15
juni
2020
|
10:11
Europe/Amsterdam

Proef voor bouw Tertiaire Afzuiging Staalfabriek om dakemissies verder terug te dringen

Samenvatting

Het beperken van dakemissies tijdens het inzetten van ruwijzer is een maatregel uit de Roadmap om stofverspreiding naar de omgeving verder te verminderen. In dit kader gaan we deze week bij de Staalfabriek een proef uitvoeren.

Het is de bedoeling dat de Staalfabriek eind 2023 een extra afzuiginstallatie krijgt (naast de primaire en secundaire afzuiging), zodat rookgassen met stof tijdens het laden van de converter met ruwijzer beter afgezogen worden en er minder stof via het dak vrijkomt.  

Om deze dakemissies verder terug te dringen, bouwen we een tertiaire afzuiging (TA) in de Staalfabriek. Om dit TA-systeem optimaal te kunnen ontwerpen is het nodig om te onderzoeken met welke verschillende omstandigheden tijdens de inzet van ruwijzer rekening gehouden moet worden. Dit kunnen we alleen bepalen door een proef te doen. Het doel hiervan is om verschillende omstandigheden gepland te creëren, zodat de emissies die ontstaan (bij de inzet van ruwijzer in de converter), kunnen worden gemeten. Hierdoor weten we welke hoeveelheden emissies door het TA-systeem moeten worden afgevangen en hoe de emissies zich bewegen.  

We hebben ons voornemen de proef uit te voeren besproken met de Burentafel en de Dorpsraad en is er de mogelijkheid geboden aanvullende vragen te stellen aan experts van Tata Steel in het loket in Wijk aan Zee. We hebben vervolgens een proefverzoek bij de ODNZKG gedaan en dat is inmiddels goedgekeurd. Daarom kunnen we de proef - met als doel de dakemissies van Tata Steel verder terug te dringen – deze week uitvoeren.

Wat houdt de proef in?
Gedurende de week van 15 juni zullen de metingen worden uitgevoerd. Een specialistisch bedrijf gaat met speciale visuele en warmtecamera’s de emissies meten. Deze metingen worden vervolgens gedigitaliseerd en in 3D weergegeven in een model. Met behulp van een simulatiemodel kunnen we het TA-systeem zo ontwerpen, dat deze optimaal presteert.

Wat is het effect van de proef?
Door de proef is er een verhoogde kans op zichtbare emissies die via het dak van OSF2 naar buiten gaan. Dit betekent dat er gedurende de proef kortstondig diffuse en waarschijnlijk zichtbare stofwolken boven het dak van de OSF2 te zien kunnen zijn. We hebben de windrichting bestudeerd en die is deze week gunstig waardoor verwachting is dat eventuele overlast tot een minimum beperkt zal blijven.

Kan de proef niet in een lab of middels een simulatie worden gedaan?
Emissies zijn bij Tata Steel nog niet eerder op deze manier vastgelegd en de beelden van de dakemissies die we nu hebben, zijn niet toereikend om een nieuwe installatie te ontwerpen. Door middel van de proef kunnen we de metingen digitaal in een model stoppen.

Mocht u vragen hebben of meer willen weten over de inhoud van de proef dan kunt u ze stellen via omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com.