28
juni
2022
|
08:51
Europe/Amsterdam

LHBTI+’ers op de werkvloer: Marco Bakker

Samenvatting

Uit landelijk onderzoek blijkt dat LHBTI+-werknemers méér ongewenste seksuele aandacht, intimidatie en pestgedrag op het werk ervaren, minder tevreden zijn met hun werk en vaker kampen met burn-out klachten dan heteroseksuele collega’s. Bijna 30 procent blijft zelfs op het werk in de kast. Bij Tata Steel willen we dat iedere collega zichzelf kan zijn. Vol trots zetten we ons daarom samen in voor meer diversiteit en inclusie.

De ervaringen van Marco Bakker
Marco Bakker, Medewerker Ordermanagement bij afdeling Technical is in 1988 bij het toenmalige Hoogovens begonnen op de bedrijfsschool. Marco is midden jaren ’90 op het werk bij de Staalfabriek uit de kast gekomen en herkent zich gelukkig niet in het onderzoek. ‘Mijn collega’s toentertijd wisten niet beter dan dat ik getrouwd was met een vrouw. Toen die relatie stuk ging kwam ik uit voor mijn gevoelens, ook op het werk. Iedereen reageerde positief en ik heb in al mijn jaren bij het bedrijf geen slechte ervaring meegemaakt. Maar ik besef mij wel dat het misschien niet voor iedereen geldt’, aldus Marco. 

Lekkerder in je vel
Diversiteit en inclusiviteit is een ontzettend belangrijk thema. Door meer bewustzijn te creëren op de werkvloer vergroten we niet alleen de zichtbaarheid, maar ook de veiligheid. ‘Uit eigen ervaring weet ik wat voor verschil het maakt als je eindelijk jezelf kunt zijn en bijvoorbeeld kunt praten over wat je dat weekend hebt gedaan en met wie.’

Tijd voor actie
Tata Steel pleit voor een werkomgeving waarbij iedereen zich geaccepteerd en gehoord voelt en waarbij niemand buitengesloten wordt. Zo zijn er concrete doelen vastgesteld voor diversiteit in de top van ons bedrijf en bieden we trainingen aan. Ook hebben we sinds kort een pride netwerk, dit netwerk ondersteunt werknemers uit de LHBTI+-gemeenschap en werkt aan het creëren van een veilige omgeving waar iedereen zich gewaardeerd voelt. 

Juni is Pride maand, een maand waarin ook binnen Tata Steel speciaal aandacht wordt besteed aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap.