Bouw Ontstoffings- & DeNOx-installatie

13-09-2022

Vrijdagmiddag 23 september staan wij graag met u stil bij de start van de bouw van de Ontstoffingsinstallatie, onderdeel van de grootste milieu-installatie uit onze geschiedenis. De nieuwe high tech milieu-installatie, zo groot als een flatgebouw, resulteert volgend jaar in 80 procent minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek ten opzichte van 2019.

Wilt u hier bij zijn? Dat kan

Kijk voor meer informatie en inschrijven via www.tatasteelevents.com/nl/ roadmapplus. Er zit een maximum aan het aantal genodigden, dus mocht u aanwezig willen zijn, meld u dan tijdig aan! Of volg dit 1e paal moment live op de dag zelf via ons facebookpagina (www.facebook.com/TataSteelinNL).

Uitstoot zware metalen verminderen

In de afgelopen tien jaar deden we al veel om de uitstoot van zware metalen, zoals lood, en stof te verminderen. Zo konden we de uitstoot van lood vanaf het terrein al met 95% terugdringen, met name dankzij de doekfilterinstallaties bij de Sinterfabriek. Met de bouw van een ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek pakken we door. Dit wordt onze grootste milieu-installatie ooit. Samen met een aantal andere maatregelen verminderen we hiermee in 2023 de totale uitstoot van lood met circa 70 procent, de uitstoot van zware metalen met circa 55 procent en die van fijn stof met ongeveer 35 procent. Deze afnames zijn ten opzichte van de start van Roadmap 2030 in 2019.

Milieu-installaties Pelletfabriek: grootste milieu-installatie ooit bij Tata Steel 
De Pelletfabriek krijgt een ontstoffingsinstallatie. Daarnaast komt er een DeNOx-installatie om ook de uitstoot van stikstofoxiden verder te verminderen. Een team technische experts heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een slim ontwerp, waardoor we eerder dan verwacht aan de nieuwe ontstoffingsinstallatie kunnen beginnen. Dankzij deze uitbreiding dringen we naar verwachting bij de Pelletfabriek al in 2023 de uitstoot van fijnstof, lood en andere zware metalen met circa 80% terug.

Tussentijdse maatregelen boeken goede resultaten
Hoewel de realisatie van de ontstoffingsinstallatie niet eenvoudig is, willen we niet wachten op de afronding van het totale project om de emissies te verminderen. Om sneller resultaat te bereiken, is gekeken naar wat er op zeer korte termijn mogelijk is. Zo hebben we al diverse maatregelen genomen. Bij de fluorwassers, die momenteel de functie van de toekomstige ontstoffingsinstallatie vervullen, kwamen bijvoorbeeld al nieuwe sproeiers die stof en zware metalen nog beter afvangen. We zien in onze voorlopige resultaten dan ook een afname van fijn stof, zware metalen en lood. We blijven dit monitoren om te zien of deze verbeteringen doorzetten. 

Naar tatasteel.nl - Sitemap - Algemene gebruiksvoorwaarden - Privacyverklaring - Cookiebeleid

© Copyright Tata Steel IJmuiden - 2022

Volg ons