Reactie op uitspraak rechter: “we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan”

08-02-2023

In december 2022 heeft Tata Steel voor de rechtbank Amsterdam verantwoording afgelegd over vier verschillende milieugerelateerde zaken die zich in de periode 2018-2021 hebben voorgedaan. De rechtbank heeft vandaag het bedrijf veroordeeld tot twee geldboetes van in totaal 110.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 150.000 euro geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.

De rechtbank heeft de boetes opgelegd voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten. De rechtbank rekent het Tata Steel aan dat het bedrijf tekort is geschoten in zijn verantwoordelijkheid naar de omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken. 

“Wij betreuren het dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu. Dat is helaas niet voor honderd procent gelukt. Wij hebben daarom verschillende maatregelen genomen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen”, reageert Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland. 

“Maar we kijken ook verder dan de zaken waarover de rechtbank vandaag geoordeeld heeft”, stelt Van den Berg. “Een deel van de mensen in onze omgeving maakt zich zorgen over de nabijheid van de fabriek. Wij zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving en dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het bedrijf een goede buur is.” 

Van den Berg: “Sinds 2019 zetten wij ons met een groot verbeterprogramma extra in om de impact van onze activiteiten op de omgeving verder te verlagen. Daarmee vullen we een eigen ambitie in en komen we ook tegemoet aan de wensen van de omwonenden en de provincie. Een aantal belangrijke doelstellingen is inmiddels behaald, maar we zijn er nog niet.” 

“Wij zijn overtuigd van de noodzaak om de staalproductie in IJmuiden te verduurzamen. We gaan stoppen met kolen en willen staal gaan maken op basis van waterstof”, vervolgt Van den Berg. “In twee fasen bouwen we in totaal meer dan de helft van het bedrijf helemaal opnieuw op. In 2030 willen wij de eerste installaties in bedrijf hebben, om vervolgens afscheid te nemen van een hoogoven en een kooks- en gasfabriek. Hierdoor reduceren we zo’n 35 tot 40% CO2. Ook zal het een positieve impact hebben op de leefomgeving in de IJmond door de verdere vermindering van stof- en geuruitstoot. De andere hoogoven en kooks- en gasfabriek worden in de tweede fase, rond 2035, vervangen.” 

Waar ging de rechtzaak over?

  • In maart 2018 is tijdens een zeer koude periode met storm sprake geweest van stofverspreiding vanuit de opslagterreinen.
  • In december 2018 is bij onderhoudswerkzaamheden spoelwater in oppervlaktewater beland. Dit had via een zandfilter moeten gaan.
  • In het najaar van 2020 heeft Tata Steel als proef een koelspoor in gebruik genomen waar slakpannen werden gekoeld met water voordat ze verder verwerkt werden. Dit werd gedaan om, in afwachting van de bouw van de zogenoemde ROZA-slakhal, verspreiding van grafiethoudend stof te voorkomen. Tata Steel en de omgevingsdienst verschillen van mening over de uitleg van de proefafspraken. 
  • In februari 2021 werd zwarte sneeuw geconstateerd naast het Tata Steel-terrein. Hier is het verwijt dat de kolenmengvelden, in een koude en stormachtige periode, niet genoeg waren bewerkt waardoor stofverspreiding heeft plaatsgevonden. 

Geen verband met het lopende strafrechtelijk onderzoek

Deze vier zaken waarover de rechter vandaag uitspraak heeft gedaan, staan op zichzelf en hebben geen verband met het onderzoek dat het OM doet naar het vermeend inbrengen van gevaarlijke stoffen in de bodem, lucht of het oppervlaktewater, waardoor de volksgezondheid zou kunnen worden aangetast. Na afronding van het onderzoek zal het OM eventuele vervolgstappen bekend maken.  

Nieuws 2023

Voetbalmiddag bij Telstar op 12 april

20 maart 2023

Telstar en Tata Steel organiseren op woensdagmiddag 12 april weer een Tata-kids of Steel® voetbalmiddag. Jongens en meisjes van 6 t/m 15 jaar zijn van harte welkom. Het maakt niet uit of je al veel of weinig voetbalervaring hebt. Deze gezellige en sportieve voetbalmiddag wordt aangeboden vanuit het community partnership van Tata Steel en Telstar.

Grootse modernisering bij hoogoven 6

16 maart 2023

Op 4 april start Tata Steel met een enorm moderniserings- en renovatieprogramma bij hoogoven 6. Na deze renovatie, waarin de hoogoven in stilstand gaat, is de hoogoven weer klaar voor de toekomst. De vorige keer dat een hoogoven lang heeft ‘stilgestaan’, was in 1985.

Eerste extra afzuigkap in bedrijf bij de Hoogovens 

09 maart 2023

Dit jaar installeren we zes extra afzuigkappen verdeeld over beide Hoogovens om de stofuitstoot hier verder te verminderen. De eerste is inmiddels in bedrijf genomen. De afzuigkappen zorgen daar voor een geschatte afname van 75% stofuitstoot. Deze maatregel is onderdeel van de investeringen uit ons verbeterprogramma Roadmap Plus.  

Tata Steel tekent Zeremis Carbon Lite-deals met Wuppermann, BILSTEIN GROUP, EMW Stahl Service en Grupo Arania

28 februari 2023

Tata Steel gaat met ingang van dit jaar Zeremis® Carbon Lite-staal leveren aan Wuppermann, BILSTEIN, EMW Stahl Service en Arania. Zeremis Carbon Lite is staal met een toegekende CO2-reductie tot 90%1). Door het gebruik van CO2-arm staal kunnen klanten van deze staalverwerkers, waaronder grote spelers in de auto-industrie en industriële markten, groenere eindproducten maken zoals keukens, robotopslagsystemen en personenauto’s.

Halmstad Steel Service Center tweede CO2-neutrale Tata Steel Nederland locatie

24 februari 2023

Onze locatie Halmstad Steel Service Center in Zweden is de tweede Tata Steel vestiging die sinds kort volledig CO2-neutraal opereert op scope 1 & 2. De locatie, die onder meer, met staal uit IJmuiden, hoogwaardige producten aan de automobielsector levert, draagt daarmee bij aan de Tata Steel ambitie om in 2045 volledig CO2-neutraal te opereren.

Nieuw schaakplein Basisschool Panta Rhei officieel geopend

17 februari 2023

Samen met voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament Myrna Kleinen en schooldirectrice Natasja Peters heeft wethouder Teun-Jan Tabak van de gemeente Beverwijk donderdagmiddag 16 februari het nieuwe schaakplein van Basisschool Panta Rhei geopend. De enthousiaste leerlingen van de school speelden vervolgens de eerste schaakwedstrijd tegen elkaar.

Reactie op uitspraak rechter: “we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan”

08 februari 2023

In december 2022 heeft Tata Steel voor de rechtbank Amsterdam verantwoording afgelegd over vier verschillende milieugerelateerde zaken die zich in de periode 2018-2021 hebben voorgedaan. De rechtbank heeft vandaag het bedrijf veroordeeld tot twee geldboetes van in totaal 110.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 150.000 euro geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.

Juist nu voor talenten!

01 februari 2023

De komende weken organiseert Tata Steel twee wervingsavonden om op vrijblijvende manier kennis te maken met Tata Steel als werkgever. Op de avonden bezoeken we een van de fabrieken zoals de Direct Sheet Plant, Koudbandwalserij en Tata Steel Packaging.

Anish Giri wint 85e editie van Tata Steel Chess Tournament

29 januari 2023

Anish Giri heeft de 85e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Door zelf te winnen van Richard Rapport uit Roemenië en door de hulp van landgenoot Jorden van Foreest, die won van de talentvolle Nodirbek Abdusattorov uit Oezbekistan, kon Giri de eerste plek in het klassement in de laatste speelronde bemachtigen. Het is de eerste keer dat Giri het prestigieuze toernooi op zijn naam schrijft. Giri is door zijn winst de eerste speler die uitgenodigd wordt voor het Tata Steel Chess Tournament van 2024, dat van 12 tot en met 28 januari 2024 georganiseerd wordt.

Tata Steel Orkest zoekt jonge leerlingen voor startersklas

24 januari 2023

Met de startersklas voor blazers maken leerlingen op een leuke manier kennis met muziek maken. Met de startersklas heeft het orkest een opleiding ontwikkeld voor leerlingen van ongeveer 9 t/m 12 jaar.

Sprankelend familiefestival in Wijk aan Zee

24 januari 2023

Het was een gezellige drukte in Wijk aan Zee afgelopen weekend. Zo’n 4.000 bezoekers genoten van de vele activiteiten tijdens het Tata Steel Chess Festival en van wat het dorp allemaal te bieden heeft.

Nieuwe ledverlichting vermindert lichtverstrooiing

19 januari 2023

Mooi nieuws! De vervanging van conventionele verlichting naar led-armaturen op het terrein van Tata Steel is helemaal afgerond. Ruim 95% van de verlichting is inmiddels vervangen.

Voetbalwedstrijd Tata Steel Masters bij Telstar groot succes

18 januari 2023

De traditionele voetbalwedstrijd tussen een aantal Masters van het Tata Steel Chess Tournament en de selectie van Telstar was een groot succes. Terwijl binnen ongeveer 100 kinderen van basisscholen en schaakverenigingen uit de regio hun schaaksimultaan speelden, was op het veld een spannende wedstrijd gaande die in 3-3 eindigde.

Jubileumeditie Tata Steel Chess Tournament officieel gestart

13 januari 2023

Na de gongslag door de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland Arthur van Dijk is de 85e editie van het TataSteel Chess Tournament officieel gestart. Tot en met zondag 29 januari is Wijk aan Zee weer het wereldwijde centrum van de schaaksport.

Nummer 3 van Staal & IJmond ligt op de mat!

12 januari 2023

Vanaf vandaag wordt onze huis aan huis krant "Staal en IJmond" in de IJmond verspreid.

85ste editie van het Tata Steel Chess Tournament begint vrijdag 13 januari

09 januari 2023

Vrijdag 13 januari begint het Tata Steel Chess Tournament 2023!

Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee op 21 en 22 januari

09 januari 2023

Op zaterdag 21 en zondag 22 januari vindt in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Festival weer plaats. Tijdens dit familiefestival worden deze twee dagen van 11.00 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten georganiseerd rond het beroemde Tata Steel Chess Tournament.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons