Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06-05-2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Tim Barnhard is productiemanager bij de Staalfabriek. Hij zorgt ervoor dat de mensen in de ploegendiensten hun werk op een zo veilige, efficiënte en juist manier kunnen uitvoeren. 

Hoe gaan wij in de productie om met de klachten? 

Meldingen die Tata Steel ontvangt worden voorgelegd aan de teamleiders en medewerkers binnen de ploegen, inclusief de verzamelde geluidsfragmenten. De medewerkers binnen de sectie kennen namelijk de werkzaamheden het beste en weten welke activiteiten een bepaald type geluid voortbrengen. 

In eerste instantie was de terugkoppeling veelal dat de meldingen passen bij de normale productieprocessen. Om de meldingen beter te kunnen begrijpen, kwam vanuit de ploegendienst het idee om, als de omstandigheden daarnaar zijn, te gaan luisteren op plaatsen die dicht bij ons werkgebied liggen. Uit deze rondgang kwam direct naar voren dat ter plaatse inderdaad geluiden gehoord worden waarvan niet gedacht werd dat dit in de omgeving gehoord kon worden.   

Om erachter te komen welke activiteiten de overlast veroorzaakten, is er gewerkt aan het zichtbaar maken van geluidspieken voor de gebruikers van de kraan. Zij keren onder andere de staalplakken, waardoor we kunnen inspecteren of de plakken juist zijn geproduceerd en/of gerepareerd. Het zichtbaar maken van de geluidspieken hebben we gedaan door geluidsmeetsystemen op de kranen te plaatsen. Het beeld van verschillende kraandrijvers was dat er geen bijzonderheden plaatsvonden tijdens de activiteiten die de betreffende kraandrijver uitvoerde. Dit gaf aan dat, hoewel het belang duidelijk was en is, de kraandrijvers niet het directe besef hadden dat de manier van handelen een oorzaak kan zijn van de ervaren geluidsoverlast in de omgeving.  

Het aanpakken van de geluidsbronnen 

Eén van de geluiden die werd gehoord, was een alarm voor een te zware last bij één van onze kranen, waarbij een toeter afgaat als de last te zwaar blijkt te zijn.

Om deze geluidsbron te verminderen is, in samenwerking met de technische dienst, een project gestart om het alarm - zonder de veiligheid te verminderen - op een andere manier kenbaar te maken aan de kraandrijverDaarom hebben we een zwaailicht geïnstalleerd die aangaat op het moment dat er een te zware last aanwezig is. 

Een ander voorbeeld is het keren van staalplakken. Dit is een noodzakelijke handeling om zowel de boven- als onderkant van een plak te inspecteren en/of te repareren voordat hij de Warmband in gaat voor verdere verwerking tot een staalrol. Hoewel deze handelingen bijna altijd goed verlopen, kan het voorkomen dat een plak uit de magneet valt. Dit kan hoorbaar zijn in de omgeving. Om de overlast naar de omgeving maximaal te verminderen is er binnen de operatie een beperking opgesteld voor de momenten dat we plakken keren. Dit houdt in dat we een set aan activiteiten niet meer in de nacht uitvoeren, maar gedurende de dag. 

Het verschil maken: scherp blijven op het verminderen van geluiden 

Inmiddels doen de teamleiders gedurende de nachtdienst een geluidsronde door onze omgeving (zowel binnen als buiten het bedrijfsterrein) om geluidsbronnen te identificeren, en indien nodig, binnen de ploegendienst te bespreken en aan te pakken. In sommige gevallen lukt het niet om de oorzaken weg te nemen in de ploegendienst zelf, maar dan is er altijd hulp mogelijk vanuit verschillende richtingen. Of het nu gaat om techniek, voorschriften of informatie over geluidshinder, er zijn altijd binnen de organisatie experts beschikbaar die hulp bieden als daar vraag naar is. 

Kortom, de eerste resultaten zijn veelbelovend; het aantal meldingen van geluidsoverlast, te relateren aan werkzaamheden van de plakkenopslag is sterk verminderd. Maar dat is nog niet voldoende. Inmiddels worden er regelmatig van verschillende medewerkers oplossingen aangedragen om de geluidsproductie binnen de sectie te verminderen. Dit geeft aan dat het belang bij iedereen duidelijk is; bij het management, de teamleiders, maar met name de gebruikers en kennisdragers van het proces. Zij kunnen tenslotte het verschil maken!  

Blogs

Blog: de mensen van groen staal/ Sander Everstein

20 april 2023

Als er iets is waar Sander Everstein een hekel aan heeft, dan is het wel verspilling. Of het nu gaat om weggooien van voedsel of het vermorsen van reststromen. Vandaar dat deze programmamanager geknipt is om het nieuwe Reduce & Re-use-programma vorm te geven.

Blog: Uitstel, geen afstel van windscherm langs Reyndersweg

11 april 2023

Het klonk zo mooi: nog voor het einde van 2023 een gigantisch windscherm plaatsen om de stofneerslag op de omgeving te verminderen. Met zo’n scherm krijgt stof, onder andere afkomstig van de kolenopslag, veel minder kans om de duinen of het dorp in te waaien.

Blog: De mensen van groen staal/ Davide Cretti

20 maart 2023

Zeventien was hij toen hij vanuit de Italiaanse Alpen voor een jaartje naar Nederland kwam voor een uitwisseling. Gecharmeerd van Nederland, studeerde Davide Cretti daarna Technische scheikunde in Delft. Hij is nu Technology Lead DRI. DRI staat voor direct reduced iron. Dit is de technologie waarmee we in 2030 groen staal willen produceren.

Blog: Van design naar werkelijkheid

15 maart 2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Blog: Wat doen we in... Frankrijk, Louvroil

26 juli 2022

In Louvroil, in Noord-Frankrijk, maken zo’n 500 collega’s van staal uit de Warmbandwalserij en de Direct Sheet Plant verschillende voorgelakte en folieproducten. Deze site, genoemd Tata Steel Maubeuge, is na IJmuiden onze grootste productielocatie.

Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31 mei 2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Blog: Eerste stap voor de grootste milieu-installatie ooit

13 april 2022

Vincent Waanders en Marcel Hendriks zijn allebei projectmanager bij de afdeling PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel dat projecten voorbereidt, uitwerkt en vervolgens oplevert. Zo zijn zij ook betrokken bij milieumaatregelen uit de Roadmap Plus. In deze blog vertellen Vincent en Marcel meer over hun voorbereidingen voor de grootste milieu-installatie ooit: de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek in IJmuiden.

Blog: Ik mag hier zijn wie ik wil zijn

08 maart 2022

Yamina El Abbouy is controller bij de engineeringsafdeling van Tata Steel. Yamina is in Amsterdam geboren en moeder van drie dochters. Ze heeft een Marokkaanse afkomst en draagt een hoofddoek. In deze blog vertelt zij over ervaringen in een bedrijf waar veel mannen werken.

Blog: Doorpakken op onze ambities voor een schone leefomgeving

13 januari 2022

Als manager omgeving & overlast werk ik, Bram Nugteren, dagelijks aan het realiseren van de Roadmap Plus, de diverse maatregelen die hieronder vallen, en de beloofde afnames in de uitstoot van stof, PAK-stoffen, geur en geluid. Een uitdagende klus waarvoor ik ga. De kennis en ervaring van mijn vorige functies, waaronder bedrijfschef van de Hoogovens, neem ik daarin mee om te zorgen dat we de impact van onze bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving blijvend verminderen.

Blog: KEK – Project Walstroom

27 december 2021

Tata Steel Nederland werkt samen met Klimaat en Energie Koepel (KEK) aan het verduurzamen van de staalindustrie.

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons