
Tata Steel doet zelf veel onderzoek op diverse vlakken. Een belangrijke pijler is het verduurzamen van het staalproductieproces en het tot een minimum beperken van de overlast voor de omgeving.
Wij doen intensief onderzoek naar de bijdrage van onze activiteiten aan de luchtkwaliteit en depositie in de omgeving. Dit gebeurt met eigen experts, maar ook in samenwerking met externe experts en wetenschappelijke instituten. Daarnaast staat gezondheid steeds meer centraal in de maatschappelijke discussie. Daarom investeren en bouwen we verder aan onze kennis over gezondheid. De resultaten van onderzoeken gebruiken wij om te kunnen bepalen welke nieuwe maatregelen, ook op basis van zich steeds vernieuwende technologie, wij kunnen nemen om overlast verder terug te dringen.
Onderzoeken binnen de Roadmap
We werken er met elkaar hard aan om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Onderzoek is dan ook een belangrijke pijler binnen de Roadmap 2030. Zo wordt er bijvoorbeeld intensief onderzoek gedaan naar het verminderen van stofverspreiding bij de verwerking van converterslak of onderzoek naar het verminderen van dakemissies bij de Oxystaalfabriek. Ook onderzoeken we mogelijkheden om geuroverlast te minimaliseren, bijvoorbeeld bij de Kooksfabrieken en bij Beitsbaan 22 van de Koudbandwalserij.
Recentelijk is ook een pilot gestart met de provincie Noord-Holland om gegevens uit te wisselen uit de verschillende elektronische neuzen (E-neuzen) die in de omgeving staan. Dit helpt bij het opsporen van de waarschijnlijke bronnen, zodat maatregelen genomen kunnen worden om geuroverlast te voorkomen. Bekijk ons dashboard om te zien welke onderzoeken nog meer lopen binnen de Roadmap.
Recente onderzoeken
Lees hier meer over recente onderzoeken die in samenwerking met externe partners verricht zijn:
TNO-onderzoek naar bio-beschikbaarheid
Als onderdeel van het project ‘Gezondheid in de IJmond’ dat het RIVM momenteel uitvoert, heeft het RIVM in de zomer van 2019 verschillende onderzoeksopties geschetst voor vervolgonderzoek. Er is in de klankbordgroep geopperd om ‘Tata Steel te vragen een bio-beschikbaarheidsstudie te laten uitvoeren door een onafhankelijke partij.’ Tata Steel geeft hier graag gevolg aan en heeft TNO gevraagd om als onafhankelijk onderzoeksbureau onderzoek te doen naar de mate waarin stoffen (zoals b.v. mangaan) toegankelijk zijn voor en vervolgens opgenomen worden door het lichaam. Dit laatste is de zogenaamde bio-beschikbaarheid.
De vraag die TNO gaat beantwoorden is welk percentage van de stoffen (die soms gevangen zitten in verbindingen) die via de mond in het lichaam komen, worden opgenomen door het lichaam. Op basis hiervan kan TNO in combinatie met blootstellingsscenario’s uitspraken doen over het gezondheidsrisico voor bewoners van de IJmond van het stof dat van Tata Steel in de omgeving terecht komt.
Een methode om stofoverlast van geïntegreerde staalfabrieken te analyseren: chemische en mineralogische kenmerken van de bijdragende bronnen
In dit recente onderzoek wordt een methode gepresenteerd om de herkomst, mineralogische en chemische eigenschappen van de samenstellende deeltjes in verwaaid stof van de geïntegreerde staalfabriek van Tata Steel IJmuiden kwantitatief te analyseren. Met behulp van technieken als energie-dispersieve spectrometrie (SEM-EDS) microanalyse, en in bulk met kwantitatieve röntgendiffractie (XRD), worden de deeltjes in het stof gesorteerd in populaties die in detail kunnen worden gerelateerd aan industriële processen en de daaropvolgende invloed van de atmosferische verwering.
Rapport verspreidingsberekeningen stof sinterkoelers
In deze studie worden de berekeningen uitgevoerd voor de verspreiding van stof en (stofgebonden) lood van de 3 sinterkoelers van de Sinterfabriek van Tata Steel in IJmuiden. Uit de analyse kon worden gesteld dat de bijdrage van de emissies uit de sinterkoelers in de omgeving zeer beperkt is, en geen sprake is van overschrijdingen van geldende grenswaarden voor lood en fijn stof (PM10).
TNO-rapport opname metalen
In dit rapport geeft het TNO antwoord op de vraag in hoeverre de opname van de metalen mangaan, vanadium en lood in het lichaam na orale inname wordt beïnvloed door de chemische vorm waarin het metaal verkeerde bij inname.
RIVM-rapport 'Inschatting gezondheidsrisico's grafietregen Wijk aan Zee'
Correspondentie met RIVM over rapport gezondheidsrisico’s grafietemissies
Naar aanleiding van de publicatie van het rapport naar de inschatting voor de gezondheidsrisico's van grafietemissies door het RIVM op 4 juni heeft Tata Steel direct contact gezocht met het RIVM over de inhoud van het rapport. Vervolgens zijn op 14 juni en 18 juni brieven naar het RIVM verstuurd waarop het RIVM 19 juni een reactie heeft gegeven. Op 19 juni heeft tevens een aantal experts van het RIVM en Tata Steel met elkaar gesproken over de inhoud van het onderzoek.
Voor het RIVM-rapport, verwijzen wij u naar de website van het RIVM.
Analyse van mogelijke gezondheidseffecten ROZA en Converterslak
Toxicologen van bureau Royal HaskoningDHV (RHDHV) hebben in opdracht van Tata Steel onderzoek gedaan naar de eigenschappen en uitstoot van van Roza en converterslak. De onderzoekers van RHDHV hebben gekeken naar de analyses van stofmonsters die in augustus en september zijn verzameld in Wijk aan Zee, naar de bekende samenstelling van hoogovenslak en naar rapporten over de luchtkwaliteit in de regio IJmond in 2016 en 2017.
Met betrekking tot inhalatie stelden de onderzoekers dat het niet waarschijnlijk is dat gezondheidseffecten optreden als gevolg van het inademen van grove grafiethoudende stofdeeltjes. De onderzoekers hebben geen definitieve conclusies getrokken m.b.t. de gezondheidsrisico’s, omdat niet bekend is in hoeverre bewoners tijdens de uitstoot daadwerkelijk (fijne) stofdeeltjes hebben ingeademd. Lees hier meer over de conclusies uit het rapport.
Analyse mogelijke gezondheidseffecten kooksovengas
Op 30 oktober 2018 is er een emissie geweest van kooksovengas uit de kooksovens van Tata Steel. In totaal is er 7 minuten lang een uitstoot geweest van dit gas, dat vervolgens in een wolk is weggedreven. Deze wolk kooksovengas is van het Tata Steel terrein weggedreven met de ZZO-wind richting zee. In navolging hiervan heeft Tata Steel direct de opdracht aan Royal HaskoningDHV gegeven om onderzoek te verrichten naar de mogelijke gezondheidseffecten op en buiten het terrein.
Voor de stoffen vrijgekomen bij de uitstoot van het kooksovengas, is er op basis van de beschikbare informatie, een grove inschatting gemaakt van de kans op overschrijding van de door het RIVM gestelde interventiewaarden. Op basis van deze schattingen, en de meetwaarden van de waterstofsulfide (H2S) detectoren in de beschikbare E-neuzen, kan niet worden uitgesloten dat voor H2S lokaal de voorlichtingsrichtwaarden (VRW) zijn bereikt, met als gevolg een korte periode van hinderlijke geur en eventuele symptomen zoals hoofdpijn en lichte irritatie van de ogen en luchtwegen.
Datarapport Luchtkwaliteit 2018 IJmond
In de IJmond is ook in 2018 op alle meetlocaties voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit.
De trendanalyse laat bovendien zien dat vanaf 2009 de concentraties fijnstof (PM10, PM2.5) en NO2 in de regio daalt. Dit staat in het datarapport luchtkwaliteit 2018 dat is opgesteld in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het persbericht hierover van de Provincie Noord-Holland kunt u hier vinden en via deze link het volledige datarapport Luchtkwaliteit 2018 IJmond.