27
mei
2020
|
10:06
Europe/Amsterdam

Bericht van Harsco Metals

Samenvatting

Harsco werkt, net als andere industriële bedrijven in Nederland, op verzoek van de Omgevingsdienst (in het kader van een landelijk project) aan het opstellen van een lijst met zogenaamde zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) die in de materiaalstromen aanwezig zijn of tijdens het productieproces vrijkomen. Het rapport dat in opdracht van Harsco door een onafhankelijk bureau is opgesteld om de ZZS te bepalen, bevat een onverwachte uitkomst. Het rapport stelt dat er een zeer geringe hoeveelheid Chroom 6 is aangetroffen.

Dit is in tegenspraak met de wetenschappelijke kennis over converterslak, namelijk dat daarin alleen Chroom 3 voorkomt (dat niet tot de ZZS behoort en onschadelijk is voor de gezondheid). Daarom heeft Harsco besloten om twee andere onafhankelijke bureaus te vragen om een contraexpertise te doen op de monsters die door het eerste bureau zijn genomen. De twee contra-expertises van eveneens gecertificeerde laboratoria in Nederland en Duitsland geven aan dat er geen Chroom 6 wordt gedetecteerd in de monsters van Harsco. 

Het kan zijn dat er chroom wordt aangetroffen in het productieproces van slakverwerking, maar volgens internationale wetenschappelijke kennis zou dat dan Chroom 3 moeten zijn, dat niet schadelijk is voor de gezondheid. Experts van het RIVM geven aan dat het in theorie mogelijk is dat het Chroom 3 in het slak van Tata Steel, bij verwerking bij Harsco door oxidatie voor een klein deel kan worden omgezet in Chroom 6. 

Harsco heeft al zijn bevindingen gedeeld met de Omgevingsdienst, die heeft aangegeven zelf ook nog een contraexpertise te willen laten uitvoeren op slakmonsters van Harsco. 

Ondertussen is er op basis van de zeer geringe hoeveelheid Chroom 6 die in het eerste rapport wordt genoemd voor Harsco een verspreidingsberekening gemaakt. Daaruit volgt dat op alle meetpunten in de omgeving de hoeveelheid Chroom 6 een factor 100 tot 1000 onder het niveau voor Chroom 6 ligt dat wettelijk wordt gehanteerd om gezondheidsrisico’s vast te stellen en daarom verwaarloosbaar is. De Omgevingsdienst heeft een onafhankelijk bureau de opdracht gegeven om ook een dergelijke verspreidingsberekening te maken. Dat bureau komt tot dezelfde conclusie: er is geen waarneembare invloed op de omgeving. De hoeveelheid Chroom 6 in de leefomgeving ligt ruim beneden het verwaarloosbaar risiconiveau. 

Hans Hochstenbach, site manager Harsco Metals