13
februari
2020
|
16:16
Europe/Amsterdam

Berichtgeving over last onder dwangsom stofemissie

Samenvatting
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) heeft opnieuw besloten dat Harsco Metals, het bedrijf dat op het terrein van Tata Steel in IJmuiden staalslakken verwerkt, een dwangsom krijgt als de ODNZKG overtredingen constateert bij het kiepen van slakpannen.

Dit komt doordat de vorige serie dwangsommen is ‘volgelopen’, waarna de ODNZKG een derde besluit heeft genomen waarmee een volgende serie dwangsommen mogelijk is. Deze dwangsommen worden opgelegd wanneer de ODNZKG een stofemissie constateert die verder dan twee meter van ‘de bron’ gaat. Dit betekent niet automatisch dat het stof in zo’n situatie buiten het terrein komt.  

Door berichtgeving in de media is hierover verwarring ontstaan. Wij willen benadrukken dat het gaat om het vrijkomen van stof tijdens het kiepen van vloeibaar slak. Dit bevat geen grafiethoudend stof. Door de maatregelen die wij nemen, heeft er sinds 2 april 2019 geen verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving meer plaatsgevonden. Processen zijn zodanig aangepast dat een grafietemissie nagenoeg niet meer kan voorkomen. Naast de operationele maatregelen die wij nemen, ligt de bouw van de nieuwe fabriekshal, waarin de slakverwerking zal gaan plaatsvinden, op schema. Vanaf april dit jaar zullen we de hal stapsgewijs in gebruik gaan nemen. De fabriekshal zal binnen ongeveer drie maanden na start van ingebruikname volledig operationeel zijn. Door de slak in de hal te verwerken wordt verspreiding van grafiethoudend stof naar de omgeving volledig uitgesloten. Lees meer over grafiet in onze factsheet.