03
december
2019
|
16:07
Europe/Amsterdam

Pandekselinstallatie in bedrijf: twee vliegen in één klap

Samenvatting

Met het in bedrijf nemen van de nieuwe pandekselinstallatie bij de continugietmachines slaat de Staalfabriek twee vliegen in één klap. De eerste zit in een vermindering van de CO2-uitstoot en de tweede zit hem in een verbetering van de kwaliteit van de staalplak.

San Filbri, manager Kwaliteit, Technologie en Ontwikkeling in de Staalfabriek legt uit dat het deksel voorkomt dat het vloeibare staal in de pan afkoelt op het moment vóór gieten. Dat scheelt zo’n  5 á  6 graden Celsius. Op zo’n  1550 graden Celsius lijkt dat misschien gering, maar toch scheelt dit 12.000 ton in onze CO2- uitstoot.

 “Want het betekent dat we ons staal kunnen maken met minder ruwijzer (en dus minder koolstof) en daarin zit hem in de winst voor onze CO2- voetafdruk”, legt San uit. “Met een deksel verliezen we minder warmte. Dus kan de taptemperatuur bij de converter omlaag. Om een lagere taptemperatuur te krijgen gebruik je meer schrot (koelt meer) en dus minder ruwijzer.”

“De kwaliteitswinst zit het in een betere beheersing van het stollingsproces van de plak, dankzij de constantere temperaturen van het staal tijdens het gieten. En dat vermindert onder andere de kans op oppervlaktefouten.”

De deksels zijn zo’n 4,6 meter in doorsnee en zijn gebouwd op beide continugietmachines. Ook de nieuwe continugietmachine in aanbouw is voorzien van een pandekselinstallatie.