13
maart
2020
|
08:40
Europe/Amsterdam

Tata Steel intensiveert monitoring kiepen slakplannen nu koelen ROZA-slak moet stoppen

Samenvatting
Tata Steel intensiveert monitoring bij het kiepen van slakpannen bij Harsco. Het bedrijf heeft hiertoe besloten na afwijzing van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) van een gedoogverzoek van Tata Steel om ROZA-slak met water te koelen op het koelspoor. Dit water-koelen is succesvol gebleken bij het tegengaan van grafietoverlast.

Tata Steel is teleurgesteld over de afwijzing van het gedoogverzoek door de Omgevingsdienst. Het gaat bovendien nog maar om een korte overbruggingsperiode tot de ingebruikname van de nieuwgebouwde ROZA-slak fabriekshal vanaf volgende maand. Het verwerkingsproces van ROZA-slak gaat daar volledig overdekt plaatsvinden, om de grafietoverlast helemaal uit te bannen. 

Tata Steel is vanaf juli 2019 gestart met door de OD goedgekeurde proeven om ROZA-slak met water te koelen om grafietuitstoot te voorkomen. Op deze wijze wilde Tata Steel de periode overbruggen tot de ingebruikname van de fabriekshal voor het verwerken van ROZA-slak. Deze aanpak is ook effectief gebleken. Sinds april 2019 is er geen sprake geweest van grafietoverlast in de omgeving.  

Door intensievere monitoring bij het kiepen kan constant de vinger aan de pols worden gehouden. Tata Steel blijft tot de ingebruikname van de fabriekshal er alles aan doen om grafietuitstoot te voorkomen. Het besluit van de OD om koelen te stoppen werkt hierbij belemmerend. Ook blijft Tata Steel in nauw overleg met de OD over de ontstane situatie.