08
april
2020
|
08:05
Europe/Amsterdam

Ingebruikname ROZA-slak fabriekshal vertraagd door reisrestricties leveranciers

Samenvatting

Reisrestricties van leveranciers zorgen voor vertraging van de ingebruikname van de nieuwe fabriekshal voor de verwerking van ROZA-slak. De reisrestricties zijn het gevolg van overheidsmaatregelen in het kader van het coronavirus. Zodra de restricties zijn opgeheven, kunnen de laatste werkzaamheden worden afgerond en kunnen Tata Steel en Harsco na circa twee weken de nieuwe fabriekshal in gebruik nemen.

Het verwerken van ROZA-slak in platte bakken in de nieuwe fabriekshal is een belangrijke maatregel uit de Roadmap waardoor de kans op grafietoverlast verleden tijd zal zijn. Tata Steel vindt het heel vervelend dat dit project is vertraagd, mede omdat dit zo belangrijk is voor de inwoners van Wijk aan Zee. De bouwkundige werkzaamheden van de hal zijn inmiddels afgerond en het bedrijf stond in de startblokken om de eerste stroom aan ROZA-slak vanaf april 2020 te gaan verwerken in de hal.

De ingebruikname van de hal is vertraagd omdat specifieke expertise van een aantal essentiële buitenlandse firma’s niet geleverd kan worden. Deze experts zijn op locatie nodig voor onder meer de begeleiding tijdens de opstartfase van dit volledig nieuwe proces. Door het geldende overheidsbeleid omtrent het coronavirus kunnen de experts van deze firma's de productielocatie in IJmuiden niet bereiken. 

Wanneer de ROZA-slak fabriekshal precies in gebruik kan worden genomen, is afhankelijk van de geldende overheidsmaatregelen als gevolg van het coronavirus. Dit volgen wij uiteraard op de voet en zodra de reisrestricties voor buitenlandse leveranciers zijn opgeheven, starten we met de laatste operationele werkzaamheden waarna de hal in gebruik kan worden genomen.