De afgelopen maanden zijn er verschillende maatregelen gerealiseerd om stofverspreiding te verminderen. De verwerking van ROZA-slak vindt plaats in de fabriekshal waardoor grafiethoudend stof zich tijdens verwerking niet kan verspreiden naar de omgeving. Ook is het aandeel converterslakstof fors verminderd door verschillende maatregelen in de operatie.
Lees hieronder meer over de status van de verschillende stofmaatregelen uit Roadmap 2030. Graag in één oogopslag een overzicht? Bekijk dan het Dashboard van de Roadmap 2030.
1. Verwerking ROZA-slak in fabriekshal
Doel: geen grafietoverlast in omgeving
Status: gerealiseerd
We hebben een belangrijke stap gemaakt om een einde te maken aan grafietoverlast voor de omgeving.
Doordat de verwerking van deze slaksoort (ROZA-slak) nu in de nieuwe hal plaatsvindt, is tijdens dit proces de kans op verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving verleden tijd.
In de fabriekshal wordt met platte bakken in plaats van pannen gewerkt. Dit betekende dat de 2 ruwijzerontzwavelingsinstallaties (ROZA) van de staalfabriek die de slak in de pannen gieten, moesten worden omgebouwd. Zo kan de stroom aan ROZA-slak opgevangen worden in platte bakken en vervolgens verwerkt worden in de nieuwe fabriekshal. Daarnaast zijn ook de belangrijkste terreindelen rond Harsco geasfalteerd. Hierdoor kunnen we het terrein beter schoonhouden en wordt het opwaaien van stof door logistieke bewegingen zovel mogelijk voorkomen. Bekijk hieronder de video waarin Sil Klaver en Franka van Breemen meer uitleg geven over het nieuwe verwerkingsproces.
De maatregelen tegen grafietemissies zijn onderdeel van de Roadmap die Tata Steel in maart 2019 heeft gepresenteerd. Dit plan bevat 25 maatregelen om de overlast van stof, geur, geluid en licht aan te pakken. De voortgang van alle maatregelen kunt u bekijken op het Dashboard.
Bekijk hieronder ook de animatie die meer uitleg geeft hoe stof wordt afgevangen en hoe de nieuwe werkwijze eruit ziet.
2. Koeltijden ROZA-slak verlengen
Doel: geen grafietoverlast in omgeving
Status: gerealiseerd
Om overlast te voorkomen heeft Tata Steel het productieproces aangepast en zijn er extra maatregelen genomen in het slakverwerkingsproces bij Harsco. Het proces is daarbij zodanig aangepast dat de koeltijden van de pannen met ROZA-slak structureel boven de 16 uur zijn. Dit hebben we bereikt door de hoeveelheid slak per pan te beperken, het aantal slakpannen flink uit te breiden, extra wagons aan te schaffen en het koelspoor te renoveren.
Inmiddels is de bouw van de fabriekshal (zie maatregel 1) voor de verwerking van ROZA-slak afgerond. Doordat de verwerking van deze slaksoort (ROZA-slak) nu in de nieuwe hal plaatsvindt, is tijdens dit proces de kans op verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving verleden tijd.
3. Productie- en verwerkingsprocessen Converterslak
Doel: 40% minder stofemissie bij verwerking Converterslak
Status: in uitvoering
Uit stofanalyses van vorig jaar zomer bleek dat ook het verwerken van converterslak veel stofklachten veroorzaakte in de omgeving. Een jaar verder, zien we dat het aandeel converterslakstof in de monsters uit Wijk aan Zee flink is geslonken. In november 2019 en januari 2020 bevatte het stof in Wijk aan Zee nog 40% tot ruim 60% slakdeeltjes, vanaf februari daalt dit tot onder de 20%, met een uitzondering van één piek in september 2020.
De structurele verlaging van het aandeel converterslakstof komt onder meer doordat we de beschermlaag uit de slakkenpannen hebben verwijderd zodat er tijdens het kiepen geen verpulverde laag mee komt. Ook kiepen we deze slak op minimale hoogte van de put. Verder hebben we het converterproces in de staalfabriek grondig geanalyseerd en aangepast, waardoor de converterslak beter kan worden verwerkt en de stofuitstoot verminderd is.
In april 2020 hebben we een proef gedaan waaruit bleek dat we het koelproces na het kiepen konden verbeteren. Aanpassingen zijn inmiddels doorgevoerd waardoor er ook minder stof vrijkomt tijdens het koelen en uitgraven van de converterslak. Tijdens de proef hebben we ook een prototype overkapping geplaatst over een open slakkenput voor converterslak. Momenteel onderzoeken we of deze maatregel voldoende effectief is om het aandeel converterslakstof nóg verder te verminderen of dat er andere maatregelen zijn om het aandeel slakstof te doen afnemen. We zullen hier op korte termijn een besluit over nemen.
5. Proeven getrapt koelen Kooksfabriek 1
Doel: zoveel mogelijk stoom afvangen in blustoren 11
Status: in uitvoering
In een blustoren blussen wij kooks waardoor stoomwolken ontstaan. Wij hebben in 2019 een reeks proeven uitgevoerd om het proces zo aan te passen dat wij de stoomwolken bij blustoren 11 bij Kooksfabriek 1 zoveel mogelijk in de blustoren afvangen. Na succesvolle resultaten, zijn wij per oktober 2019 overgegaan op het zogenoemde getrapt koelen. Dit betekent dat wij het koelwater niet in één keer op de uitgestoten kooks storten, maar in opeenvolgende fasen. Dit geeft een beter gecontroleerde stoomontwikkeling waardoor zoveel mogelijk stoom door de blustoren met stofafvangers gaat.
6. Revisie kookskamers Kooksfabriek 2
Doel: verminderen rookontwikkeling en stofverspreiding
Status: in uitvoering
We werken hard door aan de revisie van de kookskamers van Kooksfabriek 2, waardoor er minder emissies ontstaan tijdens het garingsproces en bij het uitstoten van de kooks. Inmiddels zijn bij 47% van de kookskamers de benodigde herstelwerkzaamheden aan de ovenwanden uitgevoerd. Daarbij is het stookproces verbeterd bij de Kooksfabrieken. Zo hebben we bij Kooksfabriek 2 de werking van 224 stookgaskanalen geoptimaliseerd en ovenwanden opnieuw afgesteld. Hierdoor zien we een afname in het aantal rauwe ovens de afgelopen periode.
8. Asfalteren terreindelen
Doel: stofverspreiding door transportbewegingen zoveel mogelijk voorkomen
Status: gerealiseerd
Om stofverspreiding door transportbewegingen op het slakverwerkingsterrein zoveel mogelijk te voorkomen, zijn belangrijke onverharde wegen en terreindelen geasfalteerd.
Hierdoor is het mogelijk om met energiezuinige voertuigen te gaan rijden. Bovendien is het terrein nu eenvoudiger schoon te houden.
9. Stofverspreiding opslagen
Doel: verwaaiing van stof bij de opslagen verminderen
Om stofverspreiding bij de opslagen te voorkomen, hebben we diverse maatregelen doorgevoerd. Bij de grondstoffenlogistiek zijn onder meer nieuwe sproeipalen geplaatst bij de ertsvelden, is er een automatische vernevelingsinstallatie gerealiseerd op de transportbanden naar de hoogovens om verwaaiing van stof van de hete sinter te verminderen en sluiten we de opslagen af met cellulose. Door het gebruik van cellulose in plaats van latex is het beter zichtbaar of opslagen goed zijn afgeschermd en kunnen we direct actie ondernemen om stofverwaaiing zoveel mogelijk te voorkomen.
Ook is de manier waarop wij stofverspreiding monitoren herzien. Dit betekent dat we op basis van aangescherpte afspraken en door inzet van stofmonitoren in het stuurhuis eerder ingrijpen om de kans op stofemissies te verkleinen. Verder voeren we momenteel een proef uit om de opwaaiing en verspreiding van stof afkomstig van de kolen op transportbanden te verminderen.
11. Milieucamera's ovenhuis hoogovens
Doel: aantal dakemissies verminderen
Status: in uitvoering
We hebben inmiddels in beide hoogovens hightech milieucamera’s geplaatst om beter te analyseren of en op welke momenten stof vrijkomt uit de ovenhuisdaken. Momenteel zijn we de werking van de milieucamera’s aan het optimaliseren. Het uiteindelijk doel is om het aantal emissies te verminderen.
13. Verhogen afzuigcapaciteit ovenhuis
Doel: forse vermindering in aantal dakemissies bij Hoogoven 6
Status: in onderzoek
Om de afzuigcapaciteit tijdens het openen en sluiten van de tapgaten bij het ovenhuis van Hoogoven 6 te verhogen, onderzoek wij verschillende technieken op effectiviteit. Zo kijken we naar een speciale afzuigkap die enkel wegdraait bij het openboren of dichten van de hoogoven. Het doel is om de dakemissies met 80% te verminderen. De verwachting is dat wij het onderzoek afronden in december 2020. De uitvoering zal dan plaatsvinden tijdens de eerstvolgende grote onderhoudsbeurt. Lees meer in de factsheet Dakemissies Hoogovens.
14. Wegnemen emissiepunten Sinterfabriek
Doel: verminderen emissie fijnstof van de Sinterfabriek
Status: gerealiseerd
Wij hebben in september 2019 een tweetal emissiepunten weggenomen waardoor de emissie van fijnstof door de Sinterfabriek is verminderd.
15. Extra afzuiginstallatie Staalfabriek
Doel: forse vermindering in aantal dakemissies bij de Staalfabriek
Status: in onderzoek
Momenteel doen wij onderzoek naar een passende extra afzuiginstallatie bij de Staalfabriek. Het doel is om de rookgassen met stof tijdens het kiepen van ruwijzer in de converter beter af te zuigen waardoor er minder stof via het dak vrijkomt. Dit onderzoek zullen wij naar verwachting in oktober 2020 afronden. Naar verwachting zal de extra afzuiginstallatie eind 2023 in de Staalfabriek worden geplaatst.