03
december
2020
|
10:37
Europe/Amsterdam

SMS-service stopt

Samenvatting

Begin 2019 is Tata Steel een SMS-service gestart om omwonenden snel te informeren in geval van mogelijke grafietoverlast in Wijk aan Zee door de verwerking van ROZA-slak. Sinds juni 2020 verwerken wij de ROZA-slak in een fabriekshal waardoor er tijdens dit proces geen grafiethoudend stof naar de omgeving kan verspreiden. Nu dit verwerkingsproces onder controle is, stopt de SMS-service.

In de periode van september tot en met november 2018 was grafiethoudend stof een belangrijke bron van overlast in Wijk aan Zee. Door aanpassingen in het productieproces en het niet meer vloeibaar kiepen van de ROZA-slak was de grafietoverlast eind november drastisch verminderd en heeft er drie keer een beperkte emissie in de omgeving plaatsgevonden, voor het laatst op 2 april 2019.

De nieuwe hal is gefaseerd in gebruik genomen, waarbij verschillende onderdelen van het nieuwe verwerkingsproces zijn getest voordat er werd overgegaan op de nieuwe werkwijze. Op deze manier konden geleerde lessen bij de ombouw van de eerste installatie, direct toegepast worden in de ombouw van de tweede installatie. De fabriekshal is volledig operationeel. Hiermee is een einde gekomen aan de kans op grafietoverlast voor de omgeving bij de verwerking van ROZA-slak.