Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27-07-2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Tatum Mooij kraandrijver Tata Steel blogIk ben begonnen aan de opleiding Elektrotechniek (Niveau 3) aan de Academy. Vervolgens heb ik stage gelopen bij de Hoogovens, de Pelletfabriek en KGF2. Daarna ben ik niveau 4 Elektrotechniek gaan doen en mocht ik de ploegendienst in. Ik wilde dit heel graag bij Grondstoffenlogistiek (GSL) gaan doen, het leek me gewoon gaaf om in de haven aan de slag te gaan. GSL heeft een bepaalde reputatie: zwaar werk in de haven, grote installaties en veel kerels vooral die niet op hun mondje zijn gevallen. Als 18-jarig meisje heb ik toch gesolliciteerd voor een functie in de storingsdienst, ik werd aangenomen en heb twee jaar als storingsmonteur gewerkt.

Spannend
Tijdens een bijeenkomst vroeg een collega mij hoe ik het zou vinden om een keer mee te gaan de kraan op? Dat vond ik zo ontzettend leuk en spannend dat mij dit inspireerde om de overstap te maken. Ik kwam tot dan toe alleen maar bij de kraan als deze stilstond voor een storing. Omdat ik in de storingsdienst zat, wist ik natuurlijk heel veel van de installaties, maar ik wist natuurlijk niet hoe ik die kraan moest bedienen. Dat wilde ik echt heel graag leren.” Nu ben ik alle testen goed  doorgekomen en dus de eerste vrouwelijke kraandrijver bij Tata Steel in IJmuiden voor de loskraan. 

Stoere omgeving
Mijn moeder werkt bij KGF2 als Proces Operator. Ik weet nog van vroeger, als we aan de eettafel zaten en mijn moeder vertelde verhalen over het werk, dan dacht ik altijd: dit vind ik zo spannend, dat wil ik later ook. Mijn moeder had al heel snel door dat ik geen type was om kapster te worden, die wist al dat ik de technische kant op zou gaan. Ze is nu hartstikke trots en vindt het superleuk voor mij. Mijn moeder werkt hier al 28 jaar. Ze vond het gaaf dat ik een voorkeur had voor de Zuidkant van het bedrijf. Dit is toch het wat ruigere werk, een wat stoerdere omgeving. Toen ik mijn moeder vertelde dat ik de Productie in wilde en op een loskraan wilde gaan werken, zei mijn moeder meteen dat ik dat gewoon moest doen. Je kunt hier steeds verder leren en jezelf omhoog werken als je dat wilt.

Toevallig een meisje
Ik was de eerste vrouw die in de ploegendienst meeliep bij GSL. In het begin werd er wel wat argwanend gekeken en werd de boel een beetje afgetast. ‘De mannen’ vragen zich af of je het wel kan, of je wel leerzaam bent, of je niet op je mondje bent gevallen en alles goed kunt oppakken. Het was best spannend, maar ik werd enorm goed opgevangen. Wat ik nu wel eens hoor, is dat de groep toch op een positieve manier veranderd is door mij. Dat vind ik leuk om te horen. Als ik heel eerlijk ben en naar mezelf kijk, valt het niet op dat ik toevallig een meisje ben, als ik het ergens niet mee eens ben laat ik het net zo hard merken als de mannen.”

Blogs

Blog: Met energie aan de toekomst bouwen

02 december 2021

Tata Steel wil in 2050 een CO2-neutrale staalproducent zijn. Wij zetten daarom vol in op de waterstofroute. Om dat doel te bereiken, vervult het Decarbonisatie team een cruciale rol. Het team bestaat uit bevlogen specialisten, waaronder Business Trainee Baedr Fraser (24) en Technology Iron & Steelmaking Specialist Antoine Steeghs, die 33 jaar werkervaring heeft. "Het tempo in ons team ligt hoog, want de belangen zijn groot."

Blog: Staal voor Piet’s Palenhuis

30 augustus 2021

Als je aan constructiestaal denkt, denk je misschien al snel aan staal dat wordt toegepast in gebouw en bruggen. Maar staal is ook het perfecte materiaal om mooie duurzame kunst mee te maken. Daar dacht kunstenaar Piet van Wijk net zo over.

Blog: Samen zorgen voor minder geuremissies

26 augustus 2021

Tata Steel werkt met de Roadmap Plus hard aan het verminderen van overlast voor omwonenden. Jelmer, technoloog bij Kooksfabriek 2, vertelt hoe hij en zijn collega’s zich dagelijks inzetten om de geurbelasting voor de omgeving te verminderen.

Blog: Eerste vrouwelijke Kraandrijver bij Tata Steel

27 juli 2021

Sinds kort heeft Tata Steel een vrouwelijke Kraandrijver voor de loskraan. Tatum Mooij is 20 jaar oud en is op haar 16e begonnen aan de Academy (Bedrijfsschool). In deze blog vertelt ze wat haar motivatie is geweest.

Blog: Duurzame toekomst, nieuwe technologieën

22 juli 2021

HIsarna is een tijdje geleden weer opgestart. In deze blog vertelt Johan van Boggelen, Operations & Technology Manager HIsarna over deze technologie.

Blog: Hyperloop belangrijk voor duurzame mobiliteit

19 juli 2021

Tata Steel is inmiddels al een flink aantal jaren betrokken bij de ontwikkeling van de Hyperloop. In deze blog vertelt Bas Lichtendahl, marketing manager en business development lead Hyperloop, over deze technologie.

Blog: Wij verminderen de geluidsoverlast voor onze buren

06 mei 2021

Recent ontvingen mijn collega’s die omgevingsklachten behandelen, een aantal specifieke geluidsklachten. We waren er niet zeker van waar deze vandaan kwamen. De meldingen werden daarom gedeeld met onze afdeling in de operatie. Na onderzoek bleek dat de klachten waren te koppelen aan onze activiteiten bij de plakkenopslag. Daar zijn we gelijk mee aan de slag gegaan.

Blog: een bijzondere editie van het schaaktoernooi dit jaar

08 januari 2021

Toernooidirecteur van het Tata Steel Chess Tournament deelt in deze blog zijn ervaringen over het wereldberoemde schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

Blog: een kijkje achter de schermen van de Academy van Tata Steel

19 november 2020

In deze blog neemt Lidewij Breton (30 jaar) ons mee in haar werkzaamheden als docent Procestechniek aan de Academy van Tata Steel, Ook zullen een aantal studenten hun ervaringen delen. Lidewij is na een interne opleiding bij de Aacademy bijna zes jaar actief als docent en coach bij Tata Steel.

Blog Wat laten de stofmonsters zien?

29 september 2020

In deze 2e blog van professor Sieger van der Laan vertelt hij meer over de resultaten van de stofmonsteranalyses. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Blog bijdrage fijn stof aan luchtkwaliteit IJmond

19 augustus 2020

In deze blog legt Tilly de Bie, luchtspecialist bij Tata Steel, de relatie uit tussen de bijdrage van Tata Steel aan de emissie van fijnstof in de IJmond en de luchtkwaliteit van de IJmond.

Blog Stofanalyse

29 juni 2020

In deze blog vertelt professor Sieger van der Laan meer over de manier waarop wij stofanalyses uitvoeren. Sieger van der Laan studeerde Geochemie in Utrecht en Chicago, en leidt sinds 1998 de Microstructuur en Oppervlakte Analyse groep op het Research lab van Tata Steel IJmuiden. In 2018 is hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Bouwmaterialen Microstructuur aan de TU Eindhoven.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2021

Volg ons

Gepland onderhoud aan diverse installaties

Vanaf zondagavond 5 december tot en met vrijdag 10 december voeren we geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan diverse installaties aan de zuidkant van het bedrijf.

Om dit onderhoud veilig uit te voeren, zullen we gedurende deze periode het productieproces van een groot aantal fabrieken tot stilstand brengen. Na uitvoering van het onderhoud, herstarten we de productieprocessen. 

In deze periode van stilstand en heropstart kunt u mogelijk fakkels of kortdurende geluiden waarnemen. Bij de opstart van een fabriek kunt u mogelijk kortstondig een rookpluim waarnemen. Uiteraard houden wij bij de uitvoering van de diverse werkzaamheden zoveel als mogelijk rekening met de omgeving om mogelijke overlast tot het minimum te beperken. De werkzaamheden zijn gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.