09
juli
2020
|
16:30
Europe/Amsterdam

Ontstoffing Hoogovens

Samenvatting

Ten overstaan van de Hoor- en Adviescommissie van provincie Noord-Holland diende vandaag 9 juli een hoorzitting met Stichting IJmondig en de ODNZKG. Deze vond plaats naar aanleiding van het bezwaar van de Stichting IJmondig tegen de afwijzing door de OD van hun handhavingsverzoek. De OD heeft het verzoek afgewezen omdat bij het proces van ontstoffing bij Hoogovens 6 en 7 aan de vergunning wordt voldaan. Daarnaast worden de Best Beschikbare Technieken (BBT) toegepast. Tata Steel is derde partij in deze en is uitgenodigd als belanghebbende.

Aftappen ruwijzer 
In de hoogovens wordt ruwijzer gevormd, dat zich onder in de ovens verzamelt. Om het ijzer uit de ovens te halen, worden aftapgaten - die onder in de ovens aanwezig zijn - open geboord, waarna het ijzer wordt afgetapt en via gotenstelsels naar torpedowagens stroomt. Het wordt vervolgens naar de Oxystaalfabriek vervoerd. De goten zijn vanaf de oven tot aan de ijzer- en slaksnavels (waarmee het ijzer in de torpedowagens wordt gegoten) volledig overdekt. Ter plaatse van de boor- en stopmachine waarmee de ovens worden opengemaakt en weer gesloten, zijn beweegbare manipulatorkappen aanwezig, die worden weggedraaid om de oven open of dicht te maken. Tijdens het open- en dichtmaken van de oven is het rendement van de afzuiging van stof daarom op dit moment minder goed en kan onder bepaalde omstandigheden een zichtbare roodbruine wolk ontstaan die voornamelijk uit ijzeroxide bestaat. De afzuiging ten behoeve van vrijkomend stof in het proces blijft evenwel continue in bedrijf.

Tata Steel meldt zichtbare dakemissies van de ovenhuizen aan de OD. Voor het melden maakt het gebruik van de StandaardMilieuMeldingenLijst (SMML) zoals overeengekomen is met de OD.

In onze Roadmap is een maatregel opgenomen om het optreden van zichtbare rookemissies tijdens het openen en sluiten van de aftapgaten bij het ovenhuis van de hoogovens zoveel mogelijk te verminderen. Wij ronden momenteel een onderzoek af dat gericht is op effectiviteit van verschillende technieken. Zo kijken we naar de mate van emissievermindering die kan worden behaald door het plaatsen van zogenaamde smidse kappen (een speciale afzuigkap). Het bouwen van dergelijke techniek bij een hoogoven is erg complex.

Na afronding van het onderzoek zullen wij de kappen op het vroegst mogelijke moment plaatsen. De ontstoffing van de hoogovens staat net als de voorgestelde maatregelen en voortgang van dit onderzoek als vast onderdeel op de agenda tijdens regulier overleg tussen de OD en de Hoogovens dat tweemaal per jaar plaatsvindt.

Bezien vanaf het niveau van de ovenhuisvloer: twee van de in totaal drie te realiseren kappen (lichtblauw) in de lage positie (afzuigstand).