01
december
2020
|
13:39
Europe/Amsterdam

Bunkerstof grondig aangepakt

Samenvatting
Het bunkerstof op de transportbanden bij het bunkergebouw van Hoogoven 7 krijgt nu geen kans meer om nog te verwaaien. We hebben namelijk twee nieuwe silo’s aangesloten op de bunkerontstoffing waardoor het stof rechtsreeks wordt opgevangen en afgevoerd.

Bij de hoogovens staan bunkers waarin de benodigde grondstoffen zijn opgeslagen voor het maken van vloeibaar ruwijzer. Deze grondstoffen transporteren we via overkapte transportbanden naar de vulwagens van de Hoogovens. Het stof dat bij dit transport vrij komt, wordt afgezogen door de zogeheten bunkerontstoffing. Deze installatie stortte het afgevangen stof vervolgens op een transportband naar een opslagbunker.  

Coördinator Industriële Reiniging: “ Als er al een beetje wind stond en het was droog weer, dan kwam het wel eens voor dat je in de buitenlucht een bruine gloed zag. En dat is iets wat we konden voorkomen. Dat is nu gelukt door het bunkerstof direct op te vangen in silo’s in plaats van op een band.”

Effect direct zichtbaar

Installatiebeheerder Bunkergebouw Hoogoven 7 : “We moesten dat stof van die band halen, verzamelen, opslaan en vervolgens afvoeren naar een verwerker, in dit geval naar het Centraal Afvalverwerkingsbedrijf (CAB). We zijn toen een proef gestart waarbij we het bunkerstof direct op hebben gevangen in de silo’s. Het effect was afgelopen zomer direct zichtbaar met het warme droge weer: zichtbare stofverspreiding bij de transportbanden hadden we dit jaar totaal niet.”     

Foto: Een silo in gebruik. Van links naar rechts: coördinator industriële reiniging, installatiebeheerder bunkergebouw HO7, business Unit Manager.