Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22-07-2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Johan van Boggelen Hisarna Tata SteelNiet alleen in Nederland, maar op diverse plekken in de wereld vinden ontwikkelingen plaats ten behoeve van het verduurzamen van het staalproces. Hierbij gaat het niet alleen om het verminderen van de CO2 uitstoot, maar bijvoorbeeld ook om het verhogen van de circulariteit. Ikzelf heb een technische achtergrond en ben betrokken bij een van deze ontwikkelingen binnen Tata Steel, namelijk HIsarna. Ondanks dat mijn werk zich richt op één specifieke stap in de hele productieketen, kunnen het staalproces en het product staal mij nog dagelijks boeien.


Duurzame toekomst, nieuwe technologieën
Staal heeft enorm veel mooie voordelen en wordt op duizenden manieren gebruikt. Daar vertel ik in mijn volgende column graag meer over. De vraag naar staal groeit nog altijd vanwege de groeiende wereldeconomie. Het voordeel van staal is dat het heel goed opnieuw gebruikt kan worden. Echter door de grote vraag en de stijgende welvaart kunnen we niet enkel alles hergebruiken en moeten we nieuw staal blijven maken. Dat is staal gemaakt op basis van ijzererts. Dit proces is momenteel voornamelijk gebaseerd op de inzet van fossiele energiebronnen, zoals kolen of aardgas.

Om de productie van staal te verduurzamen, is de inzet van andere, nieuwere technologieën noodzakelijk. Op langere termijn kan waterstof dienen als energiebron voor het maken van groen staal. Er wordt dan geen fossiele energie ingezet en er komt nauwelijks CO2 vrij. Maar voordat deze technologie volledig ontwikkeld is en waterstof in voldoende mate beschikbaar, werken we aan andere oplossingen die op kortere termijn al effect gaan hebben.

HIsarna, een baanbrekende technologie
Een van de technologieën om CO2 te reduceren is HIsarna, ontwikkeld bij Tata Steel in IJmuiden, waarvan ik Operations & Technology Manager ben. Voor het traditionele hoogoven proces moeten kolen omgezet worden in kooks en ijzererts in sinter en pellets. Bij HIsarna worden deze traditionele ‘hoogoven’ stappen overgeslagen. Er zijn geen kooks-, sinter- en pelletfabrieken nodig. Het overslaan van deze productiestappen draagt bij aan het verlagen van het energiegebruik, CO2-uitstoot en van de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof. Ook kan bij HIsarna het procesgas direct afgevangen worden voor CO2-opslag of -gebruik. In dat geval zullen de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof ook nagenoeg geheel verdwijnen. Tevens biedt HIsarna de mogelijkheid om de fossiele energiebronnen voor een belangrijk deel te vervangen voor fossielvrije energie. Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 die afgevangen zou moeten worden, verminderd.

Terugwinnen van zink
Daarnaast maakt HIsarna het recyclen van verzinktstaal eenvoudiger en efficiënter, staal dat Tata Steel bijvoorbeeld levert aan de Europese automobielindustrie. Het laagje zink is nodig om staal te beschermen tegen roesten. Het is moeilijk om dit zogenoemde gegalvaniseerde staal te hergebruiken via het conventionele oxystaal proces. Dit zink komt namelijk via een omweg terecht in de hoogovens waar het kan leiden tot procesproblemen. Gegalvaniseerd staalschroot wordt daarom meestal via elektrische ovens gerecycled, vaak buiten Europa. Daarbij wordt hoogwaardig staal met unieke eigenschappen in veel gevallen omgevormd tot bulk producten. Ook wordt het zinkhoudende stof van deze ovens vaak gestort als afval, of zijn verschillende opwerkingsstappen nodig voordat het zink kan worden teruggewonnen.

In de HIsarnafabriek kan dit zink makkelijk en zonder tussenbewerking van het staal worden gescheiden en direct worden ingezet als grondstof voor de productie van nieuw zink. Dit kan dan weer worden gebruikt voor de productie van verzinkt staal. Daarmee is het exporteren naar en het recyclen van dit zinkhoudende schroot buiten Europa niet nodig en blijft het hoogwaardige schroot beschikbaar voor de Europese markt.

Dit zijn een aantal voordelen van het HIsarna-proces. In mijn volgende column vertel ik graag meer over de verminderde inzet van grondstoffen.

Hisarna Tata Steel

Blogs

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2021

Volg ons