06
maart
2020
|
15:01
Europe/Amsterdam

Proef voor bouw Tertiaire Afzuiging om dakemissies verder terug te dringen

Samenvatting

De aanpak van stofverspreiding bij de Staalfabriek is een maatregel uit de Roadmap in het terugdringen van emissies naar de omgeving. Het beperken van dakemissies tijdens het inzetten van ruwijzer bij de Oxystaalfabriek (OSF) is een belangrijke stap in deze.

Het is de bedoeling dat de Staalfabriek begin 2023 een extra afzuiginstallatie krijgt (naast de primaire en secundaire afzuiging), zodat rookgassen met stof tijdens het kiepen van ruwijzer in de converter beter afgezogen worden en er minder stof via het dak vrijkomt.  

Om deze dakemissies verder terug te dringen bouwen we een tertiaire afzuiging (TA) in de OSF. Om dit TA-systeem optimaal te kunnen ontwerpen is het nodig om te onderzoeken met welke verschillende omstandigheden tijdens de inzet van ruwijzer rekening gehouden moet worden. Dit kunnen we alleen bepalen door een proef te doen. Het doel hiervan is om verschillende omstandigheden gepland te creëren, zodat de emissies die ontstaan (bij de inzet van ruwijzer in de converter), kunnen worden gemeten. Hierdoor weten we welke hoeveelheden emissies door het TA-systeem moeten worden afgevangen en hoe de emissies zich bewegen.  

Wat houdt de proef in? 
Gedurende een week wil Tata Steel dit binnenkort* zes- tot tienmaal testen. Een specialistisch bedrijf gaat met speciale visuele en warmtecamera’s de emissies meten. Deze metingen worden vervolgens gedigitaliseerd en in 3D weergegeven in een model. Met behulp van een simulatiemodel kunnen we het TA-systeem zo ontwerpen, dat deze optimaal presteert.

Wat is het effect van de proef? 
Door de proef is er een verhoogde kans op zichtbare emissies die via het dak van OSF2 naar buiten gaan. Dit betekent dat er gedurende de proef kortstondig diffuse en waarschijnlijk zichtbare stofwolken boven het dak van de OSF2 te zien kunnen zijn. In geval van verwachte ongunstige windrichting, zal de proefperiode worden verplaatst.

Kan de proef niet in een lab of middels een simulatie worden gedaan?
Emissies zijn bij Tata Steel nog niet eerder op deze manier vastgelegd en de beelden van de dakemissies die we nu hebben, zijn niet toereikend om een nieuwe installatie te ontwerpen. Door middel van de proef kunnen we de metingen digitaal in een model stoppen.

Luchtkwaliteit 
Tata Steel doet onderzoek naar de luchtkwaliteit en onderzoekt onder meer de volgende stoffen: NO, NO2, CO, H2S (zwavelgeur), SO2, PM10-stof, PM2,5-stof en roet. Bovendien wordt het PM10-stof geanalyseerd op benzo[a]pyreen, arseen en de metalen nikkel, cadmium en lood. Langjarige metingen geven steeds het beeld te zien dat de luchtkwaliteit rondom Tata Steel voldoet aan de Europese wettelijk grenswaarden. 
 
Inmiddels hebben we ons voornemen de proef uit te voeren ook besproken met de Burentafel en de Dorpsraad. We zullen vervolgens een proefverzoek bij de ODNZKG doen die binnenkort zal bepalen of we deze proef - met als doel de dakemissies van Tata Steel verder terug te dringen - kunnen uitvoeren. Mocht u vragen hebben of meer willen weten over de inhoud van de proef dan kunt u ze stellen via omgevingsnieuws@tatasteeleurope.com. Daarnaast is er op 13 maart tussen 10:00-12:00 de mogelijkheid aanvullende vragen te stellen aan experts van Tata Steel in het loket in Wijk aan Zee.  

*Voorwaarden zijn uiteraard onder meer de goedkeuring van OD en afspraken met beoogde contractor.