29
juli
2020
|
16:18
Europe/Amsterdam

Landelijke inventarisatie emissies zeer zorgwekkende stoffen

Samenvatting

De landelijke overheid heeft opdracht gegeven om in kaart te brengen waar in Nederland zogenaamde zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) worden uitgestoten, in welke hoeveelheden en wat de mogelijkheden zijn om die uitstoot te verminderen. De lijst van ZZS die de overheid hanteert voor deze inventarisatie behelst 1.600 stoffen.

Net als alle andere bedrijven in Nederland waar emissies vrijkomen tijdens het productieproces werkt Tata Steel in IJmuiden aan het opstellen van een lijst met ZZS die worden uitgestoten. Inmiddels heeft Tata Steel een conceptlijst aangeleverd bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Op dit moment wordt nog verder onderzoek gedaan om de lijst te kunnen voltooien. 

De volgende stap in het proces dat de landelijke overheid heeft vastgesteld is het opstellen van een plan per bedrijf om de toepassing en uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen zo veel mogelijk te verminderen. Dit plan dient in januari 2021 te worden ingediend. 

Tata Steel werkt voortdurend aan het verminderen van emissies. Op het terrein van de staalfabriek in IJmuiden bevinden zich meer dan 175 milieu-installaties die ervoor zorgen dat emissies worden gereduceerd. De bekendste daarvan is de Doekfilterinstallatie voor de Sinterfabriek (investering van 100 miljoen euro), die in november 2013 in gebruik is genomen. Daardoor is de hoeveelheid fijn stof, zware metalen en dioxines in de uitstoot met meer dan 75% verminderd. De meest recente milieu-installatie is de ROZA-hal bij Harsco, die sinds kort volledig operationeel is. Doordat de verwerking van deze slaksoort nu in de hal plaatsvindt, is tijdens dit proces de kans op verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving verleden tijd.