15
mei
2019
|
16:39
Europe/Amsterdam

Hoe ontstaat grafiet en hoe pakken we het aan?

Samenvatting

Wijk aan zee heeft regelmatig last van grafiethoudend stof door de verwerking van ROZA-slak. Wij betreuren dit en nemen de klachten van onze buren zeer serieus. We werken hard aan een fabriekshal en aanpassingen in het kiep-, vervoers- en verwerkingsproces die de grafietoverlast zullen wegnemen.

Hoe ontstaat grafiet? 

Grafiet ontstaat wanneer ruwijzer wordt verhit met kooks, dat bestaat uit koolstof. Bij dat proces komt een deel van de koolstof in het ruwijzer terecht. Onderweg van de hoogovens naar de staalfabriek koelt het ruwijzer af. Tijdens die afkoeling scheidt het ruwijzer steeds meer koolstof af in de vorm van grafiet.

Bij het ontzwavelen van ruwijzer vormt zich zogenaamd ROZA-slak (ROZA = ruwijzerontzwaveling). Hierin zitten ook grafietdeeltjes. Op het moment dat de slakpannen bij Harsco worden gekiept, is de slak nog vloeibaar en is het nog niet om het grafiet heen gestold. Met de opstijgende warme lucht kunnen dan losse grafietdeeltjes mee komen.

Maatregelen 
Om het vrijkomen van grafietstof bij de verwerking van ROZA-slak te voorkomen, vindt de verwerking vanaf april 2020 plaats in een nieuwe fabriekshal. Lees meer over het toekomstige proces.