Eerste schop in de grond voor fabriekshal Tata Steel & Harsco

15-05-2019

Tata Steel en Harsco hebben vandaag met genodigden de eerste schop in de grond gestoken als symbolische start van de bouw van de fabriekshal tegen grafiethinder. Inwoners uit Wijk aan Zee, lokale vertegenwoordigers en overheden waren uitgenodigd om aanwezig te zijn en kregen toelichting over het overkoepelende plan tegen overlast dat Tata Steel op 6 juni zal presenteren aan de omgeving.

De symbolische handeling werd verricht door Jan van Kampen, initiatiefnemer van Stofmelder.nl, de burgemeester van Beverwijk, Martijn Smit, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, Adnan Tekin, Linda Valent, vertegenwoordiger van de Dorpsraad en de directeuren van Tata Steel IJmuiden en Harsco, Hans van den Berg en Andries van der Horst Jansen. Genodigden kregen daarnaast een 360° video-demonstratie van de verwerking van ROZA-slak in de nieuwe fabriekshal. Aansluitend konden omwonenden deelnemen aan een burentour. Lokale vertegenwoordigers van dorps- en wijkraden verzamelden zich in het congrescentrum voor een speciale burentafel, waar men toelichting kreeg op de vervolgstappen en het integrale plan om de verschillende vormen van hinder voor de omgeving aan te pakken.  

“Sinds afgelopen zomer heeft Wijk aan Zee te maken met grafiet dat van tijd tot tijd neerdaalt in het dorp”, aldus Martijn Smit. “Met de bouw van de fabriekshal die vandaag van start gaat, zetten Tata Steel en Harsco een grote stap om een einde te maken aan de grafietoverlast voor de omgeving.”

Belangrijke mijlpaal in integraal plan
De realisatie van de hal, die uiterlijk april 2020 gereed voor gebruik zal zijn, verloopt volgens planning. Daarnaast gebruikt Tata Steel vanaf volgend jaar platte bakken in plaats van diepe slakpannen voor de verwerking van ROZA-slak. Hierdoor ontstaat een lange dunne plaat ROZA-slak. Dit zorgt voor een snellere koeling waardoor de slak afgedekt vervoerd en verwerkt kan worden in de nieuwe hal.

De maatregelen tegen grafiet zijn onderdeel van het integrale plan tegen overlast dat Tata Steel eind maart heeft aangekondigd. Dit bestaat uit korte- en langetermijnoplossingen waarmee alle vormen van overlast worden aangepakt, zoals stof, geur en geluid. Op 6 juni zal dit plan tijdens een informatieavond voor inwoners uit de IJmond worden gepresenteerd. 

Hans van den Berg: “We zijn heel blij dat de bouw van de hal tegen grafiethinder van start gaat. We stoppen natuurlijk niet bij deze vorm van overlast. We willen een goede buur zijn die structureel minder overlast veroorzaakt voor de omgeving. We werken daarom hard aan een overkoepelend plan om alle vormen van overlast aan te pakken. Het plan bestaat uit oplossingen voor zowel de korte als lange termijn waarvoor we aanzienlijke inspanningen gaan plegen.”


Burentour 18 mei
Voor omwonenden die niet aanwezig konden zijn, is een extra burentour georganiseerd op 18 mei, waarbij ook de locatie van de nieuwe fabriekshal bezocht wordt. Voor beide burentours hebben zich inmiddels meer dan tachtig mensen aangemeld.

Nieuws 2019

Eerste schop in de grond voor fabriekshal Tata Steel & Harsco

15 May 2019

Tata Steel en Harsco hebben vandaag met genodigden de eerste schop in de grond gestoken als symbolische start van de bouw van de fabriekshal tegen grafiethinder. Inwoners uit Wijk aan Zee, lokale vertegenwoordigers en overheden waren uitgenodigd om aanwezig te zijn en kregen toelichting over het overkoepelende plan tegen overlast dat Tata Steel op 6 juni zal presenteren aan de omgeving.

Hoe ontstaat grafiet en hoe pakken we het aan?

15 May 2019

Wijk aan zee heeft regelmatig last van grafiethoudend stof door de verwerking van ROZA-slak. Wij betreuren dit en nemen de klachten van onze buren zeer serieus. We werken hard aan een fabriekshal en aanpassingen in het kiep-, vervoers- en verwerkingsproces die de grafietoverlast zullen wegnemen.

Reactie op Volkskrant artikelen over asbestzaken en Tata Steel

11 May 2019

De artikelen in de Volkskrant van zaterdag 11 mei geven een aantoonbaar onjuiste weergave van de behandeling van asbestzaken bij Tata Steel.

Tata Steel neemt ultramoderne opslaghal in gebruik

07 May 2019

Op woensdag 8 mei vindt de officiële opening plaats van de nieuwe, ultramoderne opslaghal voor rollen staal op de site van Tata Steel in IJmuiden. De zogenaamde LA-hal is volledig duurzaam en stelt het staalbedrijf in staat om de logistieke processen te optimaliseren en leveringen aan klanten verder te verbeteren.

Tata – Kids of Steel® Run: sportieve uitdaging voor jeugd IJmond

06 May 2019

Kinderen die op zoek zijn naar een sportieve uitdaging kunnen op zondag 23 juni in Heemskerk weer deelnemen aan de Tata – Kids of Steel® Run.

Herdenking oorlogsslachtoffers bij Tata Steel

04 May 2019

Vanochtend heeft bij Tata Steel in IJmuiden de herdenking plaatsgevonden van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Tata Steel en Harsco starten bouw hal op 15 mei

30 April 2019

De voorbereidingen voor de bouw van de fabriekshal tegen grafiethinder zijn in volle gang. In samenwerking met Harsco is het toekomstige bouwterrein vrijgemaakt, en op 15 mei kan de schop in de grond. Om dit moment te bezegelen, nodigt Tata Steel omwonenden uit Wijk aan Zee, lokale vertegenwoordigers en overheden uit.

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Disclaimer

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2019