten om meer inzicht te krijgen, hebben we in februari en augustus een nieuwe technologie ingezet: een E-neus op een drone. Hiermee hebben we de geurprofielen van de geurbronnen in de omgeving van Kooksfabriek 2 in kaart gebracht. De volgende stap is het in kaart brengen wat de reikwijdte is van deze mogelijke geurbronnen. Als gevolg van de maatregelen omtrent COVID-19 kunnen we deze stap nog niet zetten, omdat hiervoor de aanwezigheid van een specialistisch bedrijf uit België nodig is. Zodra dit mogelijk is, pakken we dit aan.
4. Uitbreiding E-neuzennetwerk
Doel: bronherleiding bij 70% van de geurklachten
Status: gerealiseerd
Het netwerk van elektronische neuzen (E-neuzen) op het bedrijfsterrein is uitgebreid met drie E-neuzen. Het doel is om verdachte geurbronnen die op één lijn liggen beter te kunnen duiden. Het complete netwerk op het terrein bestaat nu uit 31 E-neuzen.
Daarnaast zijn we in mei van dit jaar een pilot gestart met de provincie Noord-Holland om gegevens uit te wisselen uit de verschillende E-neuzen die in de omgeving staan. Hierdoor proberen we nog meer inzicht te krijgen in geuren en de bronnen die overlast kunnen veroorzaken rondom het bedrijfsterrein en langs het Noordzeekanaal in de regio IJmond.
Ook zal gekeken worden welke oplossingen mogelijk zijn om de geuroverlast aan te pakken. De provincie Noord-Holland zal maandelijks rapportages gaan publiceren van de resultaten van de analyses van de E-neuzen en klachten. Daarnaast zal de provincie kwartaalrapportages publiceren die in zullen gaan op mogelijke trends.
Naast het uitbreiden van het e-neuzennetwerk en de inzet van drones, werken we hard aan het verkrijgen van objectieve inzichten in onze geuremissiepatronen.
5. Inpandige verwerking ROZA-slak
Doel: geen hinderlijke geuremissie door ROZA-slakverwerking
Status: gerealiseerd
We hebben een belangrijke stap gemaakt om een einde te maken aan grafietoverlast voor de omgeving. Doordat de verwerking van deze slaksoort (ROZA-slak) nu in de nieuwe hal plaatsvindt, is tijdens dit proces de kans op verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving verleden tijd.
In de fabriekshal wordt met platte bakken in plaats van pannen gewerkt. Dit betekende dat de 2 ruwijzerontzwavelingsinstallaties (ROZA) van de staalfabriek die de slak in de pannen gieten, moesten worden omgebouwd. Zo kan de stroom aan ROZA-slak opgevangen worden in platte bakken en vervolgens verwerkt worden in de nieuwe fabriekshal. Het transport van de platte bakken naar het slakverwerkingsterrein gebeurt in casettes die overkapt zijn zodat er geen water bij het slak kan komen. Hierdoor voorkomen we geurontwikkeling. Ook worden de platte bakken voordat ze inpandig worden gekiept, gekoeld onder een overdekte locatie.
Daarnaast zijn ook de belangrijkste terreindelen rond Harsco geasfalteerd. Hierdoor kunnen we het terrein beter schoonhouden en wordt het opwaaien van stof door logistieke bewegingen zovel mogelijk voorkomen. Bekijk hieronder de video waarin Sil Klaver en Franka van Breemen meer uitleg geven over het nieuwe verwerkingsproces.
De maatregelen tegen grafietemissies zijn onderdeel van de Roadmap die Tata Steel in maart 2019 heeft gepresenteerd. Dit plan bevat 25 maatregelen om de overlast van stof, geur, geluid en licht aan te pakken. De voortgang van alle maatregelen kunt u bekijken op het Dashboard.
Bekijk hieronder ook de animatie die meer uitleg geeft hoe stof wordt afgevangen en hoe de nieuwe werkwijze eruit ziet.
6. Natte wasser HIsarna
Doel: uitstoot van zwavelverbindingen met ruim 75% verlagen
Status: gerealiseerd
We hebben onlangs bij de HIsarna een zogeheten ‘natte wasser’ geïnstalleerd. Deze wasser verlaagt de uitstoot van zwavelverbindingen met ruim 75%.
7. Verminderen geur Droogstandinstallatie
Doel: verminderen geuremissie bij opstoken van ruwijzer- en staalpannen
Status: in onderzoek
Tijdens het opstoken van ruwijzer- en staalpannen kan er geur vrijkomen. Dat opstoken gebeurt op een drooginstandinstallatie na het vervangen van de bemetseling van een pan. Wij doen onderzoek naar de mogelijkheden om geuremissie te voorkomen. Op basis van de resultaten van het onderzoek bepalen wij welke maatregelen wij nemen en op welke termijn deze worden ingevoerd.