Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02-12-2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Raakvlak met alle facetten van ons bedrijf
Baedr: “In dit team leer je alle facetten van het bedrijf kennen. We werken samen met collega’s van allerlei verschillende specialismes en functies. Zo ben ik het ene moment bezig met projectcoördinatie DRI en het volgende moment hebben we een technologisch overleg met de installatiebeheerders van een fabriek. We krijgen alle support om ons te ontwikkelen en om de ambitie om zo snel mogelijk staal te maken op basis van waterstof te realiseren.”

 

Duurzaamheid door de jaren heen
Antoine vult aan: “Duurzaamheid is in ons bedrijf niet nieuw, maar heeft wel een enorme push gekregen. Reeds 33 jaar maak ik in de afwegingen van technologische of financiële aard ook altijd de milieuaspecten mee. CO2, NOx, maar ook zaken als zware metalen spelen een rol bij mijn afwegingen. Daarnaast zijn veel collega’s al jaren betrokken bij programma’s als Energy Efficiency of programma’s om de impact op de omgeving te verminderen. Wat verschilt tussen vroeger en nu is dat we in het verleden zochten binnen de bestaande technologie van de hoogoven, nu zoeken we oplossingen binnen een veelvoud van alternatieven. Alternatieven die ik begin jaren negentig als R&D groepsleider hoogovenonderzoek en alternatieve ijzermaak-technologieën met mijn team heb bestudeerd. Ik ben een hoogoven-man en dat afscheid doet pijn, maar óók ik zie noodzaak tot verandering.” Baedr: “Al vanaf het begin van mijn carrière bij Tata Steel wist ik dat ik wilde bijdragen aan onze CO2-reductie doelen. Mijn generatie is opgegroeid met het belang van duurzaamheid. Na mijn studie in de Verenigde Staten wilde ik ergens gaan werken waar ik echt impact kan maken. Ons team is voortdurend bezig met het werken aan én het versnellen van de middelen om onze duurzaamheidsdoelen te halen. Een meeting laat op de avond is hierbij geen uitzondering. Het feit dat wij dit samen doen maakt mij een beetje trots.”


“Was ik nog maar jong”
Antoine: “Het is belangrijk dat ons team bestaat uit verschillende generaties. Nieuw opgeleide technologen net van de universiteit als oudere specialisten die reeds het een en ander gezien hebben. Deze wijziging in de technologie gaat namelijk jaren duren. Het volledig CO2-neutraal produceren van staal, moet bijvoorbeeld gerealiseerd worden door de collega’s die nu jonger dan of rond de 30 jaar oud zijn. Besluiten worden daarom niet alleen door de oudjes voorbereid. Ik wou dat ik nog jong was, dit worden 2 à 3 reuze interessante decennia, ik zie zoveel mogelijkheden….’’ 

------------------------------------------------------------------------

Antoine Steeghs
Antoine is een oude rot in het ijzermaken. Na een studie natuurkunde aan de TU Eindhoven begon hij eind jaren 80 zijn Tata Steel carrière bij afdeling Research & Development. Als groepsleider “hoogovenonderzoek en alternatieve ijzerproductie technologie” lag de nadruk op onderwerpen als koleninjectie (later laag kooksverbruik), hoogovenbelading en de wisselwerking tussen de kooks- en möllerkwaliteit en het hoogovenproces. Ook werden in deze groep reeds alternatieve ijzerproductiemethoden (waaronder smelting reduction (CCF/HIsana) en DRI) bestudeerd. Later werd Antoine  business analyst voor het CCF project (nu HIsarna). Hij legde de verbinding tussen Technologie en Finance binnen de afdeling Technology Iron and Steel.

De laatste 5 jaar werkt Antoine in het decarbonisatie kernteam. Ook hier ligt zijn focus op de combinatie van technologie en Finance.


Baedr Fraser
Baedr Fraser vertrok na z’n 18e verjaardag naar de Verenigde Staten om Finance te studeren. Ondanks dat hij naast zijn studie ook deelnam aan het Academic Honors Program van zijn universiteit, liep hij o.a. stage in het Witte Huis en in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daarnaast is Baedr ook voor een periode naar Zwitserland verhuisd om ervaring op te doen bij een private bank in Geneve. Baedr is de jongste van onze Business Trainees. Hij heeft onder andere gewerkt aan het Crane Hire Project en een bijdrage geleverd aan het Roland Berger rapport. Baedr maakt met veel plezier deel uit van het projectteam van de Waterstofroute.

Blogs

Blog: De mensen van groen staal/ Davide Cretti

20 maart 2023

Zeventien was hij toen hij vanuit de Italiaanse Alpen voor een jaartje naar Nederland kwam voor een uitwisseling. Gecharmeerd van Nederland, studeerde Davide Cretti daarna Technische scheikunde in Delft. Hij is nu Technology Lead DRI. DRI staat voor direct reduced iron. Dit is de technologie waarmee we in 2030 groen staal willen produceren.

Blog: Van design naar werkelijkheid

15 maart 2023

Meera Haridas vertelt over de bouw van de nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek. Die installatie wordt straks zo groot als een flatgebouw, en filtert de rookgassen van de Pelletfabriek nóg beter. Wat is haar ervaring en waar staan we nu?

Blog: Wat doen we in... Frankrijk, Louvroil

26 juli 2022

In Louvroil, in Noord-Frankrijk, maken zo’n 500 collega’s van staal uit de Warmbandwalserij en de Direct Sheet Plant verschillende voorgelakte en folieproducten. Deze site, genoemd Tata Steel Maubeuge, is na IJmuiden onze grootste productielocatie.

Blog: Werken aan minder stofuitstoot bij de Hoogovens

31 mei 2022

Thomas Mous (links op de foto) is onderhoudsmanager bij Hoogoven 7 en werkt mee aan de realisatie van diverse projecten binnen het Roadmap Plus programma. Zo helpt hij mee aan het plaatsen van zes extra afzuigkappen bij beide Hoogovens, waardoor de uitstoot van stof tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer met circa 75% zal verminderen. In deze blog vertelt hij meer over de voortgang van deze maatregel.

Blog: Eerste stap voor de grootste milieu-installatie ooit

13 april 2022

Vincent Waanders en Marcel Hendriks zijn allebei projectmanager bij de afdeling PTC, het interne ingenieursbureau bij Tata Steel dat projecten voorbereidt, uitwerkt en vervolgens oplevert. Zo zijn zij ook betrokken bij milieumaatregelen uit de Roadmap Plus. In deze blog vertellen Vincent en Marcel meer over hun voorbereidingen voor de grootste milieu-installatie ooit: de Ontstoffings- en DeNOx installatie bij de Pelletfabriek in IJmuiden.

Blog: Ik mag hier zijn wie ik wil zijn

08 maart 2022

Yamina El Abbouy is controller bij de engineeringsafdeling van Tata Steel. Yamina is in Amsterdam geboren en moeder van drie dochters. Ze heeft een Marokkaanse afkomst en draagt een hoofddoek. In deze blog vertelt zij over ervaringen in een bedrijf waar veel mannen werken.

Blog: Doorpakken op onze ambities voor een schone leefomgeving

13 januari 2022

Als manager omgeving & overlast werk ik, Bram Nugteren, dagelijks aan het realiseren van de Roadmap Plus, de diverse maatregelen die hieronder vallen, en de beloofde afnames in de uitstoot van stof, PAK-stoffen, geur en geluid. Een uitdagende klus waarvoor ik ga. De kennis en ervaring van mijn vorige functies, waaronder bedrijfschef van de Hoogovens, neem ik daarin mee om te zorgen dat we de impact van onze bedrijfsactiviteiten op de leefomgeving blijvend verminderen.

Blog: KEK – Project Walstroom

27 december 2021

Tata Steel Nederland werkt samen met Klimaat en Energie Koepel (KEK) aan het verduurzamen van de staalindustrie.

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons