12
oktober
2020
|
12:16
Europe/Amsterdam

Proef om stofverspreiding van kolen te verminderen

Samenvatting
Bij Tata Steel loopt een proef met een schuimmiddel om opwaaiing en verspreiding van stof afkomstig van de kolen op transportbanden te verminderen.

De Procestechnoloog van de Kooksfabriek legt uit: “Op weg van de boot naar het mengveld, hebben de kolen veel zogeheten valmomenten: ze vallen dan van de ene band op de andere. Daarbij komt stof vrij. We doseren water om de verspreiding van dat stof tegen te gaan. Deze proef moet uitwijzen of het schuimmiddel vooral in droge periodes met veel wind effectiever is dan water. Bovendien zijn natte kolen niet goed voor het proces: het kost meer energie om ze om te zetten in kooks want je moet al het water verdampen.”

Binden, maar niet plakken

“We vinden het belangrijk om het verwaaien van stof zoveel mogelijk tegen te gaan, we willen dat onze buren zo min mogelijk overlast ervaren.”

Het luistert nauw. Het middel moet binden, maar het moet ook weer niet te veel gaan plakken. In een eerdere proef bleek na twee weken testen dat het schuim zich goed vermengt, de kolen plakten niet in de bunkers en de eerste observaties zijn dat er minder stof vrijkomt. “Met dit positieve resultaat, doen we nu een volgende proef die drie maanden gaat duren en waar we nu middenin zitten”, aldus de procestechnoloog.

Op de foto: het team dat betrokken is bij de proef