PAK's

In juni 2022 maakten wij een belangrijk resultaat bekend. Metingen door onafhankelijke, geaccrediteerde, meetbureaus tonen aan dat de beoogde 50 procent reductie bij de uitstoot van PAK’s, ten opzichte van 2019, inmiddels is gerealiseerd. Daarmee maken wij de ambitie waar die voor dit jaar is gesteld met het verbeterprogramma Roadmap Plus.

Alle maatregelen voor PAK's binnen de Roadmap Plus zijn opgeleverd. De belangrijkste waren bij de Koudbandwalserij en Sinterfabriek. Eerder voerden we al aanpassingen door bij het productieproces van stopmassa bij de Hoogovens. Bij Kooksfabriek 2 namen de emissies bij de deuren van de ovens fors af.

Einde uitstoot PAK's bij het gloeien van staal 

De reductie in PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) realiseerden we op ons terrein in IJmuiden dankzij verschillende maatregelen. Zo namen we bij de Koudbandwalserij een nieuwe hightech milieu-installatie in bedrijf. Deze reinigt de gassen van de gloeiovens, waardoor er bij het gloeien van rollen staal geen PAK’s meer vrijkomen. Via speciale filters vangt de installatie het overgrote deel af. De resterende PAK’s worden vervolgens verbrand en omgezet in puur water en een fractie CO2. Uiteraard monitoren wij de resultaten van deze verbetering. 

Optimaliseren rookgasreiniging Sinterfabriek 

We werkten ook aan de verdere reductie van PAK’s bij de Sinterfabriek. Daarvoor verbeterden we in de bestaande rookgasreiniging de dosering van actieve kool. PAK’s binden zich aan het actieve kool, waardoor ze neerslaan in het stoffilter. Met deze nieuwe aanpak bereikten we zeer positieve resultaten. We pakken hier in de komende periode door met nieuwe proeven en metingen.

Minder uitstoot PAK’s bij Kooksfabriek 2

In Kookfabriek 2 produceren we kooks door steenkool in ovens te verhitten. De gassen die hierbij vrijkomen worden grotendeels afgezogen door een gasreinigingsinstallatie. Er kunnen echter via een aantal openingen zoals vulgaten, klimpijpen en ovendeuren, emissies vrijkomen die PAK’s bevatten. Dankzij ingrijpende operationele maatregelen hebben we op deze plekken positieve resultaten geboekt. Zo stellen we door periodieke visuele waarnemingen vast dat de emissies bij de deuren van de ovens zijn gehalveerd. Daardoor verwachten we ook een afname in de uitstoot van PAK’s.    

Deel of mail

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons