Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31-05-2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Al dertien jaar werk ik met veel liefde bij Tata Steel in IJmuiden, waar ik destijds ben gestart als monteur. Daarna ben ik doorgegroeid tot mijn eerste rol binnen het team van de hoogovens, en daarna als Teamleider Techniek bij de Staalfabriek. Uiteindelijk ben ik toch teruggekomen bij de hoogovens, want hoe gaaf is het om in hart van het bedrijf te werken. Want dat zijn de hoogovens toch: de fabriek waarin ijzererts met andere grondstoffen worden gemengd en zo sterk worden verhit dat hierdoor vloeibaar ijzer ontstaat. Hét kerningrediënt voor het maken van staal.

Blijven verbeteren   
De hoogovens vormen dus een zeer belangrijk onderdeel in ons productieproces. Zo belangrijk dat deze locatie hier van origine naar vernoemd is (de Hoogovens). Daarom blijven we ook continu kijken waar we binnen deze fabrieken, want we hebben natuurlijk twee hoogovens, onze processen kunnen verbeteren en de impact op onze leefomgeving kunnen verminderen. Want voor mij, evenals voor mijn collega’s, staat voorop: we willen de impact van onze activiteiten op de leefomgeving blijvend verminderen

Met dat gedachtegoed zijn we de afgelopen periode bezig geweest met het testen van verschillende oplossingen om de uitstoot terug te dringen. Zo hebben we bijvoorbeeld extra schermen geplaatst en proeven gedaan met ventilatoren om het stof nog gerichter af te zuigen. Een belangrijke maatregel is momenteel in uitvoering en betreft het plaatsen van extra afzuigkappen boven de aftapgaten.

Minder emissies bij aftappen hoogovens   
Een gaaf proces, dat ‘aftappen van de ovens’. Dit betekent dat nadat de grondstoffen zijn omgesmolten tot vloeibaar ruwijzer, we de oven open boren om het leeg te maken. Dit gebeurt dan via die aftapgaten. Vervolgens wordt het vloeibaar ruwijzer in speciale vuurvast beklede treinen gegoten, en gaat het door naar de Staalfabriek. Dit proces doen we ongeveer acht tot tien keer per dag. 

Tijdens het aftappen kunnen er stof en rookwolken vrijkomen, dat door de enorme hitte opstijgt en via het dak de fabriek verlaat. Boven deze punten hangen al afzuigkappen, die een groot deel opvangen, maar we gaan hier nu extra afzuigpunten aan toevoegen. Daarmee kunnen we het stof nog gerichter afzuigen. Op onderstaande infographic zie je hoe dit eruit komt te zien.

Download de infographic via deze link. 

Werken als een architect
En dat klinkt toch makkelijker dan het is, het plaatsen van een afzuigkap. Het doet een beetje denken aan de kap die boven je kookplaat thuis hangt. Het tegendeel is echter waar. We hebben het over enorme installaties. Daarnaast is de hoogoven een complex proces waarbij allerlei processen en installaties nauwkeurig op elkaar zijn samengesteld. Alles wat je ziet hangt met elkaar samen.

En dus heeft een verandering zoals een nieuwe afzuigkap impact op het hele proces. We zijn de afgelopen periode ook flink aan het tekenen geweest, als de ‘architecten van de industrie’. Denk aan het aanleggen van een nieuw buizensysteem onder de vloer, of de verbinding met de aftapgaten, zonder dat dit de andere lopende processen in de fabriek verhindert. 

Op naar de volgende fase
Inmiddels is het hoofdontwerp voor de nieuwe afzuigsystemen af en hebben we de vergunningen aangevraagd bij de Omgevingsdient Noordzeekanaalgebied. Altijd een fijn moment! Na het vergunningstraject verwachten we de eerste nieuwe afzuigkap nog dit jaar bij Hoogoven 7 te plaatsen. In totaal komen er zes nieuwe afzuigkappen, verdeeld over beide Hoogovens. De gehele maatregel realiseren wij in 2023. 

Naast deze maatregel, werken we aan het nog verder optimaliseren van dit proces. Elke mogelijke verbetering voor de leefomgeving zetten we door. Daarvoor gebruiken we ook nieuwe technologieën, zoals digitalisering. Zo zijn we bezig met een innovatieve software die het proces van aftappen continu monitort en een signaal afgeeft om de tapgaten tijdig te sluiten. Dit gaat ervoor zorgen dat er minder rookemissies ontstaan. 

Uiteraard doe ik dit niet alleen. Sterker nog, met bijna dertig collega’s werken wij hier dag en nacht gezamenlijk aan. En af en toe krijgen we wel eens de vraag: waarom doen jullie dit nu nog, als jullie straks overstappen op waterstof vervangen jullie toch de hoogovens voor nieuwe fabrieken? Het antwoord is simpel: daar wachten wij niet op. Want ons uitgangspunt is en blijft groen staal in een schone leefomgeving. En dat begint hier en nu.

 

*Onderschrift foto: Thomas Mous, Onderhoudsmanager Hoogoven 7 (links), Ronald van der Linde, Chef van de Wacht (midden), en Richard Norman, technisch specialist Hoogoven 7 (rechts). 

Blogs

Blog: de mensen van groen staal/ Sander Everstein

20 april 2023

Als er iets is waar Sander Everstein een hekel aan heeft, dan is het wel verspilling. Of het nu gaat om weggooien van voedsel of het vermorsen van reststromen. Vandaar dat deze programmamanager geknipt is om het nieuwe Reduce & Re-use-programma vorm te geven.

Blog: Uitstel, geen afstel van windscherm langs Reyndersweg

11 april 2023

Het klonk zo mooi: nog voor het einde van 2023 een gigantisch windscherm plaatsen om de stofneerslag op de omgeving te verminderen. Met zo’n scherm krijgt stof, onder andere afkomstig van de kolenopslag, veel minder kans om de duinen of het dorp in te waaien.

Blog: De mensen van groen staal/ Davide Cretti

20 maart 2023

Zeventien was hij toen hij vanuit de Italiaanse Alpen voor een jaartje naar Nederland kwam voor een uitwisseling. Gecharmeerd van Nederland, studeerde Davide Cretti daarna Technische scheikunde in Delft. Hij is nu Technology Lead DRI. DRI staat voor direct reduced iron. Dit is de technologie waarmee we in 2030 groen staal willen produceren.

Blog: Van design naar werkelijkheid

15 maart 2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Blog: Wat doen we in... Frankrijk, Louvroil

26 juli 2022

In Louvroil, in Noord-Frankrijk, maken zo’n 500 collega’s van staal uit de Warmbandwalserij en de Direct Sheet Plant verschillende voorgelakte en folieproducten. Deze site, genoemd Tata Steel Maubeuge, is na IJmuiden onze grootste productielocatie.

Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31 mei 2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Blog: Eerste stap voor de grootste milieu-installatie ooit

13 april 2022

Vincent Waanders en Marcel Hendriks zijn allebei projectmanager bij de afdeling PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel dat projecten voorbereidt, uitwerkt en vervolgens oplevert. Zo zijn zij ook betrokken bij milieumaatregelen uit de Roadmap Plus. In deze blog vertellen Vincent en Marcel meer over hun voorbereidingen voor de grootste milieu-installatie ooit: de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek in IJmuiden.

Blog: Ik mag hier zijn wie ik wil zijn

08 maart 2022

Yamina El Abbouy is controller bij de engineeringsafdeling van Tata Steel. Yamina is in Amsterdam geboren en moeder van drie dochters. Ze heeft een Marokkaanse afkomst en draagt een hoofddoek. In deze blog vertelt zij over ervaringen in een bedrijf waar veel mannen werken.

Blog: Doorpakken op onze ambities voor een schone leefomgeving

13 januari 2022

Als manager omgeving & overlast werk ik, Bram Nugteren, dagelijks aan het realiseren van de Roadmap Plus, de diverse maatregelen die hieronder vallen, en de beloofde afnames in de uitstoot van stof, PAK-stoffen, geur en geluid. Een uitdagende klus waarvoor ik ga. De kennis en ervaring van mijn vorige functies, waaronder bedrijfschef van de Hoogovens, neem ik daarin mee om te zorgen dat we de impact van onze bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving blijvend verminderen.

Blog: KEK – Project Walstroom

27 december 2021

Tata Steel Nederland werkt samen met Klimaat en Energie Koepel (KEK) aan het verduurzamen van de staalindustrie.

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons