19
september
2022
|
11:04
Europe/Amsterdam

“Wij blijven streven naar zo min mogelijk ongare kooks, maar kunnen het nooit helemaal vermijden”

Samenvatting

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied legt Tata Steel een derde last onder dwangsom (LOD) op voor het ontstaan van ongare kooks in onze Kooksfabrieken. Wij delen met de omgevingsdienst de ambitie om ongare kooks zo veel als mogelijk te vermijden. Toch zullen wij bezwaar maken tegen deze LOD.

Waarom, wij vinden namelijk dat wij voldoen aan de (eerder opgelegde) last en dat de nieuwe last niet uitvoerbaar is. Wij kennen ook geen enkele andere kooksfabriek waar nul ongare kooks ontstaan. Naar aanleiding van de twee eerdere LOD’s hebben wij de maatregelen genomen die zijn voorgesteld door de omgevingsdienst in die LOD’s. Zoals het verhogen van de temperatuur, het optimaliseren van de kooksgashouder, het verlengen van de gaartijd, het herstellen van de deuren en een wandenvervangingsprogramma dat merendeels is afgerond.

Ongare kooks zijn zeker niet de bedoeling. Ook bij andere kooksfabrieken ontstaan deze ovens af en toe. We hebben veel maatregelen genomen en streven er naar om ongare kooks tot een minimum te beperken. Helemaal terugbrengen naar nul lijkt niet mogelijk te zijn.

Het kooksovenproces uitgelegd
In de kooksovens worden kolen onder een hoge temperatuur gegaard tot kooks. Kooks zijn essentieel voor de productie van ruwijzer in de hoogovens. Het garingsproces van de kooks is complex. Als de inhoud van een oven in een van de Kooksfabrieken niet gelijkmatig verwarmd wordt, kan het voorkomen dat delen van de kooks niet volledig gaar zijn. Pas op het moment dat de kooks uit de oven worden ‘gedrukt’ zien we of de kooks helemaal gaar is; tijdens het garingsproces kan dit niet worden gezien. Per dag worden gemiddeld 385 ovens met kooks ‘gedrukt’. Een oven met ongare kooks komt relatief weinig voor (gemiddeld in 0,02% van de ovens die worden gedrukt).