06
oktober
2020
|
11:48
Europe/Amsterdam

Verbandkamer bestaat 25 jaar

Samenvatting

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) en Tata Steel hebben al jaren een hechte band. Met de verbandkamer op de site in IJmuiden als centraal punt. Onlangs werd er voor de komende drie jaar weer bijgetekend voor de samenwerking met het RKZ - met een optie voor nog eens twee jaar.

‘Veiligheid voorop, ook al zit je vol adrenaline’

De verbandkamer is altijd, dag en nacht bemand door minimaal één verpleegkundige Spoedeisende Hulp die snel op locatie op de site kan zijn. Coördinator en aanspreekpunt van de verbandkamer is Arjan Bakker. Hij kent de site door en door en werkte eerst 11 jaar voor de medische dienst Hoogovens. In 1995 kwam hij in dienst van het RKZ, toen de medische hulp aan het ziekenhuis werd uitbesteed. Het 25-jarig jubileum van de verbandkamer betekent ook het 25-jarig jubileum van Arjan bij het RKZ.

Arjan: “We zijn ongeveer met z’n vijftienen in dit team.” Hij en zijn collega’s bieden hulp waar nodig, in de verbandkamer of waar dan ook op de site. Het team van de verbandkamer oefent frequent. “Dat doen we altijd op locatie, ook samen met de DBB en de Bedrijfsbrandweer. Tijdens die oefeningen raak je bekend met allerlei situaties die zich voor kunnen doen.” Veilig werken staat - ook voor de hulpverlener - altijd bovenaan. “Ook al zit je vol adrenaline, het is zaak om altijd eerst de omgeving veilig te stellen voordat je aan het werk gaat.” Dat vraagt om professionele kalmte, overzicht en doortastendheid.

“Het mooiste van de verbandkamer vind ik dat je echt iets voor mensen kunt betekenen. Vanuit een groot netwerk waarin we samenwerken en de mensen die ik in de afgelopen 36 jaar hier heb leren kennen. Bijvoorbeeld van Health, Safety & Environment en van onze arbodienst Zorg van de Zaak. We ondersteunen elkaar op medisch vlak en leggen ook gezondheidsaspecten vast in protocollen.”