05
december
2019
|
11:49
Europe/Amsterdam

Realisatie filterinstallatie sinterkoelers

Samenvatting

Tijdens een eigen onderzoek begin dit jaar naar de mogelijkheden om de huidige sinterkoelers van de Sinterfabriek* te vervangen, is het vermoeden ontstaan dat er waarschijnlijk meer stof wordt uitgestoten dan vergund is. In april 2019 heeft Tata Steel de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) hierover zelf geïnformeerd.

De emissie van de Sinterfabriek bevat voornamelijk grof stof waarvan het grootste gedeelte in de directe omgeving van de Sinterfabriek neerslaat. De effecten op de omgeving buiten het bedrijfsterrein zijn gering. De stofemissie kan fors worden teruggebracht met de realisatie van een tweede filterinstallatie met een elektrofilter.

Onderzoek

Tata Steel is meteen na de melding in april nader onderzoek gestart, onder andere naar een meetmethode waarmee de daadwerkelijke emissie inzichtelijk kon worden gemaakt. Met de meetspecialisten van de OD is overlegd hoe de metingen op het open deel van de sinterkoeler zouden kunnen worden uitgevoerd. Dit omdat het meten van diffuse emissie (dit is de emissie uit het open deel) bij de sinterkoelers heel complex is. Uit de meting is gebleken dat de uitstoot van stof vanuit het open deel niet in overeenstemming is met de eis in de vergunning (1 kg/uur). Gemiddeld gaat het per koeler om een uitstoot van 1,5 tot 2 kg/uur. Met de resultaten van de meting kon Tata Steel verder onderzoeken welke maatregelen getroffen dienen te worden om de uitstoot te verminderen.

In het kader van het eigen onderzoek heeft Tata Steel door een extern bureau verspreidingsberekeningen laten doen (zie het rapport van Erbrink Stacks Consult op de website van Tata Steel: Verspreidingsberekeningen stof Sinterfabriek Tata Steel). Hieruit blijkt dat de effecten op de omgeving buiten het bedrijfsterrein gering zijn. De emissie bevat stof afkomstig van het sinterproces en daaraan verbonden elementen waaronder lood. Voor beide blijven de concentraties ruim binnen de geldende grenswaarden voor de luchtkwaliteit in de omgeving.  

Bij de vergunningaanvraag voor de sinterkoelers in 2004 is Tata Steel uitgegaan van een indicatieve meting op het open deel, op basis waarvan een berekening is gedaan voor de verwachte emissie. Op basis daarvan is de norm van 1 kg/uur vergund in de revisievergunning van 2007**.

In 2014 is een meetmethode voor de diffuse emissie op het open deel met de OD afgesproken. De resultaten volgens deze methode lieten geen overschrijding van de norm zien. Begin 2019 kwam Tata Steel er tijdens een eigen onderzoek naar de sinterkoelers achter dat de berekening voor de diffuse emissie volgens de met de OD afgesproken methode niet inzichtelijk maakt wat er daadwerkelijk wordt uitgestoten op het open deel van de sinterkoelers.

Maatregel

Na de melding aan de OD heeft Tata Steel hard gewerkt aan het vinden van een oplossing om de installatie aan te passen en daarmee de stofemissie te reduceren. Uit dit onderzoek is duidelijk geworden dat de stofemissie fors kan worden teruggebracht met de realisatie van een tweede filterinstallatie met een elektrofilter.

De vergunningsaanvraag voor het realiseren van deze filterinstallatie is recent ingediend. Hierover heeft overleg met de OD plaatsgevonden. Tata Steel streeft ernaar de nieuwe filterinstallatie over 15-18 maanden operationeel te hebben. Deze termijn wordt met name bepaald door de levertijd van het filter. De bouw van de complete filterinstallatie, die 20 bij 20 meter groot is, en aansluiting daarvan op de bestaande installatie is bovendien complex. Het betreft een aanzienlijke investering die bovenop de maatregelen uit de Roadmap 2030 komt.

*Sinterfabriek

Sinter is een halffabricaat en een van de grondstoffen waarmee staal wordt gemaakt. De sinterkoeler zorgt ervoor dat de sinters die onder zeer hoge temperaturen gemaakt worden in de sinterfabriek kunnen afkoelen. De sinterkoeler is een carrousel waarin de hete sinter wordt gekoeld door hier van onderaf lucht door te blazen. De carrousel is voor nagenoeg driekwart overkapt. Vanuit het open gedeelte gaat de koellucht rechtstreeks naar buiten. De sinterfabriek heeft drie sinterkoelers.

**Deze eis is niet gebaseerd op wet- en regelgeving of (Europese) BBT (Best Beschikbare Techniek) conclusies, omdat daarin geen normen voor deze diffuse emissie zijn gesteld.