28
juli
2022
|
07:46
Europe/Amsterdam

Staalproductie van de toekomst: digitale innovaties bij Tata Steel

Samenvatting

De maakindustrie ontwikkelt zich continu. Tegenwoordig zijn steeds meer slimme innovaties beschikbaar die het werken in een industriële omgeving kunnen verbeteren. Ook binnen Tata Steel zijn we steeds op zoek naar de mogelijkheden om deze innovaties in te zetten om onze staalproductie veiliger, duurzamer, en efficiënter te maken.

Fabrieken die zichzelf controleren met behulp van beeldherkenning, of een sensor die met behulp van snelle analyses kan bepalen hoe een installatie beter werkt of onderhoud nodig heeft. Frank Lameijer en Erkan Goenee van het Digital Innovation Centre houden zich hier dagelijks mee bezig. Frank: “Om toonaangevend te blijven, moeten we blijven innoveren. Daarom zoeken we constant naar de beste ideeën en technologieën. Deze worden vandaag de dag al geïmplementeerd, om onze ambities van morgen te realiseren.” 

Ondersteuning voor medewerkers 
Frank: “Er zijn tegenwoordig enorm veel technieken beschikbaar die onze collega’s ondersteunen in hun werkzaamheden. Zo zijn we gestart met het testen van exoskeletten voor medewerkers die werken met zware objecten. Deze pakken helpen door de juiste lichaamshouding te ondersteunen en het werk te verlichten Hierdoor wordt het optillen van zware voorwerpen veiliger en gemakkelijker.”

Nieuwe technologieën maken het ook makkelijker om medewerkers te trainen in het omgaan met moeilijke situaties. Frank: “Je wilt dat medewerkers zo goed mogelijk voorbereid zijn op onverwachte situaties, zonder hier alleen in een boek over te hebben gelezen. De mens leert toch het meest door persoonlijke ervaringen. We maken daarom gebruik van virtual reality (VR), om een zo realistisch mogelijk scenario neer te zetten. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan voor de bediening van onze koelwatertorens. Via VR-simulaties kregen de medewerkers trainingen over de bediening, de mogelijke scenario’s die zich voor kunnen doen en hoe hierop te reageren.”

Inzicht in de impact op de leefomgeving 
Nieuwe technologieën worden ook ingezet om de impact van onze productieprocessen op de leefomgeving nog beter in kaart te brengen. Erkan: “Denk aan stofdetectie door middel van ‘computervisie’, een systeem dat afbeeldingen of video’s kan analyseren. Of het opsporen van geluidsbronnen door nieuwe geluidsdetectoren. Door deze innovaties in te zetten, zijn we sneller in staat problemen op te sporen en aan te pakken.”

Nog niet zo lang geleden is ook een drone-afdeling opgezet om metingen te doen en installaties te inspecteren. Erkan: “Daarmee kunnen we makkelijker op plekken komen waar het altijd moeilijk of gevaarlijk was om te meten. Denk aan inspecties op grote hoogte, zoals bij onze daken en torens. Daarnaast worden er elektronische-neuzen gebruikt om geurbronnen op ons terrein op te sporen.”

Belangrijke pijler voor duurzaamheid en innovatie
Digitalisering helpt ook om doelstellingen op gebied van duurzaamheid te behalen. Erkan: “Een goed voorbeeld is dat je met behulp van kunstmatige intelligentie sneller processen kunt verbeteren. Zo voorkom je ‘afval’ door fouten in de productie, of optimaliseer je het grondstof- en energiegebruik doordat je apparaten zo goed en precies mogelijk kunt instellen.” 

Naast het stabieler maken van het huidige productieproces, schept digitalisering ook veel mogelijkheden voor innovaties. Erkan: “Van een afstand lijkt elke staalrol hetzelfde, maar elk product dat wij produceren is uniek voor zijn eigen markt. Door digitale innovatie krijgen wij voor elk uniek product nu heel veel data binnen. Met die data kunnen wij steeds weer nieuwe innovaties doorvoeren, die ook weer goed zijn voor de producten van onze klanten.”

Innovatie ecosysteem  
Tata Steel is de afgelopen jaren regelmatig door het World Economic Forum uitgeroepen tot voortrekker op gebied van innovatie. Een belangrijke stap in deze voortrekkerspositie is het samenbrengen van verschillende partijen. Frank: “We hebben in de afgelopen jaren een ecosysteem opgebouwd van interne experts en externe kennispartners, die gezamenlijk werken aan nieuwe innovatieve oplossingen.”

Daarnaast is recentelijk het nieuwe Techport Innovation Centre aangekondigd, een innovatiecentrum in de IJmond dat vanaf 2023 van start gaat. Een nieuw knooppunt voor de technici van de toekomst, bedrijven, onderwijs en overheid: dé plek voor de innovatie van de maakindustrie. En dat is belangrijk, want alleen gezamenlijk bedenk je oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

Lees meer over het nieuwe Techport Innovation Centre in dit artikel.