Geluid

Op het terrein van Tata Steel zijn meerdere geluidsbronnen die geluid veroorzaken voor de omgeving. Zo kunnen de activiteiten aan de rand van ons terrein, zoals het walsen van staal, handelingen met schrot en het rangeren van treinen, soms hoorbaar zijn in de omgeving.

Via versnelde en nieuwe maatregelen binnen onze Roadmap Plus pakken we geluidsbronnen concreet aan. De belangrijkste bronnen zijn de primaire afzuiging bij de Staalfabriek, de alarmen op de transportbanden, rangeerbewegingen van de locomotieven, en het verder verminderen van geluiden afkomstig van het schrootpark en de plakkenopslag. Al deze maatregelen zijn reeds in uitvoering.

 Wilt u meer weten over de versnelde maatregelen uit de Roadmap Plus? De brochure Roadmap Plus is nu online beschikbaar of bekijk hier de volledige overzichtskaart van de Roadmap Plus. 

Maximale reductie geluid binnen veiligheidsmarges

Geluiden gedurende onze processen zijn niet alleen nadelig. Het is ook een belangrijke manier om onze werknemers tijdig te informeren van mogelijke veiligheidsrisico’s. We zullen daarom geluiden die vrijkomen bij de bestaande activiteiten in 2022 maximaal reduceren binnen de benodigde veiligheidsmarges. 

Tweede nieuwe geluidsdemper Staalfabriek gereed

Bij de Staalfabriek is de tweede nieuwe geluidsdemper geplaatst bij de primaire afzuiginginstallatie. Met deze maatregel, onderdeel van de Roadmap Plus, verwachten we het zoemende geluid te verminderen dat in de omgeving hoorbaar kan zijn. Eind september zal de derde en laatste geluidsdemper ook vervangen worden.
Onlangs werd de eerste geluidsdemper geplaatst bij de primaire afzuiginstallatie. Deze installatie zuigt het stof af dat vrijkomt bij de converters in de Staalfabriek. Daarbij ontstaat een zoemend geluid dat hoorbaar kan zijn in de omgeving. Dit is met name hoorbaar bij weinig omgevingsgeluid, bijvoorbeeld in de nachtperiode. In totaal zijn er drie converters en voor elke converter plaatsen we een nieuwe geavanceerde geluidsdemper.

De maatregel is onderdeel van de recent aangekondigde Roadmap Plus. Met dit pakket aan maatregelen vermindert Tata Steel de komende twee jaar mogelijke overlast door geur, stof en geluid. Om geluiden verder te minimaliseren nemen we maatregelen bij de plakkenopslag, de transportbanden bij de grondstoffenlogistiek, het rangeren van de treinen en het schrootpark.

Realisatie maatregelen tegen geluidsemissies

Een aantal maatregelen uit de Roadmap is opgestart of al gerealiseerd. Het afgelopen jaar hebben we de benodigde wagonsets voorzien van stootbussen waardoor piekgeluiden tijdens het aankoppelen, optrekken en remmen van treinwagons zijn verminderd voor de omgeving. Ook hebben we het aantal noodsignalen door het testen van onze locomotieven tijdens het wisselen van de wacht met 67 procent verminderd. We testen de noodsignalen alleen nog aan het begin van de middagdienst en niet meer aan de start van de ochtend- of nachtdienst. Ook het inpandig verwerken van de ROZA-slak zorgt voor minder geluidsverspreiding naar de omgeving.

Een belangrijke pijler was het reduceren van geluid door het verladen van schroot. We vonden het dan ook uitermate belangrijk om deze vorm van geluidsoverlast zo snel mogelijk aan te pakken. Zo is er in het najaar van 2019 een geluidsmuur verhoogd op de noordwesthoek van het park. Na evaluatie met omwonenden zijn er in het voorjaar diverse U-vormige compartimenten met aangrenzende geluidsmuren gebouwd. Ook zijn de muren voorzien van geluidsabsorberend materiaal. Door binnen deze vakken schroot te verladen, zijn er minder geluiden hoorbaar in de omgeving.

Lees meer over wat er in 2019 en 2020 is gerealiseerd in het voortgangsrapport.

 

 

Deel of mail

Roadmap Plus

Lees meer over onze maatregelen binnen de Roadmap Plus

Bekijk hier

Maatregelen geluid

Lees meer over de verschilende maatregelen tegen geluid.

Bekijk hier

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2022

Volg ons