Tata Steel krijgt last onder dwangsom van Omgevingsdienst voor rauwe kooks bij Kooksfabrieken

20-01-2020

Tata Steel is door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) geïnformeerd over haar besluit een last onder dwangsom op te leggen voor het ontstaan van rauwe kooks in de ovens van de twee Kooksfabrieken.

In de kooksovens worden kolen onder een hoge temperatuur gegaard tot kooks, een belangrijke brandstof voor de hoogovens. Het garingsproces van de kooks is complex. Als de inhoud van een oven in een van de Kooksfabrieken niet gelijkmatig verwarmd wordt, kan het voorkomen dat delen van de kooks niet volledig gaar zijn. Pas op het moment dat de kooks uit de oven worden ‘gedrukt’ zien we of de kooks helemaal gaar is; tijdens het garingsproces kan dit niet worden gezien. Per dag worden er gemiddeld 385 ovens met kooks ‘gedrukt’. Een oven met rauwe kooks komt relatief weinig voor (gemiddeld in 0,20% van de ovens die worden gedrukt).

Wanneer er sprake is van rauwe kooks, leidt dit tot een kortstondige emissie die voornamelijk uit koolstofdeeltjes bestaat. Om het ontstaan van rauwe of ongare kooks zoveel mogelijk te voorkomen, blijven we onderzoek doen en nemen we verschillende maatregelen, zoals:

Bij Kooksfabriek 1:

  • Bij de batterijen van Kooksfabriek 1 waarvan Tata Steel inschat dat er een mogelijk verhoogd risico is op rauwe kooks, wordt het warmteprofiel binnen en tussen de ovens geoptimaliseerd.
  • De recente ingebruikname van de nieuwe kooksgashouder zal ervoor zorgen dat de stookgasdruk bij Kooksfabriek 1 stabieler wordt, waardoor er ook minder stookverstoringen bij de batterijen zullen zijn en het stookproces stabieler is.
  • We verwachten deze maatregelen voor 1 mei 2020 te hebben afgerond.

Bij Kooksfabriek 2:

  • De stookgaskanalen die de branders voorzien van gas worden gesprayd met een vuurvaste spuitmassa. Hierdoor wordt het stookproces verbeterd. Eind januari 2020 zijn alle 224 stookgaskanalen gesprayd.
  • Om het stookproces verder te optimaliseren, worden de ovenwanden na het sprayen van de stookgaskanalen opnieuw afgesteld.
  • We verwachten deze maatregelen in februari 2020 te hebben afgerond.

Parallel aan deze maatregelen loopt het overkoepelende project van het reviseren van alle (108) kookskamers van Kooksfabriek 2. De planning van dit project uit de Roadmap 2030 verloopt volgens schema.

Wij spannen ons met deze maatregelen in om het ontstaan van rauwe kooks zoveel mogelijk te voorkomen en streven ernaar vanaf februari 2020 voor Kooksfabriek 2 en vanaf mei 2020 voor Kooksfabriek 1 de gewenste resultaten te behalen.

 

Nieuws 2020

Berichtgeving over last onder dwangsom stofemissie

13 februari 2020

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) heeft opnieuw besloten dat Harsco Metals, het bedrijf dat op het terrein van Tata Steel in IJmuiden staalslakken verwerkt, een dwangsom krijgt als de ODNZKG overtredingen constateert bij het kiepen van slakpannen.

Vermindering piekgeluiden veroorzaakt door stoten wagons

05 februari 2020

Verschillende treinwagons vervoeren rollen staal over het terrein. Enkele typen zijn onderling aan elkaar vastgekoppeld met een stang die ervoor zorgt dat de wagons soepel ten opzichte van elkaar bewegen. Het aankoppelen, optrekken en remmen van treinwagons levert piekgeluiden op.

Week van de circulaire economie

03 februari 2020

Deze week is het de week van de circulaire economie. Dat is een economie die gericht is op het behoud van de waarde van materialen en producten.

Informatiebijeenkomst over geur

30 januari 2020

Op zaterdag 8 februari nodigen wij u graag uit voor een informatiebijeenkomst over geur. Tijdens de bijeenkomst vertellen wij u meer over onze aanpak om geuroverlast te verminderen voor de omgeving.

Start bouw Windmolens windpark Ferrum bij Tata Steel

28 januari 2020

De bouw van de drie windmolens van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg bij Wijk aan Zee is begonnen. Alle voorbereidingen waren al getroffen. De funderingen zijn helemaal klaar en ook wordt er al gewerkt aan de aanleg van de kabels voor de netaansluiting. De komende periode zullen de drie windmolens omhoog gaan.

Tata Steel krijgt last onder dwangsom van Omgevingsdienst voor rauwe kooks bij Kooksfabrieken

20 januari 2020

Tata Steel is door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) geïnformeerd over haar besluit een last onder dwangsom op te leggen voor het ontstaan van rauwe kooks in de ovens van de twee Kooksfabrieken.

Informatiebijeenkomst over geur

15 januari 2020

Op donderdag 23 januari en zaterdag 8 februari nodigen wij u graag uit voor een informatiebijeenkomst over geur. Tijdens de bijeenkomst vertellen wij u meer over onze aanpak om geuroverlast te verminderen voor de omgeving.

Tata Steel Chess Tournament 2020 geopend

10 januari 2020

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan. Het sterke deelnemersveld, bestaande uit een mix van top tien spelers en jong talent, staat garant voor twee weken vol spannende en verrassende partijen.

Tata Steel Chess Festival in Wijk aan Zee

08 januari 2020

Op zaterdag 18 en zondag 19 januari vindt in Wijk aan Zee het Tata Steel Chess Festival plaats. Tijdens dit tweedaagse familiefestival worden in Wijk aan Zee van 13.00 tot 17.00 uur speciaal voor kinderen diverse activiteiten georganiseerd rond het Tata Steel Chess Tournament.

Open dag Academy van Tata Steel

08 januari 2020

Op dinsdag 21 januari kunnen jongeren, of diegenen die een carrièreswitch richting de techniek overwegen, kennismaken met onze bedrijfsschool. Tijdens deze open dag staan de deuren van 15.00 tot 20.30 uur open voor iedereen met belangstelling voor een uitdagende opleiding en baan in de techniek.

Update bouw fabriekshal bij Harsco

08 januari 2020

De bouw van de fabriekshal voor de verwerking van ROZA-slak bij Harsco is in mei 2019 gestart en verloopt volgens planning. Inmiddels is de buitenkant van de hal gereed. Er kan worden gestart met de bouw van de binnenkant zodra de vergunning daarvoor is verleend; momenteel loopt de procedure hiervoor bij de ODNZKG.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2019

Volg ons