Grootse modernisering bij hoogoven 6

16-03-2023

Op 4 april start Tata Steel met een enorm moderniserings- en renovatieprogramma bij hoogoven 6. Na deze renovatie, waarin de hoogoven in stilstand gaat, is de hoogoven weer klaar voor de toekomst. De vorige keer dat een hoogoven lang heeft ‘stilgestaan’, was in 1985.

Laatste keer: in toekomst vervangen waterstofinstallaties de hoogovens

Buiten het feit dat de modernisering en renovatie een enorm omvangrijke onderneming is, is het deze keer ook om een andere reden een unieke gebeurtenis. “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”, vertelt Tom Eussen, Managing Director IJmuiden. “We werken hard aan ons ambitieuze Groen Staal-plan en dat betekent dat we in de nabije toekomst afscheid gaan nemen van de hoogovens. In 2030 zal naar verwachting hoogoven 7 als eerste uit bedrijf gaan. Hoogoven 6 zal in een latere fase uit bedrijf gaan en daarom is het ook van belang dat deze tot die tijd top kan blijven functioneren.”

Omvangrijk werkpakket
Tijdens de ‘stilstand’ worden onder andere besturingssystemen, al het vuurvaste materiaal – materialen die bestand moeten zijn tegen een temperatuur van zo’n 1500°C  – en de grondstoffen toevoer vervangen. Ook worden diverse milieumaatregelen uit het Roadmap Plus-verbeterprogramma doorgevoerd, zoals het plaatsen van drie extra afzuigkappen waardoor minder stof bij de hoogovens vrijkomt. Tijdens het openen en sluiten van de tapgaten bij het ovenhuis van een hoogoven kan stof vrijkomen uit het dak van het ovenhuis. Door speciale afzuigkappen te plaatsen boven zo’n tapgat, wordt het stof gerichter afgezogen en zal daardoor de stofuitstoot verminderen. Bij Hoogoven 7 is de eerste van drie extra afzuigkappen inmiddels geplaatst. De grotere afzuigcapaciteit moet zorgen voor circa 75% minder stofuitstoot tijdens het aftappen van vloeibaar ruwijzer.

Grote kranen, veel mensen over de vloer en extra staalplakken op de plank
De voorbereidende werkzaamheden voor de grote stilstand zijn al veel eerder gestart. Een hoogoven zomaar stil zetten, is namelijk niet iets dat eensklaps kan. Het is een enorm project waar veel bij komt kijken. Zo is bijvoorbeeld veel tijd gaan zitten in het aanbesteden van het werk, het selecteren van de juiste aannemers en het opstellen van een plan van aanpak zodat alles goed en veilig gebeurt. Naast een technische uitdaging, is dit ook een enorme logistieke klus.

Eussen, legt uit: ”We gaan een intensieve periode tegemoet. Het zal druk zijn rondom deze hoogoven. Grote kranen en grote aantallen mensen zullen te zien zijn op het terrein. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden, zijn zo’n 1000 mensen extra aan het werk. De werkzaamheden gaan 24/7 door en we krijgen te maken met wel 14 verschillende nationaliteiten.”

Impact op hele keten
Omdat hoogoven 6 zo’n 40% van het ruwijzer produceert, heeft stilstand van maanden, impact op de hele productieketen bij Tata Steel. Daarom is maanden geleden begonnen met meer staal te maken dan op dat moment nodig was. Dit staal ligt nu in de vorm van staalplakken op voorraad op het terrein. Zo blijft het bedrijf aan de vraag naar staal voldoen. 

Over hoogoven 6
Hoogoven 6 is gebouwd in 1967. Hij is 125 meter hoog. De laatste grote stilstand was in 1985 (37 jaar geleden). In 2002 is nog een kleine renovatie geweest. Hoogoven 6 is al jaren een oven met één van het laagste kooksverbruik in de wereld. Hierdoor – en door de hoge efficiency van het proces – is de CO2-uitstoot per ton ruwijzer die de oven produceert, in vergelijking met andere ovens in de wereld, zeer laag.

In een hoogoven wordt ruwijzer gemaakt door kolen en ijzererts te verhitten. De kolen die gebruikt worden, zijn speciale kookskolen (geen gewone kolen, maar speciale metallurgische kolen die extra sterk zijn en ook wel kooks genoemd). Deze kooks komen uit de kooks- en gasfabrieken. Het ijzererts moet eerst worden voorbewerkt tot sinter (luchtige brokken) of pellets (knikkers). Vervolgens wordt in een hoogoven een mengsel van sinter, pellets en kooks laag voor laag van bovenaf toegevoegd. Onderin de hoogoven heerst een temperatuur van zo’n 2500°C, waardoor het ijzererts wordt omgezet in vloeibaar ruwijzer. Het vloeibare ruwijzer heeft een temperatuur van 1500°C en wordt getapt in speciale torpedovormige treinwagons (die van binnen met vuurvast materiaal zijn bekleed, om te voorkomen dat de wagons smelten). Deze treinwagons vervoeren het vloeibaar ruwijzer naar de staalfabriek waar van het ruwijzer grote plakken staal wordt gemaakt.

Nieuws 2023

Voetbalmiddag bij Telstar op 12 april

20 maart 2023

Telstar en Tata Steel organiseren op woensdagmiddag 12 april weer een Tata-kids of Steel® voetbalmiddag. Jongens en meisjes van 6 t/m 15 jaar zijn van harte welkom. Het maakt niet uit of je al veel of weinig voetbalervaring hebt. Deze gezellige en sportieve voetbalmiddag wordt aangeboden vanuit het community partnership van Tata Steel en Telstar.

Grootse modernisering bij hoogoven 6

16 maart 2023

Op 4 april start Tata Steel met een enorm moderniserings- en renovatieprogramma bij hoogoven 6. Na deze renovatie, waarin de hoogoven in stilstand gaat, is de hoogoven weer klaar voor de toekomst. De vorige keer dat een hoogoven lang heeft ‘stilgestaan’, was in 1985.

Eerste extra afzuigkap in bedrijf bij de Hoogovens 

09 maart 2023

Dit jaar installeren we zes extra afzuigkappen verdeeld over beide Hoogovens om de stofuitstoot hier verder te verminderen. De eerste is inmiddels in bedrijf genomen. De afzuigkappen zorgen daar voor een geschatte afname van 75% stofuitstoot. Deze maatregel is onderdeel van de investeringen uit ons verbeterprogramma Roadmap Plus.  

Tata Steel tekent Zeremis Carbon Lite-deals met Wuppermann, BILSTEIN GROUP, EMW Stahl Service en Grupo Arania

28 februari 2023

Tata Steel gaat met ingang van dit jaar Zeremis® Carbon Lite-staal leveren aan Wuppermann, BILSTEIN, EMW Stahl Service en Arania. Zeremis Carbon Lite is staal met een toegekende CO2-reductie tot 90%1). Door het gebruik van CO2-arm staal kunnen klanten van deze staalverwerkers, waaronder grote spelers in de auto-industrie en industriële markten, groenere eindproducten maken zoals keukens, robotopslagsystemen en personenauto’s.

Halmstad Steel Service Center tweede CO2-neutrale Tata Steel Nederland locatie

24 februari 2023

Onze locatie Halmstad Steel Service Center in Zweden is de tweede Tata Steel vestiging die sinds kort volledig CO2-neutraal opereert op scope 1 & 2. De locatie, die onder meer, met staal uit IJmuiden, hoogwaardige producten aan de automobielsector levert, draagt daarmee bij aan de Tata Steel ambitie om in 2045 volledig CO2-neutraal te opereren.

Nieuw schaakplein Basisschool Panta Rhei officieel geopend

17 februari 2023

Samen met voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament Myrna Kleinen en schooldirectrice Natasja Peters heeft wethouder Teun-Jan Tabak van de gemeente Beverwijk donderdagmiddag 16 februari het nieuwe schaakplein van Basisschool Panta Rhei geopend. De enthousiaste leerlingen van de school speelden vervolgens de eerste schaakwedstrijd tegen elkaar.

Reactie op uitspraak rechter: “we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan”

08 februari 2023

In december 2022 heeft Tata Steel voor de rechtbank Amsterdam verantwoording afgelegd over vier verschillende milieugerelateerde zaken die zich in de periode 2018-2021 hebben voorgedaan. De rechtbank heeft vandaag het bedrijf veroordeeld tot twee geldboetes van in totaal 110.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had een geldboete van 150.000 euro geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.

Juist nu voor talenten!

01 februari 2023

De komende weken organiseert Tata Steel twee wervingsavonden om op vrijblijvende manier kennis te maken met Tata Steel als werkgever. Op de avonden bezoeken we een van de fabrieken zoals de Direct Sheet Plant, Koudbandwalserij en Tata Steel Packaging.

Anish Giri wint 85e editie van Tata Steel Chess Tournament

29 januari 2023

Anish Giri heeft de 85e editie van het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Door zelf te winnen van Richard Rapport uit Roemenië en door de hulp van landgenoot Jorden van Foreest, die won van de talentvolle Nodirbek Abdusattorov uit Oezbekistan, kon Giri de eerste plek in het klassement in de laatste speelronde bemachtigen. Het is de eerste keer dat Giri het prestigieuze toernooi op zijn naam schrijft. Giri is door zijn winst de eerste speler die uitgenodigd wordt voor het Tata Steel Chess Tournament van 2024, dat van 12 tot en met 28 januari 2024 georganiseerd wordt.

Tata Steel Orkest zoekt jonge leerlingen voor startersklas

24 januari 2023

Met de startersklas voor blazers maken leerlingen op een leuke manier kennis met muziek maken. Met de startersklas heeft het orkest een opleiding ontwikkeld voor leerlingen van ongeveer 9 t/m 12 jaar.

Sprankelend familiefestival in Wijk aan Zee

24 januari 2023

Het was een gezellige drukte in Wijk aan Zee afgelopen weekend. Zo’n 4.000 bezoekers genoten van de vele activiteiten tijdens het Tata Steel Chess Festival en van wat het dorp allemaal te bieden heeft.

Nieuwe ledverlichting vermindert lichtverstrooiing

19 januari 2023

Mooi nieuws! De vervanging van conventionele verlichting naar led-armaturen op het terrein van Tata Steel is helemaal afgerond. Ruim 95% van de verlichting is inmiddels vervangen.

Voetbalwedstrijd Tata Steel Masters bij Telstar groot succes

18 januari 2023

De traditionele voetbalwedstrijd tussen een aantal Masters van het Tata Steel Chess Tournament en de selectie van Telstar was een groot succes. Terwijl binnen ongeveer 100 kinderen van basisscholen en schaakverenigingen uit de regio hun schaaksimultaan speelden, was op het veld een spannende wedstrijd gaande die in 3-3 eindigde.

Jubileumeditie Tata Steel Chess Tournament officieel gestart

13 januari 2023

Na de gongslag door de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland Arthur van Dijk is de 85e editie van het TataSteel Chess Tournament officieel gestart. Tot en met zondag 29 januari is Wijk aan Zee weer het wereldwijde centrum van de schaaksport.

Nummer 3 van Staal & IJmond ligt op de mat!

12 januari 2023

Vanaf vandaag wordt onze huis aan huis krant "Staal en IJmond" in de IJmond verspreid.

85ste editie van het Tata Steel Chess Tournament begint vrijdag 13 januari

09 januari 2023

Vrijdag 13 januari begint het Tata Steel Chess Tournament 2023!

Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee op 21 en 22 januari

09 januari 2023

Op zaterdag 21 en zondag 22 januari vindt in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Festival weer plaats. Tijdens dit familiefestival worden deze twee dagen van 11.00 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten georganiseerd rond het beroemde Tata Steel Chess Tournament.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2023

Volg ons