12
juli
2022
|
08:18
Europe/Amsterdam

Tata Steel levert eerste staal voor testtraject Hyperloop

Samenvatting

Deze week levert Tata Steel het eerste staal voor het testtraject van het European Hyperloop Center in Groningen. Een mijlpaal in de ontwikkeling van de hyperloop. Het staal wordt verscheept naar een buizenfabriek waar de eerste buizen voor het toekomstige testtraject worden gemaakt.

De buizen worden dit najaar in Nederland voorzien van de rails en andere voorzieningen. Vervolgens worden die in 2023 bij het European Hyperloop Center aan elkaar gelast tot een testtraject waarmee Hardt Hyperloop hun hyperloop-technologie en hyperloop-mobiliteitsconcept op een echt traject gaat testen. Dankzij het speciaal ontwikkelde staal blijft de buis met een dunne wand toch recht over een lange afstand. Tata Steel heeft daarvoor verschillende proeven gedaan om de eigenschappen goed te krijgen.

Nieuwe vorm van mobiliteit
Hyperloop is een nieuwe vorm van mobiliteit waarmee mensen en goederen snel en comfortabel over lange afstanden vervoerd kunnen worden. Deze vorm van transport is veel milieuvriendelijker en duurzamer dan vliegen of de auto doordat er veel minder energie voor nodig is en daardoor bijna geen CO2 per gereisde kilometer zal zijn. 

Het nieuwe mobiliteitsconcept van hyperloop bestaat uit stalen buizen waaruit de lucht grotendeels is weggepompt. In de ontstane lage druk zweven ‘pods’ met personen of vracht bij snelheden tot 1.000 km/u naar hun bestemming. Het originele idee van de hyperloop als toekomstige  vorm van mobiliteit, van Tesla-topman Elon Musk, stamt uit 2013.

Sinds 2015 werken verschillende startup bedrijven wereldwijd aan de ontwikkeling en uitwerking van de hyperloop als toekomstig vervoersconcept. Het Nederlandse bedrijf Hardt Hyperloop neemt daarin het voortouw. Tata Steel is partner van het eerste uur van Hardt Hyperloop.

 Lees ook het artikel: Hyperloop, doorbraak in duurzame mobiliteit