
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 maar liefst 70 procent van onze energie al hernieuwbaar moet zijn. Een flinke uitdaging. “Bedrijven hebben te lang gedacht ‘we zien het wel’. Die gedachte moet op het kerkhof komen.” In de podcastserie ‘De kracht van staal’ herontdekken we de kracht van staal. Wat is de rol van staal in de wereld van de energietransitie?
In deze aflevering praat Tom Jessen met Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE). Van der Gaag is optimistisch over het behalen van de duurzame energiedoelen: “Naarmate je duurzame energietechnieken meer gebruikt, worden ze goedkoper en beter. Bijvoorbeeld bij de verdubbeling van het aantal zonnepanelen in de wereld, nemen de kosten met 20 procent af. Datzelfde zal gebeuren met windmolens, warmtepompen, elektrische auto’s etcetera.” Voor al deze duurzame energietechnieken speelt staal een belangrijke rol. Een goed voorbeeld is het opwekken van windenergie. Per windturbine is bijvoorbeeld zo’n 150.000 kilo staal nodig.
Luister hier naar de vierde aflevering van De kracht van staal: ‘Energietransitie: Kosten dempen door opschalen duurzame energietechnieken?’
Referenties
Deze podcast is tot stand gekomen in samenwerking met XTR branded content. De originele podcast is ook te beluisteren via het NRC-platform.
Voorkeur voor Spotify? Beluister de podcast dan hier!