Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19-11-2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Academy Lidewij Breton

 

 

 

 

 

 

 

Kim van der Schans (links) en Lidewij Breton in de Academy van Tata Steel

De opleiding
Tata Steel staat bekend als een bedrijf waar medewerkers veel kansen en mogelijkheden krijgen, wat voor mij doorslaggevend was voor mijn inschrijving in 2013 voor een opleiding op de bedrijfsschool, de Academy van Tata Steel.

Na het afronden van een hbo-studie voor basisschooldocent, waren er weinig tot geen banen in het onderwijs. Een scenario wat nu bijna niet meer in te beelden is. Op dat moment ontstond de vraag wat te doen wanneer het aanbod in werkgelegenheid schaars is. 

Via internet kwam ik via de zoekopdracht ‘betaalde opleiding’ uit bij de Academy van Tata Steel. Twijfels bestonden er wel want dit bedrijf wordt veelal geassocieerd met technische kennis, alhoewel ik wel altijd affectie met techniek heb gehad. Zo kan ik mij goed herinneren dat ik op de middelbare school een waterraket moest bouwen van een PET-fles en een ventiel waar een fietspomp op gezet kan worden. Van letterlijk niets, iets proberen te maken. Dat is precies wat bij Tata Steel ook gebeurt.

Een technische achtergrond bleek echter geen vereiste en dus startte ik met de opleiding procestechniek. De opleiding begint met de beginselen van de techniek, zoals kennis over verschillende soorten gereedschappen. Op deze manier is een opleiding bij de Academy van Tata Steel toegankelijk voor iedereen en ook zeer aantrekkelijk voor een omscholingstraject.

Docent in wording
Tijdens de opleiding werd ik geïnspireerd door de kwaliteiten van de docenten en hoe zij hun vak uitoefenen. Door de combinatie van technische kennis die ik had opgedaan tijdens de opleiding, met de al eerder afgeronde opleiding tot docent kon ik in 2015 starten als coach en docent procestechniek.

In mijn sollicitatiebrief schreef ik dat ik graag deel wilde uitmaken van de fundering van het bedrijf. 6 Jaar later kijk ik nog steeds op dezelfde manier naar dit standpunt. De uitstroom van oudere werknemers die met hun welverdiende pensioen gaan is groot bij Tata Steel wat de vraag naar technisch geschoold personeel nog belangrijker maakt. Op de arbeidsmarkt zijn te weinig operators beschikbaar om dat te kunnen compenseren waardoor de Academy essentieel is. Na 80 jaar Academy wordt er namelijk nog steeds een groot gedeelte van het eigen personeel opgeleid. Binnen Techport heeft de Academy van Tata Steel met steun van overheden (o.a. Velsen en Provincie Noord-Holland) een bredere plek gekregen; namelijk ook voor andere regionale bedrijven. Mooier en beter kan het niet.

De Operator
Het aanbod aan vakken voor de opleiding Procestechniek dat op de Academy wordt gegeven is breed. In een half jaar school krijgen de studenten de beginselen van techniek algemeen, de basis van procestechniek maar ook kennis van het bedrijf. Studenten krijgen daarom een rondleiding bij alle fabrieken, zodat ze kunnen zien en ervaren hoe staal nu eigenlijk wordt gemaakt. Daarnaast krijgen de studenten een impressie van alle werkplekken voor een oriëntatie van de verschillende functies die er zijn als operator. Het beroep operator klinkt leuk, maar wat houdt het nou eigenlijk in?

Aan de voorzijde van het bedrijf, ook wel de zuidkant genoemd, heb je te maken met totaal andere installaties, machines en een werkomgeving dan aan de achterzijde, de noordkant, waar de grondstoffen zijn verwerkt tot plakken- en rollen staal. Het beroep operator is daarom ontzettend breed en divers. Ik zeg daarom altijd tegen de studenten voordat ze het bedrijf in gaan: “Er is voor ieder wat wils”!

Coach en docent procestechniek
Naast mijn werk als docent ben ik ook coach van een klas. Dat houdt in dat ik regelmatig gesprekken voer met studenten over hun voortgang, privésituatie en mogelijke ondersteuning biedt, indien nodig. Docenten hebben naast het lesgeven en coachen allen een extra takenpakket. Zelf vind ik het bijvoorbeeld interessant om bezig te zijn met vernieuwing. Afgelopen maanden gingen daarom over het opzetten van een nieuwe startpagina voor de studenten waarop ze lesmateriaal zoals boeken, video’s over lesstof en informatie over stages kunnen vinden. Zeker in tijden van corona komt dit goed van pas.

Divers publiek
Sinds een paar jaar is de leeftijdsgrens om aan de opleiding procestechniek deel te nemen opgeheven om iedereen een kans te bieden een technisch beroep uit te oefenen. De leeftijden in de klas kunnen variëren van een 16-jarige student die net zijn VMBO-diploma heeft behaald, maar ook mensen van 40 jaar, die soms al 20 jaar werkervaring hebben. Dit zorgt voor een hele leuke en diverse dynamiek in de klassen. Deze mix is naar mijn mening zeer waardevol. De oudere studenten hebben vaak steun aan de jongeren voor “schoolvakken”, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Het is tenslotte al een tijdje geleden dat zij deze vakken gehad hebben. Daarnaast hebben de jongere studenten veel steun aan de oudere studenten wat betreft levens- en werkervaring en heeft deze doelgroep ook goed voor ogen welke richting ze op willen na het afronden van de opleiding. 

De diversiteit van de klassen wordt ook vergroot door het toenemende aantal vrouwen. Tien jaar geleden waren coaches blij wanneer er 1 vrouwelijke student in de klas zat. Tegenwoordig zitten er regelmatig 2, 3 en soms 4 vrouwelijke studenten in de klas die met open armen worden ontvangen. Tegen alle vrouwen die twijfelen over een technische opleiding of werken in een “mannenwereld” wel voor hun is weggelegd wil ik graag het volgende zeggen: ‘Kom langs, kijk en ervaar!’ Want het is veel leuker dan je in eerste instantie denkt.

De ervaring van studenten

Eén van de studenten aan de Academy van Tata Steel is Donovan Roubos (29 jaar) uit Wormerveer. In oktober 2019 is hij begonnen als procesoperator bij de Academy.

Voordat ik mijn opleiding procesoperator ben begonnen bij de Academy van Tata Steel werkte ik als tramchauffeur bij het GVB te Amsterdam. Helaas waren er te weinig diensten beschikbaar waardoor ik op zoek ging naar een nieuwe baan. Een vriend wekte mijn interesse voor de Academy van Tata Steel door zijn positieve verhalen over het bedrijf en de opleidingen. Mijn kennis in de techniek was beperkt wat de indruk wekte dat het een moeilijke opleiding zou worden. Het niveau van lesgeven, begeleiding en coaching ligt hoog wat mij enorm heeft gestimuleerd om de opleiding voort te zetten en mijn technische kennis te vergroten.

Tata Steel is een bedrijf wat gelijk staat aan innovatie en dat is op alle fronten te merken. Sinds kort ben ik begonnen aan mijn stage bij het Energiebedrijf (ENB). Wij leveren alle energie die nodig is voor het productieproces. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Dagelijks leren wij hoe Tata Steel zo veilig, duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk kunnen maken met veel aandacht voor de omgeving. Je bent deel van het team en samen werken we naar het eindproduct.  

Tata Steel is een werkgever die investeert in de toekomst, het personeel en de omgeving. Zelfs al heb je geen vooropleiding in de techniek dan zijn er genoeg mogelijkheden. Ben je vooruitstrevend, heb je een duurzame mentaliteit en denk je na over de toekomst? Dan zit je hier op je plek.  

Een andere student is Sander Romero Heredia (18) uit Alkmaar. Na de middelbare school was de keuze voor een vervolgopleiding lastig. Via vrienden is Sander bij de Academy van Tata Steel terechtgekomen.

Techniek heeft niet altijd een aantrekkingskracht op mij gehad, maar eenmaal bij de Academy begonnen heb ik dit heel gemakkelijk kunnen oppakken. Naarmate het jaar vorderde, begon ik alles steeds beter te begrijpen en het werk steeds leuker te vinden. En een voordeel van deze opleiding is dat je elke maand een salaris ontvangt.

Tata Steel is een goede werkgever, mede doordat er vastigheid en een baangarantie is. En er wordt zelfs vervoer naar Tata Steel geregeld. Dit maakt het werken en leren ook toegankelijk voor mensen die niet in de buurt wonen. Ik zou een opleiding bij de Acacdemy van Tata Steel zeker aanraden.

Ondanks het grote aandeel mannelijke studenten op de Academy heeft ook Kim van der Schans (23) uit Alkmaar gekozen voor de opleiding proces techniek waar ze in 2019 mee is begonnen. “De eerste dag een opleiding is altijd spannend, nieuwe gezichten, nieuwe school en natuurlijk de twijfel of je daadwerkelijk de juiste keuze hebt gemaakt. En ik kan verklappen dat ik destijds zeker de juiste keuze heb gemaakt voor de Academy van Tata Steel.”

Net zoals bij vele opleidingen organiseert de Academy van Tata Steel een introductieweek. Tijdens deze eerste week van de opleiding zijn we met de hele klas inclusief coach naar de Ardennen geweest waar we teambuildingsopdrachten hebben gedaan om elkaar beter te leren kennen. Na de introductieweek begonnen we met praktijklessen en volgende we theoriedagen van het NOVA college, wat net als Tata Steel partner is van Techport, een netwerk van meer dan 60 scholen, bedrijven en overheden met de focus op technisch onderwijs.

Voor het kiezen van een stageplaats hebben we de verschillende fabrieken van Tata Steel bezocht. Dit was zeer indrukwekkend. Elke fabriek is op zijn manier interessant en de presentaties die werden gegeven waren zeer leerzaam. De fabriek die op mij de meeste indruk maakte was de Oxystaalfabriek, waar ik uiteindelijk stage ben gaan lopen.

Inmiddels heb ik mijn diploma voor procesoperator B met succes behaald en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Als ik terugkijk naar de opleiding procestechniek kijk ik terug op een hele leuke en leerzame tijd en zou ik iedereen met affiniteit voor techniek aanraden om naar de open dagen van de Academy van Tata Steel te gaan.

Blogs

Blog: De mensen van groen staal/ Davide Cretti

20 maart 2023

Zeventien was hij toen hij vanuit de Italiaanse Alpen voor een jaartje naar Nederland kwam voor een uitwisseling. Gecharmeerd van Nederland, studeerde Davide Cretti daarna Technische scheikunde in Delft. Hij is nu Technology Lead DRI. DRI staat voor direct reduced iron. Dit is de technologie waarmee we in 2030 groen staal willen produceren.

Blog: Van design naar werkelijkheid

15 maart 2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Blog: Wat doen we in... Frankrijk, Louvroil

26 juli 2022

In Louvroil, in Noord-Frankrijk, maken zo’n 500 collega’s van staal uit de Warmbandwalserij en de Direct Sheet Plant verschillende voorgelakte en folieproducten. Deze site, genoemd Tata Steel Maubeuge, is na IJmuiden onze grootste productielocatie.

Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31 mei 2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Blog: Eerste stap voor de grootste milieu-installatie ooit

13 april 2022

Vincent Waanders en Marcel Hendriks zijn allebei projectmanager bij de afdeling PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel dat projecten voorbereidt, uitwerkt en vervolgens oplevert. Zo zijn zij ook betrokken bij milieumaatregelen uit de Roadmap Plus. In deze blog vertellen Vincent en Marcel meer over hun voorbereidingen voor de grootste milieu-installatie ooit: de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek in IJmuiden.

Blog: Ik mag hier zijn wie ik wil zijn

08 maart 2022

Yamina El Abbouy is controller bij de engineeringsafdeling van Tata Steel. Yamina is in Amsterdam geboren en moeder van drie dochters. Ze heeft een Marokkaanse afkomst en draagt een hoofddoek. In deze blog vertelt zij over ervaringen in een bedrijf waar veel mannen werken.

Blog: Doorpakken op onze ambities voor een schone leefomgeving

13 januari 2022

Als manager omgeving & overlast werk ik, Bram Nugteren, dagelijks aan het realiseren van de Roadmap Plus, de diverse maatregelen die hieronder vallen, en de beloofde afnames in de uitstoot van stof, PAK-stoffen, geur en geluid. Een uitdagende klus waarvoor ik ga. De kennis en ervaring van mijn vorige functies, waaronder bedrijfschef van de Hoogovens, neem ik daarin mee om te zorgen dat we de impact van onze bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving blijvend verminderen.

Blog: KEK – Project Walstroom

27 december 2021

Tata Steel Nederland werkt samen met Klimaat en Energie Koepel (KEK) aan het verduurzamen van de staalindustrie.

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons