Onze toekomst

10-09-2021

Een duurzame toekomst is van groot belang voor Nederland, en daarmee ook voor regio IJmond en Tata Steel. Lees hieronder het persoonlijk bericht van directievoorzitter Hans van den Berg als reactie op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek en de grote zorgen in de samenleving. Daarnaast is er rechts op deze pagina uitgebreide informatie te vinden over onze klimaatambities en plan voor een betere leefomgeving, genaamd Roadmap Plus.

“Het zal u niet zijn ontgaan dat Tata Steel onderwerp is van felle discussie

Tata Steel is de afgelopen periode veel in het nieuws. Er zijn grote zorgen in onze samenleving door de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. Het rapport liegt er ook niet om: wij moeten veranderen. Ik ben Hans van den Berg, directievoorzitter bij Tata Steel Nederland en als inwoner van Beverwijk-West en vader van drie kinderen, begrijp ik de grote zorgen in de samenleving over de uitstoot en de gevolgen hiervan heel goed. Daarom wil ik vandaag met u een afspraak maken. Tata Steel gaat veranderen. Ik garandeer u dat ik er persoonlijk alles aan zal doen om dit te realiseren – u mag mij daaraan houden.

We kunnen letterlijk en figuurlijk niet om staal heen. Onze samenleving is gebouwd op staal: we wassen in staal, we eten uit staal, we wonen in staal en we rijden in staal. Kortom;

we kunnen niet zonder staal. Het behoud van een eigen staalsector is belangrijk voor Nederland en de energietransitie. Ik begrijp ook dat dit alleen mogelijk is als we op een verantwoorde en duurzame manier staal maken, waarbij wij de impact op u en onze leefomgeving zo snel mogelijk verbeteren. Daarom hebben wij onszelf als doel gesteld om de staalproductie in IJmuiden verder te verduurzamen, zo snel mogelijk CO2-neutraal te produceren en de hinder voor de omgeving tot een uiterst minimum te beperken.

Wellicht zal het u wat vreemd in de oren klinken, maar Tata Steel is al één van de meest duurzame staalbedrijven ter wereld. Wij hebben eind vorig jaar toegezegd 300 miljoen euro extra te investeren om de overlast op de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Hiervan zijn de eerste effecten al merkbaar. In 2023 zal de neerslag van stof in de directe woonomgeving met 65% verminderd zijn. Daarnaast hebben we ons in de nieuwe bedrijfsplannen gecommitteerd aan 35% minder uitstoot van fijnstof en 55% minder uitstoot van zware metalen binnen vier jaar. Maar ik besef ook dat we in een nieuwe realiteit leven. De resultaten van het RIVM-rapport maken duidelijk dat iedere stap, iedere verbetering, iedere gram minder uitstoot die we kunnen versnellen, winst is voor onze omgeving en daarom onze hoogste prioriteit verdient.

Er liggen vele uitdagingen voor ons, maar ik wil ook benadrukken dat ik trots ben op ons staalbedrijf. Tata Steel is vervlochten met de levens van heel veel mensen die dagelijks met hart en ziel werken aan het produceren van staal. Staal voor de elektrische auto waarin u rijdt, staal voor de blikken waarin uw groenten verpakt zitten en voor ontelbaar andere toepassingen. In ons Innovatie Centrum werken onze ingenieurs en technici aan wereldthema’s als voedselbescherming en duurzaamheid, en dragen hiermee bij aan onze ambitie om de meest innovatieve staalfabriek ter wereld te worden. Onze economische waarde gaat dan ook verder dan de tienduizenden banen waar wij direct en indirect in voorzien – wij werken aan een duurzame toekomst voor Nederland. Een toekomst die zonder staal niet kan bestaan.

Deze toekomst zal er voor ons, hier in IJmuiden, heel anders uit komen te zien: CO2-neutraal en met veel minder overlast voor de omgeving. Tata Steel wil haar verantwoordelijkheid nemen, geen woorden maar daden. Wij nemen de ernst van de bevindingen van het RIVM en de andere onderzoeken zeer serieus en begrijpen heel goed de ontevredenheid die heerst in de maatschappij. Maar het wordt beter. Dat garandeer ik u.”

 

Hans van den Berg

Roadmap Plus

Versneld op weg naar een betere leefomgeving.

Lees meer >

Overzichtskaart Roadmap Plus

Bekijk de kaart >

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2021

Volg ons

Gepland onderhoud aan diverse installaties

Vanaf zondagavond 5 december tot en met vrijdag 10 december voeren we geplande onderhoudswerkzaamheden uit aan diverse installaties aan de zuidkant van het bedrijf.

Om dit onderhoud veilig uit te voeren, zullen we gedurende deze periode het productieproces van een groot aantal fabrieken tot stilstand brengen. Na uitvoering van het onderhoud, herstarten we de productieprocessen. 

In deze periode van stilstand en heropstart kunt u mogelijk fakkels of kortdurende geluiden waarnemen. Bij de opstart van een fabriek kunt u mogelijk kortstondig een rookpluim waarnemen. Uiteraard houden wij bij de uitvoering van de diverse werkzaamheden zoveel als mogelijk rekening met de omgeving om mogelijke overlast tot het minimum te beperken. De werkzaamheden zijn gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.