02
april
2020
|
09:58
Europe/Amsterdam

Start proef verminderen converterslakstof

Samenvatting

Vandaag starten we een proef om stofverspreiding tijdens het kiepen en uitgraven van converterslak te verminderen bij Harsco. We doen dit door het plaatsen van een prototype overkapping op een open slakkenput. De proef bestaat uit een reeks stofmetingen in een periode van maximaal 4 weken.

De Omgevingsdienst NZKG heeft de proefneming goedgekeurd. Uit uitgebreide analyses blijkt dat het verwerken van converterslak tot stofklachten kan leiden in Wijk aan Zee. Het koelen, één van de belangrijkste stappen in het verwerkingsproces, is een stofbron tijdens de verwerking van converterslak in de open slakkenputten. Het plaatsen van hoge wanden en een deksel zorgt er naar verwachting voor dat zoveel mogelijk stof in de afgesloten slakkenput blijft en daar direct neerslaat.

Ook bij de volgende stap, het uitgraven van de slakkenput, kan stof vrijkomen. Daarom plaatsen we in de proef de overkapping op die hoogte, dat bulldozers er direct onder kunnen om de slak uit te graven. Hierdoor hoeft de overkapping er tijdens deze stap niet worden afgehaald. 

Als de resultaten aantonen dat de gekozen operationele aanpassingen effectief zijn, dan willen we deze oplossing verder uitwerken zodat we deze op alle open slakkenputten kunnen toepassen waarin we de converterslak koelen. 

In de Staalfabriek zetten we vloeibaar ruwijzer om in staal. Hierbij ontstaat het bijproduct converterslak. Deze slaksoort vormt de grootste verwerkingsstroom voor Harsco.