Blog: Van design naar werkelijkheid

15-03-2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

 

Ik ben Meera Haridas, werkzaam bij de afdeling Process Engineering van Tata Steel. Hier werk ik samen met vele specialisten aan de bouw van nieuwe installaties. Momenteel werk ik als teammanager voor de bouw van de Ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek (PEFA). Dit is de grootste milieu-installatie uit onze geschiedenis en gaat op korte termijn onze uitstoot fors verminderen.

Ik werk inmiddels al zo’n vijf jaar in IJmuiden en ben betrokken geweest bij verschillende milieuprojecten. Wat mij opvalt is de drive waarmee er binnen de organisatie wordt gewerkt aan het verbeteren van onze processen en het beperken van onze impact op de omgeving. Mijn betrokkenheid bij de stappen die we zetten om steeds verder te verbeteren, geven mij vertrouwen om door te blijven gaan.

60 kilometer filterdoek
In een eerdere blog heeft mijn collega Vincent Waanders het ontstoffings- en DeNOx-installatieproject uiteengezet. Ik richt me deze keer op mijn rol in fase 1 van het project: de ontstoffingsinstallatie. Het filter vormt het hart van de ontstoffingsinstallatie. Het is 30 meter hoog en bestaat uit meer dan 6.000 filterzakken van elk 10 meter lang. Omgerekend is deze totale lengte vergelijkbaar met een autorit van Beverwijk naar Den Haag.

In de huidige opstelling worden de rookgassen gewassen door de fluorwassers, de zes bekende schoorstenen van deze fabriek. Met de komst van de nieuwe milieu-installatie reinigen we het rookgas dus nóg beter. En we bereiden ons natuurlijk ook voor op de toekomst. De pelletfabriek zal nog steeds in bedrijf zijn als we overstappen op DRI-technologie. Daarom is in het ontwerp van het ontstoffingssysteem rekening gehouden met toekomstige scenario's.

Schematische weergave van de onstoffings- en denoxinstallatie

Eenzelfde doel: uitstoot verder verminderen
Als je bij Tata Steel werkt, hoor en lees je veel over de impact die onze activiteiten kunnen hebben op de leefomgeving. Dat doet wat met mij en zeker ook met mijn collega’s. Wij hebben hetzelfde doel als ieder ander: de uitstoot verder verminderen. Het realiseren van de nieuwe ontstoffingsinstallatie is voor mijn team en mij een kans om hieraan bij te dragen. Ik ga daarom samen met mijn team tot het uiterste om deze nieuwe installatie draaiende te krijgen, maar het project omvat meer dan alleen dit. Mijn collega's bereiden zich tegelijkertijd ook voor op fase 2 van het project, waarbij de uitstoot van stikstof verder wordt verminderd. Samen noemen we dit de Offgas Cleaning Installation (OCI) en vormt het de grootste milieu-investering op de locatie IJmuiden.

Op naar onze ambities
Bij de Pelletfabriek werken we hard aan het waarmaken van onze ambitie: de uitstoot van stof en zware metalen in 2023 te verminderen. Het is een uitermate uitdagend project: de installatie is compleet nieuw en wordt vanaf de grond opgebouwd, maar moet ook in samenhang met de bestaande systemen bij de PEFA functioneren.

In september 2022 hebben we tijdens het Tata Steel-festival samen met de buurt gevierd dat de eerste heipaal de grond inging. Daarna is de fundering voor de filterzak en de andere componenten gestort.

Eerste paal ontstoffingsinstallatie

 

Maanden van voorbereiding en ontwikkeling komen nu samen. De bouwactiviteiten worden in rap tempo uitgevoerd. Op dit moment wordt de staalconstructie opgebouwd en zijn we de onderdelen van het filter in elkaar aan het zetten om die erop te plaatsen. Nu de eerste onderdelen zijn afgeleverd, is pas echt duidelijk hoe groot de installatie wordt. Voor mij was dit werkelijk verbazingwekkend. Tegen het einde van het jaar zal het gebied rond de PEFA er totaal anders uitzien. 

Ondertussen worden er in verschillende werkplaatsen de componenten voor de volgende stap van de installatie geproduceerd. Er worden drie grote ventilatoren door onze aannemer in Italië gefabriceerd. Deze zijn klaar voor de laatste testronde en zullen in de komende maanden worden geleverd.

PEFA schets ontstoffing

Alle teams werken samen
Het is een enorm karwei en we doen het echt samen. Bij tijdgedreven projecten als het ontstoffings- en DeNOx-installatieproject is het belangrijk dat alle teamleden hun steentje bijdragen. Op de achtergrond wordt er door het team van Projects en Technical Consultancy, de operatie en inkoop keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat er op tijd een goed functionerende en veilige unit wordt geleverd die aan alle eisen voldoet.

Het engineeringteam heeft de taak om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van de ontstoffingsinstallatie goed wordt uitgevoerd door de aannemer. Bij alles wat we doen staat veiligheid voorop. Dit is het belangrijkste aandachtspunt voor onze safety engineers. Tijdens de productie en opbouw zijn de inspecteurs van de PTC-kwaliteitsafdeling onze mensen ter plaatse. Mochten er zich problemen voordoen, dan trekken zij aan de bel. Tot slot zorgt onze constructiemanager dat de opbouwwerkzaamheden veilig verlopen door alles goed af te stemmen met het team van de aannemer. Het is mijn taak om ervoor te zorgen al deze verschillende onderdelen van het project op elkaar aansluiten en dat we voortgang boeken. Dit doe ik met veel plezier. 

Van papier naar praktijk
Bij dit project is elke dag anders en krijgen we voortdurend met nieuwe uitdagingen te maken. Maar ons einddoel, minder uitstoot van stof en zware metalen, motiveert ons om keihard te werken en oplossingen te zoeken. 

2023 is een belangrijk jaar voor het project. Het verminderen van de uitstoot van stof en zware metalen brengt ons een stap dichter bij het bereiken van de doelstellingen van de Roadmap Plus. We krijgen het de komende maanden erg druk. Ik kijk uit naar de realisatie van het 3D-model wat al meer dan een jaar op de tekentafel ligt. De machines waar we het op papier over hebben gehad, zullen dan eindelijk werkelijkheid worden.

In een latere blog zal een van mijn collega's vertellen over hun rol bij dit project! 

Luchtfoto bouw ontstoffingsinstallatie

Blogs

Blog: De mensen van groen staal/ Davide Cretti

20 maart 2023

Zeventien was hij toen hij vanuit de Italiaanse Alpen voor een jaartje naar Nederland kwam voor een uitwisseling. Gecharmeerd van Nederland, studeerde Davide Cretti daarna Technische scheikunde in Delft. Hij is nu Technology Lead DRI. DRI staat voor direct reduced iron. Dit is de technologie waarmee we in 2030 groen staal willen produceren.

Blog: Van design naar werkelijkheid

15 maart 2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Blog: Wat doen we in... Frankrijk, Louvroil

26 juli 2022

In Louvroil, in Noord-Frankrijk, maken zo’n 500 collega’s van staal uit de Warmbandwalserij en de Direct Sheet Plant verschillende voorgelakte en folieproducten. Deze site, genoemd Tata Steel Maubeuge, is na IJmuiden onze grootste productielocatie.

Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31 mei 2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Blog: Eerste stap voor de grootste milieu-installatie ooit

13 april 2022

Vincent Waanders en Marcel Hendriks zijn allebei projectmanager bij de afdeling PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel dat projecten voorbereidt, uitwerkt en vervolgens oplevert. Zo zijn zij ook betrokken bij milieumaatregelen uit de Roadmap Plus. In deze blog vertellen Vincent en Marcel meer over hun voorbereidingen voor de grootste milieu-installatie ooit: de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek in IJmuiden.

Blog: Ik mag hier zijn wie ik wil zijn

08 maart 2022

Yamina El Abbouy is controller bij de engineeringsafdeling van Tata Steel. Yamina is in Amsterdam geboren en moeder van drie dochters. Ze heeft een Marokkaanse afkomst en draagt een hoofddoek. In deze blog vertelt zij over ervaringen in een bedrijf waar veel mannen werken.

Blog: Doorpakken op onze ambities voor een schone leefomgeving

13 januari 2022

Als manager omgeving & overlast werk ik, Bram Nugteren, dagelijks aan het realiseren van de Roadmap Plus, de diverse maatregelen die hieronder vallen, en de beloofde afnames in de uitstoot van stof, PAK-stoffen, geur en geluid. Een uitdagende klus waarvoor ik ga. De kennis en ervaring van mijn vorige functies, waaronder bedrijfschef van de Hoogovens, neem ik daarin mee om te zorgen dat we de impact van onze bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving blijvend verminderen.

Blog: KEK – Project Walstroom

27 december 2021

Tata Steel Nederland werkt samen met Klimaat en Energie Koepel (KEK) aan het verduurzamen van de staalindustrie.

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons