26
april
2023
|
14:05
Europe/Amsterdam

Rechter geeft Tata Steel ongelijk over cameratoezicht

Samenvatting

Vandaag hebben wij de uitspraak ontvangen van het kort geding dat op 21 april plaats vond over het cameratoezicht van de Omgevingsdienst bij de Kooks- en Gasfabriek 2. De uitspraak houdt in dat de vorderingen van Tata Steel zijn afgewezen.

We zijn teleurgesteld over de uitspraak. Vanzelfsprekend zijn wij niet tegen toezicht, ook niet door middel van camera’s. Onze voornaamste zorg ging en gaat echter uit naar de waarborging van de privacy van onze medewerkers. Juist in een periode waarin we in toenemende mate een polarisering rond onze fabriek ervaren. Dat was ons voornaamste argument om tegen dit cameratoezicht te zijn en daar staan wij nog steeds achter.

De rechter heeft aangegeven dat Tata Steel wel een punt heeft over de borging van de privacy van ons personeel. Beter bekeken zou kunnen worden hoe te voorkomen is dat de medewerkers in beeld komen door de al aangebrachte balk wat hoger te plaatsen. Ook zou de Omgevingsdienst alleen de beelden moeten kunnen bewaren die van toepassing zijn op een mogelijk uitstoot incident. Tot slot wordt geopperd om de beelden zo te verwerken dat van persoonsgegevens geen sprake meer is door een proces afspraak te maken die ertoe leidt dat persoonsgegevens niet zonder toestemming van betrokkenen (kunnen) worden verwerkt. Zodat bij WOO verzoeken ook geen sprake zal zijn van zichtbare persoonsgegevens en dat alleen beeldmateriaal dat volgens de procesafspraak is behandeld, wordt vrijgegeven. 

We zullen de inhoud van de uitspraak eerst goed lezen om te kunnen interpreteren en conclusies te trekken.