09
juli
2020
|
11:11
Europe/Amsterdam

RIVM over ultrafijn stof

Samenvatting

Tata Steel ondersteunt nieuwe onderzoeken naar de effecten van milieu-emissies en het is goed dat het RIVM metingen heeft gedaan om inzicht te krijgen in de concentratie van ultrafijn stof in de omgeving. Wij zullen de resultaten van het RIVM-onderzoek goed bestuderen.

Daarnaast bekijken wij als Tata Steel hoe we nog kunnen verbeteren in het verder terugdringen van (ultrafijn) stof. Het is voor iedereen van belang te kunnen handelen op basis van feiten. Onderzoek kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. 

De kennis over ultrafijn stof is wereldwijd nog in ontwikkeling. Ultrafijn stof is nog een behoorlijk nieuw onderwerp en er is momenteel nog geen officiële methode om ultrafijn stof te meten. Ook zijn er momenteel nog geen normen voor: niet voor de uitstoot ervan en ook niet voor luchtkwaliteit. Desalniettemin streven wij er vanzelfsprekend naar de emissies van ultrafijn stof vanaf het Tata Steel terrein zoveel mogelijk te beperken. Daarom doen wij ook onderzoek dat erop is gericht deeltjesgrootte te kunnen meten en meer informatie te krijgen over bronnen op en rondom het terrein waar deze stofdeeltjes vandaan kunnen komen. Het RIVM heeft op 3 vaste plekken gemeten; het is van belang op verschillende plekken te meten zodat we nog beter inzicht krijgen in de ultrafijnstofconcentratie in het gehele gebied.

Bronnen 
Het ultrafijn stof kan vrijkomen bij verbrandingsprocessen, door middel van onvolledige verbranding en de niet-ontvlambare componenten van brandstof. Andere bronnen zijn transportbewegingen op het terrein en slijtage (remschijven, bovenleiding trein). Bij deze deeltjes spreekt men van de primaire ultrafijnstoffractie. Bij Tata Steel kan dit uit fabrieken komen waar verbrandingsprocessen plaatsvinden.